Berta Sándor

Deutsche Bahn - újabb adatvédelmi aggályok merültek fel

Ismét magyarázkodnia kell Hartmut Mehdornnak, a német vasúttársaság vezetőjének, miután kiderült, hogy a konszern nem törölte az alkalmazottakról összegyűjtött dossziék egy részét.

A cégvezető személye egyre inkább kínos a német kormány számára. A Deutsche Bahnt újabb botrány rázta meg és könnyen lehet, hogy az ügy miatt most már távoznia kell Hartmut Mehdornnak. Alxander Dix berlini adatvédelmi megbízott 64 oldalas jelentéséből ugyanis úgy tűnik, hogy az állami vállalat teljesen ellenőrzés nélkül működik. Nem elég, hogy megfigyeltette a munkatársait, de az iratok egy részét még mindig nem semmisítette meg.

"A DB AG-nél sok adatot a mai napig nem töröltek. Az egyik meggyanúsított dolgozónak még a bankszámláján történő pénzmozgásokat is megfigyelték 1999 decembere és 2000 közepe, valamint 2002. július 27. és október 7. között. Ezenkívül szintén ellenőrizték a konszern három üzleti partnerének bankszámláját" - olvasható többek között a dokumentumban. Az adatokat a német vasúttársaság vezetőinek a kölni Argen GmbH szállította.

Az akciók során gyakran a családtagokat is megfigyelték, például egyes beosztottak gyermekeit. A banki információkból kiderült, hogy valaki pénzt utalt át a gyermekének vagy az orvosának, illetve kiegyenlítette a felesége és a lánya egészségügyi számláját. "Aligha hihető, hogy ezek az adatok a büntetőjogi normák megsértése nélkül kerültek az Argen GmbH birtokába. A nyilvánvalóan illegálisan beszerzett iratokat azóta is a őrzi a konszern" - írta jelentésében Alexander Dix. Érdekes a Rubens felderítő akció is, amit a berlini Network Deutschland GmbH hajtott végre szintén a német vasúttársaság vezetőinek megbízásából. A felkért szakemberek a munkahelyi számítógépeken többek között magán jellegű adatok, banki pénzmozgások, utazási szokások és családi viszonyok után kutattak.

Ugyan az ellenőrzött személyekkel kapcsolatban már semmilyen gyanú nem áll fenn, a dossziékat nem törölték. Március végén derült ki, hogy a Deutsche Bahn vezetői éveken át betekintettek szakszervezeti e-mailekbe, sőt némelyiket törölték is a rendszerből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)