Berta Sándor

Totális online ellenőrzés lesz Svájcban?

A bűncselekményekkel gyanúsított svájci állampolgárok a jövőben az állam nonstop felügyelete mellett internetezhetnek majd. Ez derült ki a WOZ helyi hetilap birtokába került dokumentumokból.

A meglehetősen ambíciózus terveknek titokban kellett volna maradniuk. De mivel valaki elküldte az anyagot a WOZ szerkesztőségébe, így az hamar ismertté vált. A svájci kormány azt tervezi, hogy teljesen ellenőrzése alá vonja a gyanús személyek internetezését. Idén augusztus elsejétől az internetszolgáltatók kötelesek lesznek kibővíteni a technikai infrastruktúrájukat, ugyanis a jövőben - adott esetben - minden a birtokukban lévő online adatot továbbítaniuk kell a hatóságoknak.

Az elképzelés szerint a teljes szélessávú interneteléréseken alapuló kommunikáció valós idejű ellenőrzését kell megvalósítani. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben valakit valamilyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, a hatóságok megfigyelhetik az online tevékenységét, például az elektronikus levelezését, elolvashatják a chatszobákban folytatott beszélgetéseit vagy a fórumokban lévő bejegyzéseit. Sőt, akár a Skype-hívásokat is lehallgathatják vagy megnézhetik, hogy miért is kapcsolta be az illető a webkameráját.

Eveline Widmer-Schlumpf svájci szövetségi igazságügyi miniszter úgy vélte, hogy a postai és távközlési forgalom ellenőrzéséről szóló jelenlegi törvény (Büpf) kellő jogalapot teremt az új szabályozás számára. A cél az, hogy a szolgáltatók valós időben továbbítsák a kért információkat. A jogszabályt nem módosították, csupán egy IP-irányelvet, valamint egy ahhoz tartozó szervezeti és technikai dokumentumot dolgoztak ki. Ezek első változata idén áprilisban készült el. A májusi második verziót küldte el bizalmas küldeményként a szövetségi távközlési hivatal a regisztrált internetszolgáltatóknak. A WOZ kérdésére, miszerint miért volt szükség a bizalmas besorolásra, Philippe Piatti, a svájci igazságügyi és rendőrségi minisztérium (EJPD) szóvivője nem volt hajlandó válaszolni.

A cégeknek a megszokott 3 hónap helyett csak 3 hetük volt arra, hogy jelezzék észrevételeiket. Az állásfoglalásaikat június 30-ig kellett elküldeniük. 2010 június végétől minden svájci internetszolgáltatónak rendelkeznie kell minden olyan eszközzel, amelyek lehetővé teszik a teljes online ellenőrzést. Ezeket a rendszereket előtte tesztelni és minősíttetni kell. Az internetszolgáltatók nem örülnek a terveknek. Fredy Künzler, a zürichi Init7 képviselője az egész elképzelést "papírtigrisnek" tartja, amely csak arra jó, hogy hatalmas felhajtást okozzon. A program megvalósítása 1-3 évet vehet igénybe és több százezer svájci frank plusz költséget jelenthet az egyes cégeknek.

Ráadásul szerinte a legkisebb online bűnözők is tudják, hogyan titkosítsák a kapcsolataikat, így az állam semmivel sem lesz előbbre, mint korábban. A technológiát minden vállalatnak magának kell beszereznie és csak akkor kap bizonyos visszatérítést, hogy ha az állam igénybe vette az adatait. Vagyis, ahogy az egyik névtelenségét megőrző társaság illetékese mondta: drukkolniuk kell, hogy minél több ügyfelük legyen bűnöző, mert csak így térül meg számukra a beruházás. Az EJPD statisztikáiból sok mindenre fény derül. A hivatal csak tavaly összesen 6681 megfigyelési intézkedést hagyott jóvá. Ezek közül 4690-ben a szolgáltatóknak ki kellett adniuk az elmúlt hat hónap online forgalmi adatait, míg 1991 ügyben az állam a telefonbeszélgetések vagy az e-mailek tartalmára is kíváncsi volt.

Az ugyanakkor nem derült ki, hogy egy-egy ilyen akció átlagosan mennyi ideig tartott. Hivatalosan egy online megfigyelés három hónapig tarthat, ez az időtartam azonban további 3 hónappal meghosszabbítható. Ez viszont csak az esetek húsz százalékában következett be. A szolgáltatás költségvetése az idei esztendőre 19,6 millió svájci frank, ebből az összegből 9,1 milliót szán az állam a szolgáltatók kártalanítására. A WOZ által nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült az is, hogy az UMTS- és a GSM-hálózatok ellenőrzése - egyelőre még - nem képezi a tervek részét.

