Berta Sándor

Chipekkel lesz intelligens a szemetes

A nagyvárosok folyamatosan egyre több embernek adnak otthont. A lakosság számának emelkedésével párhuzamosan nő a keletkező szemétmennyiség is.

A világ népességének több mint a fele él városokban és ez a szám évente 60 millió fővel nő. San Fransisco egyetlen lakója évente kereken 900 kilogramm szemetet termel. A svédországi Göteborgban ugyanez a szám 700 kilogramm. A nápolyi helyzet világosan megmutatta, hogy hova vezethet, ha egy település nem tudja megoldani a szemétszállítást. Kairóban a helyiek a szemetet egyszerűen kidobják az utcára. Az egyiptomi metropolisz mellett évek alatt létrejött Manshier Nasser, a szemétváros, amelynek lakói a hulladékgyűjtésből és -hasznosításból élnek. Amikor éjjelente visszatérnek otthonaikban önmaguknál nagyobb zsákokat hoznak magukkal. De ugyanez a jelenség megfigyelhető Mexikóváros vagy Új-Delhi esetében is.


A szemétszállítók sztrájkja miatt Nápoly nemrég hetekig fulladozott a szemétben

Az egyetlen kivételt Tokió jelenti, ahol a 35 millió lakos összesen évente "csak" 15 millió tonna szemetet termel. A japánok az útközben és a munkahelyeiken keletkező szemetüket hazaviszik. Igaz a hulladékszelektálás gyakorlatilag ismeretlen fogalom. Egyes európai városokban már a jövőbe tekintenek a szakemberek és intelligens rendszereket alkalmaznak a hulladékgyűjtésben-, -szelektálásban és -feldolgozásban. A jövő szemétgyűjtője felépítését tekintve leginkább egy jéghegyre fog hasonlítani: csak a teteje látszik majd ki. Az ok: higiénikusabb megoldás egy szeméttároló konténert a föld alatt tárolni, így ugyanis kisebb a bűz, kisebb eséllyel tűnnek fel a környéken a patkányok és minimális a baktériumok, fertőzések megjelenésének lehetősége. Végső soron pedig ez a módszer a városképnek is jót tesz.

Bernben 2005 óta vannak ilyen intelligens szemétgyűjtők és e néhány év alatt rendkívül népszerűek lettek a lakosok körében. Aki ki akarja dobni a szemetét, annak elég csak egy gombot megnyomnia és már meg is szabadulhat a terhétől. A konténerek telítettségét egy szenzor felügyeli. Amennyiben az egyik tároló megtelik, automatikusan lezárja és egy üreset tol a helyére. Ha valaki elfelejti lezárni a gyűjtő tetejét, a rendszer megteszi helyette néhány perc múlva. Éjjel a tárolót nem lehet kinyitni. Az ok praktikus: senki ne zavarja fel a szomszédait.


Napelemes szemetes: időnként összenyomja a tartalmat, helyet csinálva az újnak, és magától jelzi, ha tele van

Mönchengladbachban és Brémában - Bernhez hasonlóan - szintén chipeket alkalmaznak. "Az RFID-chip lehetővé teszi a szemétmennyiség literre pontos megállapítását" - jelentette ki Stefan Gerats, a Cipher Lab munkatársa. A cég fejlesztette ki a nem mindennapi technikát. A chipeken tárolják, hogy milyen súlyú egy üres konténer, a tulajdonos rendben kifizette-e a szemétszállítási díjat és hogy melyik háztartáshoz tartozik. Az eszközzel minden esetben a közeledő vagy elhaladó szemetes autó rendszere veszi fel a kapcsolatot. Amennyiben egy konténer csak a negyedéig van, a szemetes autónak nem kell megállnia és kiürítenie azt, ezáltal gyorsabb, rugalmasabb a szemétszállítás.

A jövő útja mindenképpen ez. A lakóknak meg kell tanulniuk előre szétválogatni a saját kidobásra ítélt szemetüket, a többit már elvégzik a szenzorok, chipek és az intelligens hulladékgazdálkodó rendszerek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #16
    Ha-ha-ha...
    Elképzelem,hogy ez Nálunk hogyan nemműködne...
    10 perc múlva kilopnák a szenzorokat.
    Szakszerűen szétbontanák,és értékesítenék,mint *színesfémet*
    Még aznap beletuszkolnának egy szétesett rekamiét
    De ha egyik sem következne be,akkor jövő karácsonykor ürítenék ki /de lehet,hogy nem találnák meg a sok mellérakott szemét miatt/
  • lotsopa #15
    Nem kellene túl bonyolítani konkrétan ezt a szemét ügyet, ha jobban lenne rendszerezve kevesebb ráfordítással robotok egyszerűen tudnák megoldani az összegyűjtést, az elszállítást, a szelektiválást amenyiben nem lett tökéletesen elvégezve az összegyűjtésnél, újrahasznosítás, ill. lebontás.
  • lotsopa #14
    Van még hova fejlődni.
  • Epikurosz #13
    Én veled értek egyet.

