16
 • esztyopa
  #16
  Ha-ha-ha...
  Elképzelem,hogy ez Nálunk hogyan nemműködne...
  10 perc múlva kilopnák a szenzorokat.
  Szakszerűen szétbontanák,és értékesítenék,mint *színesfémet*
  Még aznap beletuszkolnának egy szétesett rekamiét
  De ha egyik sem következne be,akkor jövő karácsonykor ürítenék ki /de lehet,hogy nem találnák meg a sok mellérakott szemét miatt/
 • lotsopa
  #15
  Nem kellene túl bonyolítani konkrétan ezt a szemét ügyet, ha jobban lenne rendszerezve kevesebb ráfordítással robotok egyszerűen tudnák megoldani az összegyűjtést, az elszállítást, a szelektiválást amenyiben nem lett tökéletesen elvégezve az összegyűjtésnél, újrahasznosítás, ill. lebontás.
 • lotsopa
  #14
  Van még hova fejlődni.
 • Epikurosz
  #13
  Én veled értek egyet.

  Amikor elolvastam ezt: "A jövő útja mindenképpen ez.", akkor jött a
  A szemét begyűjtése és elszállítása egy szeméttelepre előrelépés ahhoz képest, amikor az emberek mindent kidobálnak az utcára, de ennél is jobb, sőt KÍVÁNATOS a jövőre nézve, hogy a hulladékot ne furikáztassák, hanem ott helyben dolgozzák fel, és csak nagyon kis mennyiséget (elsősorban a veszélyes hulladékot szállítsák el). Hej, de messze vagyunk ettől még! Ennek, persze, az lenne a feltétele, hogy teljesen átalakuljon a lakóházépítés koncepciója és a technológiája. Passzív és aktív házakra van szükség, amelyeket nem kell hálózatokra fizikai csatlakoztatni.
  Példát mondok: itt ahol lakom, az embereknek hétvégén péntek és szombat 12 óra között engedélyezett az avar elégetése. (Ez inkább tavasszal és ősszel probléma, amikor amúgyis szmogveszély van.) Az emberek szorgalmasan elégetik az avart, majd elsétálnak a hipermarketbe és vásárolnak műtrágyát, hogy javítsák a talaj minőségét. Röhej!

  A másik: a cégeknek még nem esett le, hogy a reklámújságok kidobott pénz. Nálunk egy fémtároló van a bejárati ajtón kívül, abba lehet dobálni a reklámcuccot. Majdnem senki sem olvassa őket. Én vagyok az, aki hetente 2-3-szor felölelem az összegyűlt papírt, és elviszem a szemetes kukába. Na, jó, én néha elolvasgatok egy-két ingyenes anyagot, főleg a Helyi Témát, vagy az épp engem érdeklő termékekkel kapcsolatos szórólapot, de a papír 95%-a kidobott pénz.
 • KillerBee
  #12
  "vagy a led, ami draga es nem szep a fenye, vagy a halogen izzo. Melegszik mint a fene (jobban mint a hagyomanyos), viszont 10% helyett 30%-os a hatasfoka."

  Én a helyedben ezt még egyszer átgondolnám. Egy kis segítség.
 • Crane
  #11
  Látom felborzoltam a kedélyeket. :)

  Reklámújság: Lássatok egy picit tovább az orrotoknál. Nem az a baj (főleg), hogy telehányják szeméttel a postaládát. Az sem hogy kihordják. Ezek csak idegesítőek. Hanem az a baj, hogy ezt a sok szemetet legyártják! Szó szerint szemetet gyártanak. Ennek érzékeltetésére írtam a példát.

  Energiatakarékos izzók: Tény, hogy van jó és tartós megoldás rá. Pénze már kevesebb embernek.

  Műburger: Példa volt a szemét gyártás problémájának érzékeltetésére. Természetesen nem fogyasztok szemetet (nem is írtam ilyet). Aki meg igen, az meg is érdemli!

  Mir!
 • szombi
  #10
  A szelektív konténereket lehet hogy egy kocsiba gyűjtik, de a kocsi különválasztja a 4-6 féle hulladéktípust.
  Te csak annyit látsz, hogy a hátulján beleöntik egymásután mindet, de onnantól külön gyűjtődik a kocsiban.
  Én inkább a szelektív gyűjtők otromba kialakítását nem szeretem, mert pl. az üveget egyenként kell beledobálni ahelyett hogy beleönthetném. NAGYON IDEGESÍTŐ!