Ugyanakkor, hogy ha egy gyanúsítottnál kártyás csomagot használó mobilt találnak, akkor elvárják a szolgáltatótól, hogy közölje, az illető milyen telefonszámokat hívott fel stb. Érdekesség, hogy az online házkutatásoknak nevezett módszer először Svájcban merült fel, majd azt később átvette Németország, az Egyesült Államok és számos más ország.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #77
    nja, van egy szint, amikor már tudod: nem tudsz angolul :)
  • KillerBee #76
    Érdemes meghallgatni Ronald Reagant.

    OK, nem kell mindent elhinni és komolyan venni, de ezek nagyon igazak:

    "Almost all world's constitutions are documents in which governments tell the people what their privileges are. Our constitution is a document in which we, the people tell the government what it is allowed to do."

    "Man is not free unless government is limited."

    Ha Reagan mindezeket komolyan gondolta, akkor most forog szegény a sírjában. :(
  • zoliapu #75
    Sikerűl nekik betömni a munkeerő piacon lévő lyukakat az emberek egyik fele figyeli a másik felét :)
  • Justil #74
    már miért ne lenne igaz?
  • kvp #73
    Anno erre szolgalt a levelfelbonto reszleg, amit nem tudtak megnezni azt nem kapta meg a cimzett. Ennek digitalis es 21. szazadi formaja a nagy kinai tuzfal, ami nem csak lehallgat mindent, de meg is probalja blokkolni a nem vagy csak nehezen szurheto adatfolyamokat. Bar valamiert a kinaiak altalaban nem veszik a dolgot olyan komolyan mint egyes magyar vezetok, csak itt valamennyire alkalmazkodni kell az eu torvenyeihez. Mondjuk ez utobbi elegge zavarja a jelenlegi politikai es rendori vezetoket, de ez van...
  • who am I 7 #72
    A szolgáltatók szerintem nem játszhatnak rendőrséget.Ha bevezetnék, az meg szerintem szabadság jogokat sért...SZóval példának okáért : a pósta nem vinné ki azokat a leveleket, amiknek nem látják a tartalmát.
  • kvp #71
    Par dolog a vitatkozo felek szamara:
    -jelenleg Magyarorszagon a teljes halozat megfigyelheto (igen a mobilos net is)
    -jelenleg Magyarorszagon nincs eleg ember az adatok atvalogatasra, ezert mindent mentenek (torles majd akkor lesz ha elfogy a raktarbol szalag)
    -a legtobb titkosito technologia torheto:
    -az ssl/ssh man in the middle tamadassal vagy a fo kulcsszerverek uzemeltetoi segitsegevel legalisan (ekkor legalisnak fogadja el mindket fel a hamis kulcsot)
    -a tor statisztikai korrelacioval (ellenseges ki es bemeneti pontok figyelese)
    -a skype meg ugy, hogy az amerikai kormany a nato tagoknak ujabban ad kolcsonbe kis fekete dobozokat, amikben benne van a skype mester kulcsa (amit udvariasan elkertek a gyartotol)
    -aki arra gondol, hogy nem figyelnek ra, annak megjegyzem, hogy gyakori a halaszat, tehat megfigyeles ala kerul egy gyanus szerver (pl. kurucinfo) es az osszes odalatogato ember ip cime hozzaadodik a megfigyelendo cimek listajathoz; ebbol megallapithato az adott elofizetok szemelyazonossaga, majd az alapjan a megfigyeles kiterjesztheto az osszes kommunikacios keszulekukre (net, telefon, stb.); majd ez alapjan az osszes olyan emberre aki vele kommunikal es stb...
    -ha tul sok adat van, akkor meg mindig lehet statisztikai szurovel dolgozni, ha pl. valaki tul sokszor nez meg gyanus oldalakat vagy gyanus oldalt nezett es egy tuntetes kozeleben volt a mobilja akkor valoszinuleg o is gyanus
    -a gyanus emberek rokonai, ismerosei es kollegai is gyanusak, mivel szobaallnak vele...
    -mint mondtam a teljes megfigyeles egyetlen akadalya jelenleg az, hogy nincs eleg ember aki az adatokat feldolgozza, a technika adott es tobbnyire mukodik is

    Ezek utan az osszes nyugateuropai allam elbujhat az orszagunk mogott, itt regebb ota van hagyomanya a teljes megfigyelesnek, sot meg az alkotmanyunk sem tiltja. Engedelyt pedig a birosag vagy nehany miniszter adhat. Alapvetoen ez utobbi azt jelenti, hogy csak egyszer kellett valakinek alairnia az egesz orszagra es tobbet nem kerdez senki semmit.
  • Szemjuel #70
    ha megnézel egy filmet(mondjuk egy benjamin button szintűt) angolul, és 70-80%-ban érted, akkor már boldogulni fogsz bárhol bármikor :P
  • Molnibalage #69
    És miért is? Sokan azt hiszik, hogy ha nyelvet beszélnek akkor ők már tudnak valamit. Nekem van középfokú nyelvvizsgám, de nem merem állítani, hogy tudok angoul...
  • Molnibalage #68
    Szép idézet, csak nem igaz...