    Amikor elolvastam ezt: "A jövő útja mindenképpen ez.", akkor jött a
    A szemét begyűjtése és elszállítása egy szeméttelepre előrelépés ahhoz képest, amikor az emberek mindent kidobálnak az utcára, de ennél is jobb, sőt KÍVÁNATOS a jövőre nézve, hogy a hulladékot ne furikáztassák, hanem ott helyben dolgozzák fel, és csak nagyon kis mennyiséget (elsősorban a veszélyes hulladékot szállítsák el). Hej, de messze vagyunk ettől még! Ennek, persze, az lenne a feltétele, hogy teljesen átalakuljon a lakóházépítés koncepciója és a technológiája. Passzív és aktív házakra van szükség, amelyeket nem kell hálózatokra fizikai csatlakoztatni.
    Példát mondok: itt ahol lakom, az embereknek hétvégén péntek és szombat 12 óra között engedélyezett az avar elégetése. (Ez inkább tavasszal és ősszel probléma, amikor amúgyis szmogveszély van.) Az emberek szorgalmasan elégetik az avart, majd elsétálnak a hipermarketbe és vásárolnak műtrágyát, hogy javítsák a talaj minőségét. Röhej!

    A másik: a cégeknek még nem esett le, hogy a reklámújságok kidobott pénz. Nálunk egy fémtároló van a bejárati ajtón kívül, abba lehet dobálni a reklámcuccot. Majdnem senki sem olvassa őket. Én vagyok az, aki hetente 2-3-szor felölelem az összegyűlt papírt, és elviszem a szemetes kukába. Na, jó, én néha elolvasgatok egy-két ingyenes anyagot, főleg a Helyi Témát, vagy az épp engem érdeklő termékekkel kapcsolatos szórólapot, de a papír 95%-a kidobott pénz.
  • KillerBee #12
    "vagy a led, ami draga es nem szep a fenye, vagy a halogen izzo. Melegszik mint a fene (jobban mint a hagyomanyos), viszont 10% helyett 30%-os a hatasfoka."

    Én a helyedben ezt még egyszer átgondolnám. Egy kis segítség.
  • Crane #11
    Látom felborzoltam a kedélyeket. :)

    Reklámújság: Lássatok egy picit tovább az orrotoknál. Nem az a baj (főleg), hogy telehányják szeméttel a postaládát. Az sem hogy kihordják. Ezek csak idegesítőek. Hanem az a baj, hogy ezt a sok szemetet legyártják! Szó szerint szemetet gyártanak. Ennek érzékeltetésére írtam a példát.

    Energiatakarékos izzók: Tény, hogy van jó és tartós megoldás rá. Pénze már kevesebb embernek.

    Műburger: Példa volt a szemét gyártás problémájának érzékeltetésére. Természetesen nem fogyasztok szemetet (nem is írtam ilyet). Aki meg igen, az meg is érdemli!

    Mir!
  • szombi #10
    A szelektív konténereket lehet hogy egy kocsiba gyűjtik, de a kocsi különválasztja a 4-6 féle hulladéktípust.
    Te csak annyit látsz, hogy a hátulján beleöntik egymásután mindet, de onnantól külön gyűjtődik a kocsiban.
    Én inkább a szelektív gyűjtők otromba kialakítását nem szeretem, mert pl. az üveget egyenként kell beledobálni ahelyett hogy beleönthetném. NAGYON IDEGESÍTŐ!

    Az energiatakarékos izzó pedig valóban energiatakarékos, de nem mindegy milyet veszel. Ami "csak" 5x drágább a hagyományosnál, azok a kínai noném gagyik, igénytelen elektronikával kialakítva, élettartamuk alig haladja meg a hagyományosét, az elektronika melegszik mint az atom, legtöbbször ez száll el előbb, nem a fénycső.

    Érdemes márkás cuccot venni(pl. Tungsram, Philips), talán még az Osram is jó, bár ez utóbbi elektronikája sem valami tökéletes.

