Hunter

Meghibásodás miatt csúszik a Hubble javítása

Elhalasztják a Hubble űrtávcső szervizküldetését az obszervatórium meghibásodása miatt. Nagyobb baj lett volna, ha a hiba a javítás után bukik ki.

A hiba miatt a Hubble nem tudja megformázni és eltárolni a műszereitől érkező adatokat, illetve továbbküldeni az információt a Földre. Az amerikai űrügynökség hosszas huzavona után eredetileg novemberre tűzte ki az űrtávcső javítási és frissítési munkálatait, amit az Atlantis űrsikló legénysége végzett volna. A NASA bejelentése szerint a szervizküldetés nagy valószínűséggel már csak jövőre hagyhatja el a Földet, az új meghibásodás miatt ugyanis újabb alkatrészek előkészítésére és az űrsiklók menetrendjének átdolgozására lesz szükség, ami így együtt már aligha fog beleférni az idei évbe.

"Február közepe tűnik a legésszerűbb időszaknak a küldetés számára" - mondta Preston Burch a Hubble projekt vezetője, az űrtávcsövet felügyelő Goddard Űrrepülési Központ munkatársa. A NASA szerint a meghibásodás egy Tudományos Műszer Utasítás- és Adatkezelési Egység (SIC&DH) névre keresztelt dobozban alakult ki szombaton és a Tudományosdat-Formázó - A oldalának működését gátolja. A mérnökök megkísérelték a Földről orvosolni a problémát, eddig azonban minden próbálkozásuk eredménytelen volt. A szakértők értékelése szerint a formázó teljesen tönkrement, nem lehet helyreállítani.

A Hubble rendelkezik egy tartalékrendszerrel is, az úgynevezett B oldallal, amire ha sikerül átkapcsolni, akkor az obszervatórium működése visszatérhet a megszokott kerékvágásba. A mérnökök elmondása szerint az átkapcsolás egy meglehetősen összetett procedúra, ezért a művelet kivitelezése több hetet is igénybe vehet. Ezalatt a Goddard csapata előkészít egy tartalék SIC&DH egységet az űrsikló küldetés számára, eggyel növelve a tételek számát az Atlantis szervizlistáján.

Ed Weiler a NASA tudományos vezetője elmondta, a mostani meghibásodás fényében hiba lett volna, ha nem veszik fel a javítandó tételek listájára a SIC&DH egységet, a jelenlegi berendezés B oldalának beüzemelése ugyanis hosszú távon nem ad túl sok garanciát a Hubble megbízható működésére. A meghibásodás időzítése egyben szerencse is volt a NASA számára, ha ugyanis mindez a szervizküldetés visszatérte után következik be, az már több mint bosszantó lett volna.


A SIC&DH egység

A 62 kilogrammos doboz beillesztéséhez semmilyen új eszközre nem lesz szükségük az űrhajósoknak, sokkal inkább az okoz majd fejtörést, hogy helyet találjanak az új feladatnak az amúgy is szoros űrséta tervezetben. Az új repülési időpont meghatározása szintén nem egyszerű a NASA szigorú szabályai miatt, amik a Columbia űrsikló katasztrófája után léptek életbe.

Mivel az Atlantis nem tudhatja maga mögött az űrállomás biztonságát a Hubble pályája miatt, ha valami balul sül el egy második űrsiklónak is a kilövésre készen kell állnia, mint mentő expedíció. Ez várhatóan az Endeavour lesz, ami azonban november 16-án még ellátogat az űrállomásra is. Az Atlantis csúszása miatt az Endeavour pár nappal korábban indulhat ugyan, az Atlantis azonban így is csak februárban vagy áprilisban startolhat, ennél hamarabb ugyanis nem fogják tudni repülésre kész állapotba hozni a mentőhajóként szolgáló Endeavourt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #13

    Ezt ismerem, emléxem amikor az előző munkahelyemen a rencergizdánk utánunk szólt, hogy akár indulhatunk a köv helyre csak 1 perc amíg letöröl 1-2 szemetet a szerverről. Egész délelött ott xoptunk, amíg helyreállította annyira a rendszert, hogy a többi hiányzó anyagot le tudta szedni a hálózatról!;)))
  • NEXUS6 #12
    Hát mert nálunk pl nem nagyon lehet az OO-t letölteni, hiába van minden gépen internet elérés.
  • NEXUS6 #11
    Monnyuk nálunk elég régi verza van fenn, minden esetre az nem indok, hogy a múltkor egy diagram átkonvertálásakor 4X fagyott le, még jó hogy siettem volna. Az meg hogy rendesen méretezze át az elkészített ábrát az felejtős, a nyomtatás az meg kb a pokol 7. tornácán sztenderd edzésprogram lehet.

    Valszeg igazad van, a gazdasági életre ez a program fejtette ki a világon a legnagyobb hatást, pl az elbaltázott nyomtatásoknak köszönhetően 10%-kal kevesebb esőerdő található bolygónkon, valamint nem vagyok teljesen biztos, hogy a mostani hitelválság eltűnt néhány ezer milliárd dollárjához nincs-e valami köze.;D

    Na ez már 2 bit.
  • kamov #10
    Igen, utána romlott el.
    Négy hónappal utána...
    Az STS-118 küldetés alatt az S3/S4 rácselem elektromos rendszerének az űrállomás rendszerébe kapcsolásakor dobta hanyatt magát az Orosz Zvezda modulban lévő hat db német gyártmányú vezérlőszámítógép.
    Ezek célgépek saját oprendszerrel. Nem keverendők össze a mindenféle más feladatot ellátó laptopokka.
  • Adenoma #9
    ha annyira szar az összes MS szoftver, akkor miért használják annyian?
  • kvp #8
    A hirbol nem derul ki, de gyakorlatilag a tavcso io chipsetje (deli hidja) ment tonkre, igy semmilyen tudomanyos muszert nem lehet elerni, csak a palyan tarto/pozicionalo alrendszert es a kommunikaciot. Ebbol az elobbi mar regen rossz, tobbek kozott azert mentek volna fel, hogy abban kicsereljek a giroszkopokat. A leiras alapjan egyebkent egy uj rendszer tenyleg gyufasdoboz meretu lenne (van benne vagy 128KB ram)

    ps: Simonyit pedig nem kell tamadni. O volt aki eszrevette, hogy a tablazatkezeloket az emberek tobbsege szamolotablanak es listakeszitesre akarja hasznalni, nem matematikai modell alapu adatbazisnak, mint ahogy azt a konkurensek anno elkepzeltek. Viszont igaz, hogy azutan romlott el az iss kozponti rendszere, miutan sajat kezuleg upgrade-elte a hattertarakat.
  • lapaleves #7
    tekintve, hogy még a nevét se sikerült rendesen leírni ez eléggé egybites postra sikerült.

    személyes véleményem szerint kevés szoftver volt és van akkora hatással az egész gazdasági életre, mint az Excel. emellett normálisan, megbízhatóan működik és hatalmas lehetőségek vannak benne.

    még ha a wördöt fikáznád oké, de ezt... pedig állítólag ahhoz is csak érteni kell, de a tapasztalataim szerint az még uccse műx.
  • Loverman #6
    szar: ne használd. ennyi ;)
  • asdefge #5
    Én inkább nem excelezek, így minden és mindenki békén maradhat :-))
  • NEXUS6 #4
    És azt hallottátok, hogy a Csársz Simonyi már megint az űrbe megy. Ó hányszor eszembe jut ő vagy a kedves mama amikor csak Excellezek, mert az egy igazán tré program.;)))