Gyurkity Péter

Marokkóé az első biometrikus azonosítórendszer

Európában az Egyesült Királyság tart legelőrébb a biometrikus azonosítókártyák rendszerének kiépítését illetően, Marokkó azonban már tavaly bevezette a megoldást, mostanra pedig több mint 1 millió helyi lakos birtokol ilyen kártyát.

A mintegy 34 millió lakost magába foglaló észak-afrikai királyság (amelyet csak Nyugati Királyságként emlegetnek az arab források) tavaly nyáron kezdte meg az új biometrikus azonosítórendszer kiépítését, úgynevezett smartcardok alkalmazásával. Ezek a kártyák a tervek szerint végleg leváltják majd a régi okmányokat, egyszerre többet is helyettesítve azok számára, akik már most igénylik az új megoldást.

Az új biometrikus kártyák ugyanis feleslegessé teszik a különböző születési kivonatok, valamint a lakcímet és állampolgárságot igazoló azonosítók egész családját, egyedül a jogosítványt hagyva ki a körből. A helyi lakosok többnyire kedvezően fogadták a kormány lépést, hiszen ezzel több korábbi dokumentumtól is megszabadulhattak, mindössze egyetlen új lapkára támaszkodva. A francia Thales által gyártott megoldás az elképzelés szerint utazási okmányként is szolgálhat, a mindenkori kormány számára pedig lehetővé teszi a nagyobb népmozgások, migrációk nyomon követését és azok némi befolyásolását.

Eddig több mint 1 millió állampolgár kapta meg okoskártyáját, a kormányzati tervek szerint pedig az elkövetkező négy év során további 20 millió darabot gyártanak le. Érdekességként említik, hogy a művészek/előadók ettől eltérő kártyákat kapnak, amely egyrészt jelzi az illető foglalkozását, másrészt pedig közelebbről meg nem határozott "társadalmi előnyöket" biztosít hordozója számára. Ennek részleteiről ugyan nem beszélnek, ám a lépés nagy valószínűséggel összefügg a nyugati országokkal ápolt kapcsolattal, az európai államok és az USA a szabad véleménynyilvánítás melletti kiállásával.

Amíg tehát kontinensünkön a britek kísérleteznek az új platformmal (számos kritikától és szitkozódástól kísérve), addig máshol már akad példa a sikeres rajtra - erről persze a személyes jogokat szem előtt tartó szervezetek nyilván másként gondolkodnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #27
    Hát igen, kedves tricky, a helyesírási hibáinkat hajlamosak vagyunk a megértés puha fátyolával letakarni, mert nem olyan súlyosak a következmények, mint például az autóvezetés közben elkövetett hibáknál. Azonban, ha a személyi igazolványodba tricky helyett trikkit írnak, hanyagságból, akkor valszeg vissza kell menned az okmányirodába, és más okmányt kell váltani, ami idő. De például az sem mindegy, ha a szakács, egy rossz receptkönyv miatt, tárkony helyett bazsalikomot tesz a levesbe.
  • tricky #26
    ....sem a hozzáállásom nem rossz :D már olyan késő van hogy nem is látom mit olvasok :D
    na mindegy üdv.
  • tricky #25
    Nem rossz a hozzászólásom, de ha szőrözni akarsz tedd azt, ha hibát akarsz keresni tedd azt, én inkább a híreket olvasom és a hozzászólásokat és nem javítgatok, hanem értelmezem !
    üdv.
  • Epikurosz #24
    tricky!
    Rossz a hozzáállásod. Ha nekem valaki szól, mert hibát vesz észre, én megköszönöm. A kommunikációban nagyon fontos az egyértelműség, különben zavaró, sőt tragikus félreértések történhetnek. Nem mindegy, hogy Újvidéken a szerbek osztogatnak, vagy fosztogatnak. stb.
  • Epikurosz #23
    Valami nálunk is történik:
    "A törvénymódosítás 2009 nyarától bevezeti az úgynevezett második generációs e-útlevelet, illetve intézkedik arról, hogy a kiskorúak részére személyi azonosító igazolványt biztosítsanak. Ezzel ők is utazhatnak az Európai Unió más országaiba." (http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1129731)
  • tricky #22
    Tisztelt Epikurosz.
    Nem vettem észre hogy az interneten a magyar nyelvírás szabályait annyira sokan követnék, ha hibázok nem érdekel, ha valaki nyelvtani hibát keres ahelyett hogy a lényeggel törődne, akkor azt nem is a hírek érdeklik vagy az adott írás, hanem csak kötözködhetnéke van.
    Én mindig átolvasok a hibák fölött és értelmezem magamban, nem kezdem el kijavítgatni az embereket !
    üdv.
  • Epikurosz #21
    Kedves tricky!

    Arra akartalak diplomatikusan rávezetni, hogy nyelvtanilag nem fejezted jól ki magad: ujjlenyomat helyett új lenyomatot írtál, és a kettő nem ugyanaz.
  • tricky #20
    Tisztlet Epikurosz !
    "Én csak azt nem értem, hogy az ujjlenyomatból miért nem jó a régi, miért kell feltétlenül az új?"
    lehet csak én nem értem ezt a kérdést, de ha megkérhetlek magyarázd el, hogy mitszerettél volna megtudni ezzel valójában?
    sajnos a képek amiket beakartam másolni ide, azoknak az URL-je nem működik :(
    ezért ezen az az URL-en keresgéljetek az ID személyikről :
    http://images.google.com/images?client=opera&rls=hu&q=nova%20licna%20karta&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&um=1&sa=N&tab=wi
  • Epikurosz #19
    "Nem egy nagy szám ez a biometrikus személyi igazolvány, a chipen rajta vannak a fontosabb adatok az illető személyről, az új lenyomata és a fényképe !!!"

    Kedves tricky!

    Én csak azt nem értem, hogy az ujjlenyomatból miért nem jó a régi, miért kell feltétlenül az új?

    A kártyákat nézve én nem látom a csipet (angolul: chip), de valószínűleg nem olyan csipkártya ez, amelyet a klasszikus telefonkártyákon lehet látni. Másként nem tudom elképzelni a biometrikus infók tárolását, csak csipkártyán.
    Abban igazad van, hogy a pernahajder vezetők miatt Magyarország kezd lemaradozni a fejlődésben. A BKV-nál min. 15 éve tervezik az intelligens jegyek bevezetését és más elektronikus megoldásokat, komoly pénzeket fizettek ki tanulmányokra, de elmozdulás nem történt. Ez csak egy példa volt.
  • tricky #18
    Nagy nehezen sikerült bemásolnom a képeket ide, remélem meg is maradnak majd !
    Ha csak megnem hibásodik valamelyik szever és az miatt kiesnek a képek, azért előre is bocs !