• kvp
    #9
    "Szemem láttára boritották össze a szelektiv konténereket."

    Erdemes lenne megemliteni egy hirekkel foglalkozo televizionak. 100% esti vezeto hir lenne belole... (ugyanis nyar van, ilyenkor ez is hir) Normal esetben minden kontenert egyben, felbontas nelkul visznek el, majd a szemettelepen meg pluszban valogatnak. (legalabbis pesten igy van)

    "Illetve amig minden nap ötkiló reklámújságot kell kakaparnom a levelesládából bele a szemetesbe, holott én aztán nem kértem egyiket sem!"

    A gond ott van, hogy valaki beengedi a dobalokat a postaladakig (lakotelepen lakom). Fel sarokkal odebb az uj epitesu lakohazaknal a fegyveres orok mindig elzavarjak a dobalokat. Ez is egyfajta megoldas. A masik, hogy a postaladak melle kell tenni egy szelektiv papirgyujto ladat.

    "Ez már megint olyan, minthogy én vegyek energiatakarékos izzót (Amivel gyakorlatilag semmit nem lehet látni. Életartama ugyan annyi mint a normál izzóé - tapasztalat -, csak 5X drágább) de belvárosi gigafényújság éjjel-nappal onthatja a reklámot a népre. Azt nem kell energia takrékosra cserélni."

    Azok mar energiatakarekosak, mivel foleg fenycsobol vannak. A modernebbek meg led panelbol. Otthonra pedig ket jo megoldas van, vagy a led, ami draga es nem szep a fenye, vagy a halogen izzo. Melegszik mint a fene (jobban mint a hagyomanyos), viszont 10% helyett 30%-os a hatasfoka. Az aramszamla nem lesz sokkal kevesebb, viszont nagyon szep a fenye, mivel kozelebb van a nap spektrumahoz mint a hagyomanyos, raadasul az kisfeszes egyenaramu taplalasu evekig jo. Ketfele valtozatban lehet kapni, a 230V-os spot nem tul jo, nagyon hamar kieg. Viszont a 12V-os egyenaramu egos evekig birja. (atlag 3-4 evente kell egot cserelni, nekem van par ilyen lampam lassan mar 15 eve, impulzustraforol mennek, 20 Wattos fogyasztassal adjak egy 60-as hagyomanyos ego fenyet) Az utobbi valtozabol letezik hagyomanyos foglalatba csavarhato valtozat is, ahol az elektronika a csavarmenetes reszben van. Egot cserelni ugy kell, hogy kicsavarjuk a foglalatbol, levesszuk a korte uveget, kivesszuk a kis halogen izzot, berakjuk az ujat, visszarakjuk a korte uveget, majd visszacsavarjuk a foglalatba. Ezt idealis esetben 2-3 evente kell megcsinalni, maga a cserelheto potego nagyon olcso (1-2 Euro/darab). Ket dolog az ami fontos, ne keruljon zsir vagy kosz az ego uvegere mert felrobban es mindenkeppen kell az egon kivul egy plusz uvegbura/uveglap, mivel az ego uv-ben is sugaroz (mint a napsutes), tehat a lampaba epitett arnyekolas nelkul le lehet egni tole. (a hagyomanyos korte formajuban erre szolgal a korte uvege) Viszont nem tartalmaznak mergezo anyagot, tehat ha eltorik egy akkor sem lesz tele a lakas higanygozzel, mint a fenycsovek vagy a kompakt fenycsovek eseten es nagyon szep meleg napfenyu a szinuk.