Hunter

Leállt a Hubble fő kamerája

Elektromos hiba miatt leállt a Hubble űrteleszkóp nagy felbontású felvételeinek sugárzása. A problémát várhatóan csak a 2008-ra tervezett szerviz küldetés fogja megoldani.

A szóban forgó Advanced Camera for Surveys (ACS) 2002-ben állt rendszerbe egy űrsikló küldetés alkalmával, és ez szolgáltatta a korosodó űrtávcső leglátványosabb látható fény tartományban készült felvételeit. A kiesés nem akármilyen csalódás a világ csillagászai számára. A kamera öt évnyi működésre volt tervezve, amit gyakorlatilag teljesített is. A szakemberek azonban mindig többet várnak az űreszközöktől, vegyük csak példaként a küldetésük sokszorosát teljesítő és még mindig üzemelő marsjárókat.

Szó esett a szerviz küldetés előre hozásáról is, ezt azonban a NASA elvetni látszik. A négyes számú misszió eleve egy rendkívül összetett művelet, melynek siettetése jelentős erőforrások bevonását vonná maga után, mind munka, mind az anyagiak terén. Az űrsikló 2008-ban fedélzetén egy új kamerával és spektrográffal, valamint hat új akkuval és egy sorozat stabilizáló giroszkóppal érkezik az űrtávcsőhöz, melyekkel várhatóan 2013-ig sikerül meghosszabbítani működését. A beszerelésre kerülő Wide Field Camera 3 és a spektrográfos műszereken elvégzendő javítások teljes egészében kiváltják a tönkre ment ACS-t.


Az ACS még a Földön, a 3B szerviz küldetés előtt

Eközben a mérnökök részletes műszaki áttekintést készítenek a végzetes elektronikus problémáról, majd az eredmények értelmében átvizsgálják az űrsiklóval felküldendő eszközöket, hogy elkerüljék a hiba megismétlődését. Az ACS-t a biztonság kedvéért kettős adat- és energiarendszerrel építették, az "A" oldalként emlegetett elsődleges elektromos rendszer 2006. június 30-án dőlt ki a sorból, míg a "B" oldal idén január 27-én adta meg magát. A nyomás érzékelők egy feltételezett füstgomolyagot észleltek az elektromos meghibásodás bekövetkeztekor. A mérnökök szerint a távcső optikai rendszere nem szenvedte meg a hibát, azonban jelenleg még azt sem tudják mi ment tönkre valójában.

A tervek szerint a földi csapat megpróbálja újra áram alá helyezni az "A" oldalt, hogy legalább korlátozott működést biztosítsanak a Hubble-nek, illetve az ACS egyik szenzorának, melyet elsősorban a kis felbontású ultraibolya képekhez használtak. A Hubble-program vezetői remélik, az elkövetkező időben már nem jelentkezik újabb meghibásodás, mivel egyre közeledik a szerviz küldetés időpontja, és egyre kevesebb idő maradna az újabb és újabb kihívásokra való felkészülésre. Az Atlantis legénysége által végrehajtandó küldetésbe már így is öt tervezett űrsétát zsúfoltak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • brueni #19
    ez kicsit cinkes. hatás-ellenhatás? amennyivel előre, nem annyival hátra?
  • Mo.Organ #18
    Én a héten járok arra fele, esetleg vigyek valamit oda?
  • Acheron #17
    ÁÁÁÁrgghhh...jönnnek a Transformerek!!
  • BiroAndras #16
    "a tükör meg könnyen törik pláne ilyen hidegben."

    Az a tükör kibírta a fellövést (3-5 g gyorsulás, és nem kevés rázkódás), úgyhogy nem kell annyira félteni.
  • babajaga #15
    Az űrállomásnál szemetelnek pont az kellene neki. Nem hallottad hogy az egyik fazon elvesztette a szerszámát? A másik akkor is elromlana, és a javítása nagyon körülményes. És a dokkolásoknál mit gondolsz simán rázkódás nélkül megy a csatlakozás, a tükör meg könnyen törik pláne ilyen hidegben.
  • Klapanciusz #14
    Mert az ISS nem eleg stabil szegenyke. Egyet szellent bent az urhajos, es elmozdul a kep. :) Ne mondjatok, hogy zart rendszer leven ilyenkor nincs gyorsulas, a Szaljutoknal megmertek, hogy a tusszentes hany mikro-g-vel gyorsitja az allomast.
  • Clarke #13
    más pályán vannak: az iss kb 360km, a távcső meg 600km magasan
  • Nethyrrea #12
    jelentős erőforrásokat igényelne.....barom bush nemköltene HAVI HATMILLIÁRD dollárt a kis háborúsdijára, mindjárt jobblenne.
  • PíszLávJuniti #11
    kaputt machen.
  • Borzpapir #10
    ez egy elég laikus kérdés, de ha jobban belegondolunk, jó. miért nem kapcsolják az iss-hez?