  Az energiatakarékos izzó pedig valóban energiatakarékos, de nem mindegy milyet veszel. Ami "csak" 5x drágább a hagyományosnál, azok a kínai noném gagyik, igénytelen elektronikával kialakítva, élettartamuk alig haladja meg a hagyományosét, az elektronika melegszik mint az atom, legtöbbször ez száll el előbb, nem a fénycső.

  Érdemes márkás cuccot venni(pl. Tungsram, Philips), talán még az Osram is jó, bár ez utóbbi elektronikája sem valami tökéletes.

  Én otthon invertereket szereltem fel, amikre 40-60W - os fénycsöveket kötöttem rá. Nem búg, azonnal gyújt, nem villog, nem vibrál, nincs stroboszkóp hatás.
  Mivel csőről van szó, az se baj ha valaki belenéz, nem vakít el.
 • kvp
  #9
  "Szemem láttára boritották össze a szelektiv konténereket."

  Erdemes lenne megemliteni egy hirekkel foglalkozo televizionak. 100% esti vezeto hir lenne belole... (ugyanis nyar van, ilyenkor ez is hir) Normal esetben minden kontenert egyben, felbontas nelkul visznek el, majd a szemettelepen meg pluszban valogatnak. (legalabbis pesten igy van)

  "Illetve amig minden nap ötkiló reklámújságot kell kakaparnom a levelesládából bele a szemetesbe, holott én aztán nem kértem egyiket sem!"

  A gond ott van, hogy valaki beengedi a dobalokat a postaladakig (lakotelepen lakom). Fel sarokkal odebb az uj epitesu lakohazaknal a fegyveres orok mindig elzavarjak a dobalokat. Ez is egyfajta megoldas. A masik, hogy a postaladak melle kell tenni egy szelektiv papirgyujto ladat.

  "Ez már megint olyan, minthogy én vegyek energiatakarékos izzót (Amivel gyakorlatilag semmit nem lehet látni. Életartama ugyan annyi mint a normál izzóé - tapasztalat -, csak 5X drágább) de belvárosi gigafényújság éjjel-nappal onthatja a reklámot a népre. Azt nem kell energia takrékosra cserélni."

