Berta Sándor

Bírálják az amerikai biometrikus azonosító rendszert

Az Amerikai Számvevőszék (GAO) legfrissebb jelentése finoman szólva sem fest túl jó képet a United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology (US-VISIT) biometrikus rendszerről.

Mindez azt jelenti, hogy január közepén a háborúk és a gazdasági válság mellett egy komoly belső problémával is meg kell küzdenie Barack Obama amerikai elnöknek. A program célja hivatalosan az országba be- és onnan kiutazó személyek biometrikus adatainak automatizált összegyűjtése, valamint rendszerezése. Az Egyesült Államokban 72 órával a felszállás előtt minden utas adatait továbbítaniuk kell a légitársaságoknak a belbiztonsági minisztériumba. A próbaidőszak lezárult, ez idén már kötelező.

A GAO leginkább azt kifogásolta, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium képtelen volt megmondani, miszerint a US-VISIT az eredeti terveknek megfelelően működőképes lesz-e. A szervezet bírálta Michael Chertoff belbiztonsági minisztert, amiért a hivatali ideje végéig nem volt képes a gyakorlatban megvalósítani azokat a célokat, amiket 2001-ben, mint az Egyesült Államok legnagyobb terrorüldözője saját maga fogalmazott meg.

A GAO munkatársai úgy vélték a 13 korábban ismertetett probléma közül csupán egy oldódott meg megnyugtató módon, 9 további csak részben, míg 3 nem megfelelő módon oldódott meg. A US-VISIT pénzügyi tervében például nem határozták meg pontosan, hogy milyen célokra akarják felhasználni a költségvetési pénzeket, nincsenek kijelölt céldátumok. De ugyanígy nincs válasz számos személyzeti kérdésre sem. A személyzeti vezetők nem tudják, hogy hány munkatársuk lesz, és hogy azoknak milyen követelményeknek kell majd megfelelniük.

Emellett megválaszolatlan a kérdés, hogy mely szervezet fogja ellenőrizni a programot és a ki-, illetve a beutazásokat. Ráadásul, amennyiben a légitársaságok, például az Aeroflot és az Air China közvetlen hozzáférést kapnak a belbiztonsági minisztérium szervereihez, az komoly biztonsági kockázatot jelenthet. A GAO jelentése lesújtó: öt évvel a meghirdetése után a US-VISIT gyakorlati megvalósításának nincs pontos menetrendje, a 2001 októberében elfogadott PATRIOT Actban szereplő és a Michael Chertoff nevével fémjelzett terrorizmus-ellenes irányelvekből eddig gyakorlatilag semmi sem valósult meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #1
    Ami elromolhat el is romlik...Ez egy dolog.De ez az us-visit egy romlott ország még elbaxottabb fóbiája.99.9%-ban nem sülhet ki jó dolog ebből pont