Hunter

Egyedül vagyunk?

Viszonylag rövid idő áll a Föld-szerű bolygók rendelkezésére az élet kialakításához, ami erősen megkérdőjelezi a Földön kívüli intelligens élet létezését, állítja egy matematikai valószínűség-számítási modellen alapuló kutatás.

Figyelembe véve mennyi idő kellett az emberiség kifejlődéséhez és azt a tényt, hogy egymilliárd év múlva a bolygó már lakhatatlan lesz a Nap tevékenysége miatt, Andrew Watson a brit Kelet-Anglia Egyetem professzora úgy véli, hogy nagy valószínűséggel egyedül vagyunk a világegyetemben.

A földlakók elképesztően alacsony esélyeken kerekedtek felül: Watson számításai szerint az élet kialakulására bolygónkon is kevesebb, mint 0,01 százalék volt az esély, a rideg valóság pedig azt, hogy már nincs sok időnk ezen a bolygón. Egy Föld-szerű égitest "lakhatósági" ideje mindösszesen 5 milliárd év környékére tehető.

Ehhez az adathoz társul, hogy esetünkben az intelligens élet viszonylag későn jelent meg a színen. A tudósok elméletei szerint az első életformák 4 milliárd évvel ezelőtt tűntek fel, az emberek pedig mindössze 100 000 éve barangolnak a bolygón.

A Föld napjai meg vannak számlálva: körülbelül egymilliárd év múlva a Nap növekedni kezd, forróbbá és fényesebbé válik, ellehetetlenítve az életet. "A Föld bioszférája jelenleg már az idős korban jár" - mondta Watson. "A komplex élet ritka jelenség, akik ezt meg tudják figyelni, azok még ennél is ritkábbak. Több tízezer Föld-szerű bolygót kellene felfedeznünk, hogy legalább egy olyat találjunk, ami valamilyen kifinomult életformának ad otthont."

Watson matematikai modellje négy kritikus szakasz vizsgálatán alapul, melyeknek meghatározott sorrendben kell végbe menniük ahhoz, hogy intelligens élet alakuljon ki a Földön. A lépcsőfokok az egysejtű baktériumok megjelenésétől, az összetett sejteken, majd a specializált sejteken át, melyek már lehetővé teszik a komplex életformákat, az intelligens életig terjednek, egy kifejlett nyelvvel.

"A komplex életet számos rendkívül valószínűtlen lépés választja el a legegyszerűbb életformáktól, ezért kevésbé gyakoriak. Az intelligencia ezen is jóval túlmutat, ezért ez még ritkább" - taglalta Watson. "Ismereteink szerint a Föld lakhatósági időszakának késői szakaszában fejlődtünk ki, ami arra utal, hogy evolúciónk valószínűtlen. Ez levetíthető az összetett élet és az intelligencia felemelkedésének valószínűségére bármely adott bolygón."

A modell alapján Watson megállapította, hogy minden szakasznak legfeljebb 10 százalék esélye van a kialakulásra és minden fejlődés csak egy-egy előrelépés után nyilvánul meg. Mindehhez pedig társul az adott égitest lakhatósági ideje, és azt is figyelembe kell venni, hogy az evolúciós lépcsőfokok egyenletesen helyezkednek el a Föld történetében.

