Berta Sándor

Digitális videók kerülhetnek az igazolványokba

A német kormány és a Samsung Mobile Display (SMD) már a következő generációs személyi okmányokat tervezi. Fejlesztési együttműködési megállapodást kötött egymással a Német Szövetségi Nyomda és a dél-koreai elektronikai cég. Az egyezmény értelmében a két fél közösen fejleszt ki innovatív kijelzőtechnológiákat a következő generációs útlevelek és más dokumentumok számára.

Az elképzelések szerint a jövőben a német digitális személyi iratokba (azonosító kártyákba, jogosítványokba, személyi igazolványokba és útlevelekbe) már nem egy digitális fotó, hanem egy rövid videó kerülne. Az egyelőre csak egy évre szóló együttműködés során a szakemberek az úgynevezett aktív mátrixos organikus fénydiódákon alapuló képernyők (AMOLED) létrehozására koncentrálnak.

A Német Szövetségi Nyomda nem véletlenül választotta partneréül az SMD-t, az ugyanis jelenleg az OLED-piac vezető szereplője. Szintén a kooperáció mellett szóló érv volt, hogy a két fél már korábban is együtt dolgozott különböző programokban. "Azt reméljük, hogy a közös fejlesztéseknek köszönhetően hozzájuthatunk a legújabb kijelzőtechnológiákhoz. A kooperáció alapján a legkorszerűbb technológiákat és anyagokat próbálhatjuk majd ki, tesztelhetjük és új koncepciókat dolgozhatunk ki" - közölte Ulrich Hamann, a német vállalat elnöke.

A cél először olyan technológiák létrehozása, amelyek a legkülönbözőbb anyagokba integrálhatók. Ezután pedig olyan dokumentumok kifejlesztése, amelyek az integrált csúcstechnológia ellenére rendkívül vékonyak, kis méretűek, rugalmasak, ellenállnak a különböző hatásoknak (eső, por, szél stb.) és eltérő színűek lehetnek. Emellett az iratoknak lehetőséget kell kínálniuk a legfejlettebb személyazonosság-védelmi funkciók integrálására és a hamisítások elleni védelmet is új szintre kell emelniük.

A két cég már be is mutatta az első hajlítható AMOLED-kijelzős ePasst. A mindössze 700 mikrométer vastag és 300 mikrométer vastag képernyővel ellátott dokumentum rendkívül kevés áramot fogyaszt, nincsenek benne elemek, a leolvasókészülékek közvetlen közelében aktiválódnak és a rajtuk tárolt adatok kizárólag vezeték nélkül kérhetők le. A tárolt videó egy 3D-s felvétel az igazolvány tulajdonosáról, így könnyebb megállapítani, hogy az útlevél valóban az illető személyé vagy sem.

"A jelenlegi vastagságot még tovább lehet és tovább is fogjuk csökkenteni és az sem okoz majd gondot, ha valaki véletlenül az ingzsebében felejti a dokumentumot és kimossa azt" - szögezte le Antonia Voerste, a Német Szövetségi Nyomda kommunikációs vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #6
    A kártya 700 mikrométer vastag, de a képernyő csak 300 mikrométeres.
  • willcox #5
    "A mindössze 700 mikrométer vastag és 300 mikrométer vastag képernyővel ellátott dokumentum rendkívül kevés áramot fogyaszt," - most akkor 700, vagy 300 mikrométer vastag? Szerencsétlenül megfogalmazott mondat!
  • ostroml #4
    vetközös poker igazolványal :D
  • WinG #3
    hát analóg videót nehéz is lenne egy személyi okmányba belehegeszteni :)
  • Rincewind #2
    Errol van valami kep/video? Szivesen megneznem.
  • zola2000 #1
    És akkor majd mozogni fognak a képek mint a Hejji Potterbe? :)