Hunter

"Vámpír" a tömegsírban

Különös tetemre bukkantak egy velencei tömegsírban. A csontváz az első példája lehet a korabeli írásokban gyakorta emlegetett, vámpíroknak tartott embereknek.

Matteo Borrini, az olasz Firenzei Egyetem kutatója az 1576-os velencei pestisjárvány áldozatainak egyik tömegsírjában talált rá a "vámpírra", azaz egy nő földi maradványaira, akinek az álkapcsai közé egy kisméretű téglát helyeztek. Abban az időben, amikor a nő meghalt, sokan abban a hitben éltek, hogy a pestist vámpírok terjesztik, akiknek a klasszikus Drakula-stílussal ellentétben nem a vérivás volt kedvenc időtöltésük, hanem a holtak lepleinek rágcsálása. A sírások téglát szuszakoltak a feltételezett "vámpírok" szájába, hogy megakadályozzák őket ebbéli cselekedetükben, és meggátolják a kór terjedését, magyarázta Borrini.

A vámpírhiedelem feltehetően azért kapott szárnyra, mert a vér időnként elöntötte a holtak száját, amitől az átitatódott lepel a szájüregbe süppedt és elszakadt. Borrini, aki felfedezését az Amerikai Törvényszéki Tudományok Akadémiájának denveri ülésén tárta a hallgatóság elé, azt állítja, hogy ez lehet az első vámpír, amit törvényszéki módszerekkel megvizsgálhatnak.

Peer Moore-Jansen a Wichita Állami Egyetem szakértőjének hozzászólása szerint maga is találkozott hasonló csontvázakkal Lengyelországban és bár Borrini felfedezése felettébb izgalmas, "az első vámpírként emlegetni kissé nevetséges", a leletet inkább a vámpír-vadászat első archeológiai bizonyítékaként értékeli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dilofekete #428
    Ez csak azért íródott, mert a pénzt nem rendszer(nem egészen olyan, mint az elektronikában az áram), a vámpírok is lehetnek ilyenek.
  • dilofekete #427
    Azért is jó lenne, mert sok extráát lehet rajta kipróbálni, mint pédául, hogy ha ellveszíti valaki az állását akkor nem kell az élelmiszerekért adót fizetnie, mert azt az összeget amit felhasznált azt majd később leadózza és kevesebbet, mert az emberek szeretik ha a társaik esznek és nem lopnak és ezért inkább inygen adják, eggy részét.
    Ha ilyet bevezetnének akkor feltételezem, hogy soha többé nem szólna erről eggy beszélgetés.
  • dilofekete #426
    Ha a készpénz helyett tényleg mindenki kártyát használna mindenhol, akkor megszűnne a feketepiac? Utána lehetne nézni minden tranzakciónak, hogy legális dolgokra költötte e a pénzét?
    A pénzben is biznisz van csak ezt mi új adó formájában vesszük észre és ezért rossz a forint értéke, tehát az teljes mértékben kamu, hogy a gazdasági válság mmiatt van rá szükség. Többet ront, mint javít.
    Viszont ha ilyet akarnánk, akkor minden olyan dolgot, amire szüksége van valakinek, azt elérhetővé kell tenni, mint a könnyű drogokat stb. Ezt azért emelítem meg, mert sokan vannak akik a fizetésüket, nemhogy rezsire nem költik, de az egészet ezekre költik, mert drága beszeerezni és ráadásul az egész társadalom nem lát belőle semmit, pedig a drogosok is nyomhatnának a latton jó sokat, mert rengetegen szívnak fűvet. Nem annyit mint kenyeret, de annyit biztosan mint cukrot.
    Szóval nem kéne ingatlanadó, ha legalizálják a könnyű drogokat, mert kell a bevétel az országnak.
    Aki nem drogozik, meg nem érdekli, hogy most a drogosok miatt kell kevesebb adót fizzetnie, sőt még talán örülne is vagy csak eggyetértene, mert a közbiztonság is jobb lenne, ha nem a sötét alakoktól kéne tartania az utcán, mert akivel találkozik az most csóró és kirabolja őt mert kell a cucc, de ha a patikában is lenne az biztosan olcsóbb lenne és nem verik szét a plakátokat, ha sokat várakoznak az utcán.
    Ha haggyák a kézpénz szabad vándorlását kézről-kézre akkor soha nem foglyák felszámolni a feketepiacot és mindig 2x-3x annyi adót fogunk fizetni. Aki ebbe nem eggyezik bele az vagy azért mert szeereti a műkincseket és szeret papírpémzt használni, de ma már a digitális kort írjuk és ideje lenne ezeket a rosszabbító tényezőket kiiktatni, mint a fekete piacot. Legalább nem rabolhatják el a pénzünket az utcán, mert csak átutalni lehet. Minden terméknek adnak eggy sorozatszámot, még a kenyereknek is és mindent nyomon tudnak követni. Ha ilyen lenne, szinte nem létezne feketepiac, mert eggyyszer rájuktalálnak és felszámolják őket, mert rontanak az adófizetők életszínvonalán a saját javukra.
    Én arra szavazok, hogy minden létező szolgáltatás amit az állam nyújt nekünk felhasználóknak és olyat is amire neki van szükségük, mint szmélyi meg bkv. eggy kártyán lehessen használni és ingyenes legyen teljes mértékben, ha ilyenem van. Nem kell átutalásokért fizetni, én döntöm el mikor vonja le a havi bérlet árát. Igen arra gondolok, hogy a tömegközlekedésen is mágneskártyát kéne használni, vagy valami újabbat, ha tellik ilyen korszerű technikára az állampolgároknak.
    Szerintem eggy ilyen kárty bevezetésvel, már 20% al csökkenhetnének az adók és közel sem hasonlítanám ezt egy Bokros csomaghoz.
    Ez inkább az illegalitást számolná fel, mert leelenőrizhető lenne, minden tranzakció, hogy ha eggy kereskedőnek utalnak át eggy üzleti csatornán pénzt, azt a kereskedőnek kéne elkönyvelnie, hogy mire kapta azt a bevételt. Igen sokan ellenkeznének ez ellen, mert látható lenne, hogy hol csalnak és hol nem, de könyörgök ezért is élünk rosszul, mert mindenki össze-vissza hazudozik és a végén senki nem ért semmit.
    Lehet, hogy csak nekem rossz azz üzleti érzékem. :)
  • Epikurosz #425
    Hát nem erről beszéltem én is, anélkül, hogy a Mashlow-piramisra gondoltam volna? (Persze, valószínű ismerem már régebbről.)