  Azok mar energiatakarekosak, mivel foleg fenycsobol vannak. A modernebbek meg led panelbol. Otthonra pedig ket jo megoldas van, vagy a led, ami draga es nem szep a fenye, vagy a halogen izzo. Melegszik mint a fene (jobban mint a hagyomanyos), viszont 10% helyett 30%-os a hatasfoka. Az aramszamla nem lesz sokkal kevesebb, viszont nagyon szep a fenye, mivel kozelebb van a nap spektrumahoz mint a hagyomanyos, raadasul az kisfeszes egyenaramu taplalasu evekig jo. Ketfele valtozatban lehet kapni, a 230V-os spot nem tul jo, nagyon hamar kieg. Viszont a 12V-os egyenaramu egos evekig birja. (atlag 3-4 evente kell egot cserelni, nekem van par ilyen lampam lassan mar 15 eve, impulzustraforol mennek, 20 Wattos fogyasztassal adjak egy 60-as hagyomanyos ego fenyet) Az utobbi valtozabol letezik hagyomanyos foglalatba csavarhato valtozat is, ahol az elektronika a csavarmenetes reszben van. Egot cserelni ugy kell, hogy kicsavarjuk a foglalatbol, levesszuk a korte uveget, kivesszuk a kis halogen izzot, berakjuk az ujat, visszarakjuk a korte uveget, majd visszacsavarjuk a foglalatba. Ezt idealis esetben 2-3 evente kell megcsinalni, maga a cserelheto potego nagyon olcso (1-2 Euro/darab). Ket dolog az ami fontos, ne keruljon zsir vagy kosz az ego uvegere mert felrobban es mindenkeppen kell az egon kivul egy plusz uvegbura/uveglap, mivel az ego uv-ben is sugaroz (mint a napsutes), tehat a lampaba epitett arnyekolas nelkul le lehet egni tole. (a hagyomanyos korte formajuban erre szolgal a korte uvege) Viszont nem tartalmaznak mergezo anyagot, tehat ha eltorik egy akkor sem lesz tele a lakas higanygozzel, mint a fenycsovek vagy a kompakt fenycsovek eseten es nagyon szep meleg napfenyu a szinuk.
 • Benedekco
  #8
  vagy lehet vegásnak lenni és akkor nem tudsz az utcán enni (kb)
  más: ezek után nem lehet túrni fúrni a kukákat? pedig ez a hobbim... ne fosszanak már meg ettől a kis örömtől is, azt a kicsit is elveszik az embertől... pedig mimindent össze lehet gubizni...
 • waterman
  #7
  a levelesládára ki kell írni, hogy nem kérsz reklámújságot. én kiírtam, de még jöttek. utána kiírtam, hogy ha reklámújságot dob be valaki, annak a rontás automatice lerohasztja a kezét és a papír aljára rajzoltam egy lerohadt kezet és alámaszatoltam egy kis chilis ketchupot. úgy már nem jöttek.
  a 70 papíros/műanyagzacsis burger helyett pedig lehet enni ilyen sarki kis beállósban, ahol csak egy szalvétát kap az ember:)
  mindenre van megoldás:)
 • roliika
  #6
  A led lámpákból van jófajta erős ami nem melegszik és évekig bírja...csak qwa drága egy darab is.
 • Crane
  #5
  roliika: Ez tényleg igy van. Magam is tapasztaltam. Szemem láttára boritották össze a szelektiv konténereket.
  Aztán pedig nekem senki ne paopoljon hulladék takarékosságról, amig egy haburgernek álcázott fröccsöntöt étlesz*rt külön csomagolnak papirba, azt aztán dobozba, majd ezt berakják egy zacskóba és egy müanyag sz*rkacatot teszenk hozzá ajándékba. Illetve amig minden nap ötkiló reklámújságot kell kakaparnom a levelesládából bele a szemetesbe, holott én aztán nem kértem egyiket sem!
  Ez már megint olyan, minthogy én vegyek energiatakarékos izzót (Amivel gyakorlatilag semmit nem lehet látni. Életartama ugyan annyi mint a normál izzóé - tapasztalat -, csak 5X drágább) de belvárosi gigafényújság éjjel-nappal onthatja a reklámot a népre. Azt nem kell energia takrékosra cserélni.
  Vagy hogy én ne merjek szellenteni, mert az abban lévő metángáz kársoítja az ózont, de az amcsik pöfeszkedhetnek 5000ccm autókban.
  Na go to picsába!
 • roliika
  #4
  Egyébként már belegondoltatok?

  Mármint hogy faszán szétvan válogatva a cucc ahogy elő van írva...3-4 kuka a 10emeletes előtt, és mindenki tegyük fel csak azt teszi bele ami oda való.

  Aztán jön a kukáskocsi, és egybebassza az egészet, elviszi a telepre, ahol oda önti a többihez.
 • kvp
  #3
  Ha az altalanos szemet dija nagyon magas, mig a szetvalogatotte alacsonyabb, akkor a kozismerten sporolos magyarok is szet fogjak valogatni a szemetet. A chipek pedig a kukakra kerulnek, nem a szemetbe kerulo targyakra. A lenyeg, hogy a szemetszallitas egy kis logisztikaval optimalizalhato es meg a tenylegesen szemetnek minosulo (tehat ujra fel nem dolgozhato) anyag mennyisege is csokkenhet.
 • Polllen
  #2
  Nálunk most hétvégén kapott egy chipet a kuka, ugyanis a szemétdíjban csak havi két ürítés van...a kukás autó viszont minden héten jön és a plusz 2 alkalomért külön fizetni kell, ha igénybe vesszük...és ez egy kis város fejér megyében a dunaparton...

  Szóval ez annyira nem is távoli jövő...
 • Lmntal
  #1
  " A lakóknak meg kell tanulniuk előre szétválogatni a saját kidobásra ítélt szemetüket, a többit már elvégzik a szenzorok, chipek és az intelligens hulladékgazdálkodó rendszerek."

  Na itt bukott meg a dolog...

  Arról nem beszélve, hogy a chip-ek segítségével azonnal fogyasztási adatokra tehetnek szert, mint ahogy már vannak erre a célra szánt vitatott rendszerek.

  Szerintem előbb fognak elterjedi, a házi hulladékanyag feldolgozó és abból a háztartás számára plusz energiát adó egységek. (Illetve remélem)