Berta Sándor

Elmulasztott adattárolásért perelhet az EU

Eddig kétszer figyelmeztette az Európai Bizottság (EB) Ausztriát, hogy tegyen eleget a telekommunikációs adatok megőrzésének, de mivel ezt elmulasztotta, így könnyen per indulhat.

Az EB komolyan gondolja a dolgot. A Die Presse információi szerint az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy hamarosan az Európai Legfelsőbb Bírósághoz (EuGH) fordul. Az osztrák kormány azzal érvelt, hogy amíg nincs megnyugtató módon tisztázva a kérdés, addig nem hajlandó alkalmazni a távközlési adattárolást. Ráadásul az irányelvet úgy akarják a gyakorlatba átültetni, hogy az ne ütközzön az alkotmánnyal, az adatvédelmi és a magánélet védelmére vonatkozó jogszabályokkal.

Ausztria a perrel való fenyegetőzéssel sem hagyja magát eltántorítani az álláspontjától. "Számomra különösen fontos, hogy egy olyan megfelelő szabályozást találjunk ebben a kérdésben, amely lehetővé teszi a személyes adatok legnagyobb fokú védelmét" - jelentette ki Doris Bures közlekedési, innovációs és technológiai miniszter. Mindez azt jelenti, hogy nyugati szomszédunk, utolsó európai uniós tagállamként, leghamarabb csak 2010-ben vezeti be a távközlési adatok megőrzését.

Bures egyébként már tavaly azt kérte a Boltzmann Emberi Jogi Intézettől, hogy foglalkozzon az irányelv osztrák jogrendszerbe való átültetésének kérdésével. Az intézmény idén szeptemberre készül el az első jelentésével. Amennyiben meg is valósul a telekommunikációs információk tárolása, akkor is valószínűsíthető, hogy a tárolási időszak legfeljebb 6 hónap lesz. Az osztrák alkotmányvédelmi szakemberek ugyanakkor azt remélik, hogy az EuGH-nak hamarosan állást kell majd foglalnia abban a tekintetben is, hogy az irányelv ellentétes-e az alapvető emberi jogokkal. Ez esetben ugyanis az egész szabályozást vissza kellene vonni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szlovákiai hun #3
    Ezért utálom az EU-t, egy gyarmatosító tömkeleg, semmi több, előbb utóbb szétfog esni, nem is lesz kár érte: hatalom, totalitairárus rendszer, háttérhatalom eszköze az EU
  • A1274815 #2
    Ákár mi is lesz a kimenete a pernek, én a helyükben tudjátok mikor fizetnék.
  • Shaenis #1
    respect a sógoroknak