    Élet- és vagyonbiztonság, ez a feltétele mindennek, minden más csak ez után következik.
  • toto66 #424
    Egyébként, a dolgozó, alkotó embert nem szabad kizsigerelni, mert az még rosszabb helyzetbe hozza az országot.
    Tanulmányozd ezt!
    Mashlow piramis
    Az ország 80%-a van az alsó részén, ha minnél többen csúsznak a legalsó szintre, akkor az igazi válság, ami tényleg megfekteti az országot.
  • Epikurosz #423
    értem, én, hogyne érteném, de Magyarországon a középosztály is annyira le van pusztítva, hogy nem nagyon tud újabb terheket vállalni magára.
    Az ingatlanadó pedig olyan, hogy nem termelési eszközt adóztatna meg vele az állam. Valakinek lehet 50 vagy 100 milliós háza, ha nincs jövedelme, mert az ingatlanadót nem tudná fizetni. Mondok egy konkrét példát: itt tőlem nem messze lakik egy pasas, aki nyugdíjas szüleivel él együtt egy kb. 50 milliót érő kispolgári ingatlanban (telek+lakás). Bár ők ezt nem verik nagydobra, de megkockáztatom, hogy nyomorognak. A fiú munkanélküli, és gyakorlatilag a szülők nyugdíjából élnek. A házat nem akarják eladni, mert ha valaki leélte az életét valahol, nem szívesen költözne el egy idegen környezetbe. Ez teljesen érthető, ha jó szomszédai vannak valakinek.

    No, de visszatérve az előző pengeváltásunkra: természetesen a jelenlévők mindig kivételek, tehát nem akartalak téged személyesen támadni.
    Viszont, emberismeretből kiválóra vizsgáztam, amikor megpendítettem, hogy te nem élsz Magyarországon, mert hozzászólásaid nem teljesen passzolnak a valósággal. És lám, lám. Különben, érdekelne, hogy hol élsz, ha nem titok.
  • kukacos #422
    Természetesen a NETTÓ JÖVEDELMEM 20%-ára gondoltam.
  • toto66 #421
    "De mondhatom úgy is, hogy én hajlandó vagyok jövedelmem mondjuk 20%-át arra fordítani, hogy az országot rendberakják."
    No akkor te adócsaló vagy ezek szerint, mert én nem tudok adót csalni, és a jövedelmem több mint hatvanszázalékát fizetem be az államnak mindenféle címeken.
    A még 20% azt jeleneté, hogy nekem maradna annyi!
    És annyi a jövedelmem, mint az országos átlag (nagyából).
    Akkor most te fizess!
    Egyébként aki keményen megdolgozik a pénzért az tudja mennyi az értéke!
    Mivel az első munkahelyemen 20 évig dolgoztam, és azután mindenféle munkát végeztem, a lakatostól a tanárig, bizony én tudom, hogy egy adidas cipő mennyi izzadság, hány órát kell nyelni érte a köszörű gép mellett a port, és én jelenleg a munkámnak úgy örülök, mint majom a farkának, mert most számítógép mellett ülök 3-4 órát, tanítok ugyanennyit. De nem indul el az agyam magamtól, mert megtanultam becsülni a munkát. És máig nem költök felesleges dolgokra, bármit amit elvesznek tőlem, az életemből veszik el. Az egészségemből, időmből.
    Ha a szüleimtől vennének el, azt még inkább felháborítónak tartom.
    És az a baj a politikusok mindig találnak ilyen embereket, mint te, hogy másokat az aszisztálásukkal nyomjanak le!
  • Epikurosz #420
    "De mondhatom úgy is, hogy én hajlandó vagyok jövedelmem mondjuk 20%-át arra fordítani, hogy az országot rendberakják."

    Ez ma kevés. Én adók formájában a jövedelmem több, mint felét adom be a közösbe. Ezekből bőven rendbe lehetne tenni mindent. Nem újabb terheket kell rakni azok nyakába, akik dolgoznak, hanem engedni, hogy érvényesüljön munkával ez a nép.
  • Epikurosz #419
    Á, nem kell feltétlenül lopni sem. Csak jó kapcsolatok kellenek, azok meg gondolom neked megvoltak. Zuschlagot elfogták, mert nem volt okos. Hány olyan ember van, aki egy jól beadott pályázatból teljesen legálisan szép summa pénzeket kap.