Berta Sándor

Intelligens megfigyelőrendszer a bécsi repülőtéren

Szinte minden intézmény használ már térfigyelő készülékeket és más biztonsági megoldásokat. Emellett azonban egyre fontosabbá válik készített felvételek a gyors kiértékelése.

A KiwiSecurity cég KiwiVision nevű rendszerét többek között a bécsi repülőtér SkyLink terminálján alkalmazzák. A szoftver képes a biztonsági videokamerák képeinek gyors és pontos elemzésére. "A mi megoldásunk akár több ezer kamera által rögzített információkat is össze tud vetni és kombinálni" - hangsúlyozta Florian Matusek, a KiwiSecurity kereskedelmi igazgatója.



A moduláris rendszer - a készülékek felvételeinek elemzésével - előre jelezheti a vészhelyzeteket és a terrorcselekményeket, anélkül, hogy a biztonsági őrök indokolatlanul avatkoznának be az emberek életébe. "A célunk nem az emberek kiváltása, hanem a munkájuk segítése kiegészítő információk biztosításával. A program lehetővé teszi, hogy a kamerák adatainak feldolgozása különböző szabályok és szempontok figyelembe vételével történjen. Így például meghatározható, hogy a szoftver csak a gyorsan vagy gyanúsan mozgó emberekre és azok mozgási irányára koncentráljon.
Amennyiben valaki gyanúsan viselkedik, a központ azonnal riasztja a biztonsági őröket" - tette hozzá Florian Matusek.

A magánélet védelmére a SkyLink terminálon a Privacy Protector nevű modult használják, így biztosítható, hogy az átlagos és normális módon viselkedő utasok arca később ne legyen felismerhető a felvételeken. "A KiwiVisiont szeretnénk nemcsak Európában, hanem az egész világon elérhetővé tenni az intézmények számára. A rendszer előnye, hogy rugalmasan testreszabható, ezáltal képességei mindig az adott helyszín körülményeihez igazíthatók.

Van olyan modulja, amely például a tereptárgyak és az objektumok érzékelésére, s azonosítására képes, így többek között felismeri a gazdátlan bőröndöket. Egy másik alkalmazás kifejezetten az emberek arcát figyeli és gyanús mozdulatok (ideges pillantások, szájrángások stb.) után kutat. De a KiwiVision alkalmas akár a kép- vagy éppen a fémlopások megakadályozására is" - közölte a KiwiSecurity kereskedelmi igazgatója. A kamerák nemcsak biztonsági esetekben segíthetnek, hanem a potenciális vészhelyzetek, például egy rosszul rögzített poggyászcsomag elszabadulásának megakadályozásában.

Mivel a jövőben a hangsúly egyre inkább a bűncselekmények és a vészhelyzetek megelőzésére helyeződik át, így az intelligens elemző megoldásokra is egyre nagyobb szükség lesz világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csirke4 #5
    Figyelhet 20 kamera is ha nincs mögötte senki. És csak akkor lesz mögötte ember ha valami gyanúsat csinálsz. PL 1 folyosón hagyott táskára küld egy sms-t a rendszergazdának hogy héha ott 1 táska maradt a folyosón és csak akkor néznek rá emberek a monitorra. Amúgy mehet hónapokat hogy monitor sincs bekapcsolva.
  • Epikurosz #4
    Csak üdvözölni tudom. Ez is kell az üdvösséghez.

    Üdv!
  • roliika #3
    "Intelligens megfigyelőrendszer a bécsi repülőtéren" Ja. Hozza reggel az újságot amit szeretek olvasni, elbeszélget velem...már bocs de egy rendszer mitől intelligens? Azért ott nem tartunk. Maximum ergonomikus jól megtervezett, következetes..stb..egyre több helyen olvasom és zavar.

    Nincsenek intelligens robotok meg programok meg rendszerek. Maximum el szeretnék ezt hitetni, és amint látszik eredményesen.
  • NEXUS6 #2
    Ekkora baromságot!
    Miért nem nekem jutnak ilyen hülyeségek az eszembe??!!! Már rég kőgazdag lennék!

    "A magánélet védelmére a SkyLink terminálon a Privacy Protector nevű modult használják, így biztosítható, hogy az átlagos és normális módon viselkedő utasok arca később ne legyen felismerhető a felvételeken."
    Ez egy marha jó megoldás, hiszen a végül sikeres gépeltérítést végrehajtó terroristák is megőrizhetik inkognitójukat, hiszen valszeg nem viselkedtek gyanúsan, ezért is sikerült az akció.;DDD
    Az olyan utas, aki viszont pl. repülési fóbiája miatt halálra idegeskedi magát sorban állás közben, valszeg örök időkre nyomot hagyhat az utókornak, mivel bekerül a nyilvántartásba.
    Ezek nem látták a Lúdas Matyit: az a gyanús, aki nem gyanús!?
  • darkhill #1
    Nekem nagyon nagyon nagyon nem tetszik az az irány amerre haladunk! lehet h túl sok sci-fri-t néztem de nem akarom azt h mindig tudják h merre járok h tudom h legalább 1 kamera mindig figyel. eddig csak nevettünk a valóság showkon mostmár mások fognak rajtunk. Welcome XXI century