Ha viszont azt nézzük, hogy csak galaxisunkban csillagok milliárdjai találhatók és ezek körül legrosszabb esetben is több ezer a miénkhez hasonló bolygó keringhet, akkor a 0,01 százalékos esély nem is olyan rossz. Watson szerint azonban a nagy számok törvénye sem garancia a sikerre. Létezhetnek komplex életformák, azonban az intelligencia kialakulása ennél egy jóval nagyobb lépcsőfok, bár az mindenképpen biztató, hogy az emberi evolúció ilyen gyorsan ment végbe. Kutatása az Astrobiology szaklapban jelent meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OmaDeTorun #361
    Senki sincs egyedül , magányos, úgy érzi nem értik meg ? Legyen tagja közösségünknek , mindenkit szeretettel várunk fórumonkon, regisztráció nem szükséges az oldalunkon megnyílt a valósidejű csetelés lehetősége is (regisztráció nem szükséges), hozza magával barátait is , hiszen 2012 nemsokára itt van,
    Fórumunkon ,a szabad topiknyítás lehetősége adott , nincs korlátozás , nics regisztráció , csak a jókedv és korlátlan szórakozás mire vár még ?
    http://senergy.atw.hu/
  • OmaDeTorun #360
    Senki sincs egyedül , magányosnak érzi magát , legyen tagja közösségünknek , mindenkit szeretettel várunk fórumonkon, regisztráció nem szükséges az oldalunkon megnyílt a valósidejű csetelés lehetősége is (regisztráció nem szükséges), hozza magával barátait is , hiszen 2012 nemsokára itt van,
    Fórumunkon ,a szabad topiknyítás lehetősége adott , nincs korlátozás , nics regisztráció , csak a jókedv és korlátlan szórakozás mire vár még ?
    http://senergy.atw.hu/
  • Kara kán #359
    Magyarországon épphogy a népességfogyás a probléma.
  • nanotech #358
    Szerintem ne hidd azt, hogy más civilizációkban mindenki csak nyomot hagy a te szavaiddal élve... Gondolom ott is vannak azért jó munkásidegenek akik az anya bolygót táplálják. Kivan osztva az ott lévőkre minden egyes feladat, hogy ki-mit csináljon, azzal a különbséggel, hogy mindenki egyenrangú, megértő, szeretettel teli, mint egy nagy család... Velünk az a baj, hogy csak szaporodunk, és nem gondolunk a következményeire. Már túl sokan vagyunk és ez visszafordíthatatlan. Ez az egyik fő probléma a sok közül...
  • nanotech #357
    Egyedül vagyunk?! Nem. Kész. Téma lezárva! Minket inkább saját magunk érdekeljük, mint mások... Elég szarul áll a szénánk.
  • Epikurosz #356
    Nyasgem!

    Magyarázat:
    Már az ókori egyiptomiak azt tartották, hogy ha kimondom a démon nevét, azzal uralom őt. Ez bizos összefügg azzal a mai hiedelemmel is, hogy ha egy harapós kutyát a nevén szólítok, akkor nem fog megharapni. Feltéve, hogy nem veszett - teszem hozzá én.
    Ez a hiedelem kapcsolódik a zsidó írástudók ama szokásához is, hogy Isten nevét nem szabad leírni. A későbbiekben ez aztán annyiban enyhült, hogy "Isten nevét hiába ne vedd!", ami lényegében a káromkodás ellen irányult, de állítólag a felesleges esküdözés ellen is.

    Nos, esetünkben a fentiekből valszeg az első, a gonosz démon esete forog fent, ezért ismételjük csak:
    nyaSGem!
    Sőt: Nyasgem!
    :-)
  • nyaSGem #355
    Most éppen azt kalkulálom, hogy egy ilyen válasz kb. mekkora IQ szintet feltételez tulajdonosának. Na mindegy.
    Figyelj, én itt abbahagyom a b***sztatásodat, mert nem kenyerem a szemétkedés, csak egy ideje olvasgatom itt a tudományos fórum topikjait és vele együtt a te kommentjeidet is. És bizony az a magasság, ahonnan te itt lefelé társalogsz emberekkel, nagyon nincs egyhangban a lexikális vagy szakmai, vagy bármilyen tudásoddal. De ha egy zseni lennél, akkor is bántaná minden normális ember szemét.
    Ezt csak úgy megjegyeztem, használd egészséggel.
  • Epikurosz #354
    nyasgem.
  • nyaSGem #353
    Ugyan hagyd már. Ez egy üres fejű pofázóautómata. Egyre nagyobb hülyét csinál magából itt a fórumon.
    Aki egy IQ tesztet összefüggésbe hoz egy vérnyomás méréssel...

    Egyébként aki IQ tesztek töltögetésével akar felmutatni "valamit" annak igen komoly gondjai lehetnek az önértékelésével.
    Mondjuk hobbinak nem rossz...
  • babajaga #352
    "akkor megcsinálnám magamnak, de ha nem csinálnám meg magamnak akkor is millió egy dolgot ehetnék még"

    Azt nem tudhattam hogy egy totális önellátó zseni vagy.Akkor mától magyarország összes boltjából ki kell tiltani mert te mindent magad állítasz elő.Természetesen áramot és gázt se kapsz minek.Te nem szorulsz rá semmire.