    Én otthon invertereket szereltem fel, amikre 40-60W - os fénycsöveket kötöttem rá. Nem búg, azonnal gyújt, nem villog, nem vibrál, nincs stroboszkóp hatás.
    Mivel csőről van szó, az se baj ha valaki belenéz, nem vakít el.
  • kvp #9
    "Szemem láttára boritották össze a szelektiv konténereket."

    Erdemes lenne megemliteni egy hirekkel foglalkozo televizionak. 100% esti vezeto hir lenne belole... (ugyanis nyar van, ilyenkor ez is hir) Normal esetben minden kontenert egyben, felbontas nelkul visznek el, majd a szemettelepen meg pluszban valogatnak. (legalabbis pesten igy van)

    "Illetve amig minden nap ötkiló reklámújságot kell kakaparnom a levelesládából bele a szemetesbe, holott én aztán nem kértem egyiket sem!"

    A gond ott van, hogy valaki beengedi a dobalokat a postaladakig (lakotelepen lakom). Fel sarokkal odebb az uj epitesu lakohazaknal a fegyveres orok mindig elzavarjak a dobalokat. Ez is egyfajta megoldas. A masik, hogy a postaladak melle kell tenni egy szelektiv papirgyujto ladat.

    "Ez már megint olyan, minthogy én vegyek energiatakarékos izzót (Amivel gyakorlatilag semmit nem lehet látni. Életartama ugyan annyi mint a normál izzóé - tapasztalat -, csak 5X drágább) de belvárosi gigafényújság éjjel-nappal onthatja a reklámot a népre. Azt nem kell energia takrékosra cserélni."

    Azok mar energiatakarekosak, mivel foleg fenycsobol vannak. A modernebbek meg led panelbol. Otthonra pedig ket jo megoldas van, vagy a led, ami draga es nem szep a fenye, vagy a halogen izzo. Melegszik mint a fene (jobban mint a hagyomanyos), viszont 10% helyett 30%-os a hatasfoka. Az aramszamla nem lesz sokkal kevesebb, viszont nagyon szep a fenye, mivel kozelebb van a nap spektrumahoz mint a hagyomanyos, raadasul az kisfeszes egyenaramu taplalasu evekig jo. Ketfele valtozatban lehet kapni, a 230V-os spot nem tul jo, nagyon hamar kieg. Viszont a 12V-os egyenaramu egos evekig birja. (atlag 3-4 evente kell egot cserelni, nekem van par ilyen lampam lassan mar 15 eve, impulzustraforol mennek, 20 Wattos fogyasztassal adjak egy 60-as hagyomanyos ego fenyet) Az utobbi valtozabol letezik hagyomanyos foglalatba csavarhato valtozat is, ahol az elektronika a csavarmenetes reszben van. Egot cserelni ugy kell, hogy kicsavarjuk a foglalatbol, levesszuk a korte uveget, kivesszuk a kis halogen izzot, berakjuk az ujat, visszarakjuk a korte uveget, majd visszacsavarjuk a foglalatba. Ezt idealis esetben 2-3 evente kell megcsinalni, maga a cserelheto potego nagyon olcso (1-2 Euro/darab). Ket dolog az ami fontos, ne keruljon zsir vagy kosz az ego uvegere mert felrobban es mindenkeppen kell az egon kivul egy plusz uvegbura/uveglap, mivel az ego uv-ben is sugaroz (mint a napsutes), tehat a lampaba epitett arnyekolas nelkul le lehet egni tole. (a hagyomanyos korte formajuban erre szolgal a korte uvege) Viszont nem tartalmaznak mergezo anyagot, tehat ha eltorik egy akkor sem lesz tele a lakas higanygozzel, mint a fenycsovek vagy a kompakt fenycsovek eseten es nagyon szep meleg napfenyu a szinuk.
  • Benedekco #8
    vagy lehet vegásnak lenni és akkor nem tudsz az utcán enni (kb)
    más: ezek után nem lehet túrni fúrni a kukákat? pedig ez a hobbim... ne fosszanak már meg ettől a kis örömtől is, azt a kicsit is elveszik az embertől... pedig mimindent össze lehet gubizni...
  • waterman #7
    a levelesládára ki kell írni, hogy nem kérsz reklámújságot. én kiírtam, de még jöttek. utána kiírtam, hogy ha reklámújságot dob be valaki, annak a rontás automatice lerohasztja a kezét és a papír aljára rajzoltam egy lerohadt kezet és alámaszatoltam egy kis chilis ketchupot. úgy már nem jöttek.
    a 70 papíros/műanyagzacsis burger helyett pedig lehet enni ilyen sarki kis beállósban, ahol csak egy szalvétát kap az ember:)
    mindenre van megoldás:)