Dojcsák Dániel

Rekord játék eladások 2007-ben

Az amerikai eladási statisztikák készítője, az NPD Group közzétette decemberi adatait, melynek adatai megdöbbentő számokat mutatnak több platformon és több játékkal kapcsolatban is.

Olyan jó éve összességében nézve még soha nem volt a játékiparnak, mint a tavalyi: a cégek 2007-es bevételei már december elején 5%-al meghaladták a 2006-os értéket, és az eredményeket a karácsonyi szezon biztosan alaposan megdobta. Az elemzők a végleges adatok tekintetében horribilis 20-25 százalékos(!) növekedésre számítanak, azonban kiemelik, hogy a világgazdasági válság és a hitelpiaci krízis miatt nehéz becslésekbe bocsátkozni. Azonban a nagy nevek hozták a formájukat, a kiadók sorozataik újabb bőrével alaposan megtömték a zsebüket.

Az exkluzív Microsoft Xbox360-as húzónév, a Halo 3 kezdeti sikerei után a tavalyi év egészére nézve is király kategóriás játékká avanzsálódott, legalábbis az eladásokat tekintve, hisz csak az Egyesült Államokban 4,82 millió darabot adtak el belőle. Ugyanakkor a sok helyen még mindig szkepticizmussal méregetett Wii is szépen muzsikált, hiszen az alapjáték Wii Play-ből 4,12 millió fogyott. Kissé lemaradva tőlük konzol fronton harmadik befutóként szerepel az Activision Call of Duty 4 játéka, melynek Xbox360 verziójából 3,04 milliót vásároltak meg tavaly.

Habár a Halo 3 ebben a statisztikában elverte a Call of Duty 4-et, de összesítésben a kiadó szerint mintegy 7 millió példány fogyott belőle világszerte, amivel az év összesített győztesévé válhat globálisan, illetve bármely platformot tekintve. Az adatokat az Activision nem hasraütésszerűen találta ki, hanem a fent említett NPD Group adatait kiegészítette a világ többi részét is mérő Chart Track és Gfk Group adataival. Az igazság kiderítésére viszont még várni kell, hiszen tavaly a Microsoft is előhozakodott egy 8,1 milliós globális eladási értékkel a Halo 3 kapcsán, a kettő között viszont az a különbség, hogy a Microsoft azt mérte, hogy hány darabot vittek el tőle a kereskedők, míg az Activision számai azt mutatják, mennyi játékos bontotta ki otthon izgatottan a csomagolást.

Az Infinity Ward által fejlesztett háborús taktikai FPS-nek egyébként a Halo3-mal szemben még annyi előnye van, hogy nem exkluzív anyagként a játékot az Xbox360 felhasználók mellett a PS3, PC és Nintendo DS tulajok is birtokba vehették, így jóval nagyobb tálból meríthettek.

A 2008-as évre vonatkozóan a szakértők a Nintendo nagy visszatérését és a zenés játékok, mint a Guitar Hero vagy a Rock Band meglepő sikerét, további térhódításukat emelik ki. Az iparág egészére nézve további bővülést valószínűsítenek, habár nem olyan mértékűt, mint a 2007-es volt. A 10-15 százalékos növekedés motorjai véleményük szerint a Grand Theft Auto IV, a Spore és a Metal Gear Solid 4 lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • brianmaste #14
    ezek utan nem szivesen adok ki penzt jatekokra. masoknak is azt javaslom, hogy warez oldalrol toltsek le a jatekot, jatszak vegig, es ha megfelel minden szempontbol + van is kedvuk meg jatszani vele, akkor vegyek meg.

    ha egyszer kijátszottam minek vegyem meg?
  • Skyline #13
    Na ezek az adatok kb nemjelentenek semmiféle BSA és egyéb szoftver baszakodók munkásságot:)
    Ez kb hűen takarja azt hogy az xboxon jól megoldották hogy kalózszoftverrel egy időután puff nuku multiplayer online,mert letiltják a gépet...Emiatt rengeteg embernek főleg halo3,és cod4 miatt meg kellett vennije...Ennyi:)
  • Skynet85 #12
    Neeem kedves basva és bsa neeem az önök munáksága ne tessenek hiúábrándokban ringatózni mert nem kell, ez pusztán annyit jelent, hogy ami jó azt megveszi a user sőőőt talán azért veszi meg mert előtte már letölötte, és jól lakott a saját szemével, és azt modta nekem ez kell eredetiben is!
  • TBS #11
    Ott a pont
  • savior #10
    2-3k -ba kerult az sc. mivel egy tavolabbi boltban vettem meg, igy nem ert volna annyit a dolog, hogy visszautazzunk miatta. jatszanom meg ugy sikerult vele, hogy kaptam warez cd key-t, annyi hogy a forumot nem lehet vele hasznalni.
    hellgate-ban meg javitgatjak ki a dolgokat, de meg mindig egy felkesz jatek. meg egy kicsit aljas huzas volt, hogy a beta teszt es a demo leegyszerusitett palyai egy joval kisebb gepigenyre utaltak, mint ami a valosag.
    titan questet es loki-t is megakartam venni, de mivel elotte leszedtem oket es kiprobaltam igy nem tettem. fagyasok, loki-ban nagy gepigeny, textura hibak, eltuno szovegek es meg lehetne sorolni. pedig ha ugy adtak volna ki, mint amit az elkovetkezo honapokban javitottak patchekkel, akkor lehet megvettem volna oket.
  • Ghoosty #9
    Tudtommal CD-kulcs nélkül fel se lehet telepíteni, max warezes keygennel.
  • fflx #8
    Hmm... most nezem, picit dragan merik a CD kulcs postazasat. $10 helyett en a helyedben megvennem megegyszer. (1990 Ft vagy mennyi az uj CD?)
  • fflx #7
    Nem akarok beleszolni, de ha veszel valamit es nem vagy megelegedve vele, akkor vidd vissza es reklamalj. Ha nem volt CD kulcs a dobozban es bolt nem hajlando segiteni neked, de te ragaszkodsz a CD kulcsodhoz (jogosan) akkor egy levelet meger.

    Blizzard Support
  • savior #6
    eddig 2 jatekot vettem, mindkettovel problemaim voltak.
    starcraft: nem volt benne cd kulcs. szoval a battlenetet buktam.
    hellgate london: a beta teszten az elso 2 act volt kiprobalhato, amelyeken alig volt bug es jol futottak. viszont a jatek tovabbi reszei es a multival kapcsolatos dolgok egy hatalmas nagy bughalmok voltak, es a gepigeny is joval magasabb lett azokon a szinteken. ugyhogy 15 percig nem tudok ugy jatszani hogy valami hiba elo ne jonne, es a jatek vege fele szaggat az egesz, csapatban meg mashol is.
    ezek utan nem szivesen adok ki penzt jatekokra. masoknak is azt javaslom, hogy warez oldalrol toltsek le a jatekot, jatszak vegig, es ha megfelel minden szempontbol + van is kedvuk meg jatszani vele, akkor vegyek meg.
  • wolruf #5
    Bezony, kezdünk felnőni mi is.
    Eljutottam arra a szintre, hogy otthon már a régi jó kis 1000 játék egy CD-n cuccaimat is megsemmisítettem, már mindenem legális. Általában kipróbálok egy demót, ha tetszik, inkább megveszem. Egyedüli félig-meddig befürdésem a Test Drive Unlimited volt a maga 12000-es árával és sz@rhalom supportjával (vele együtt a rakás buggal, ami benne van) :(
    Na azt már bánom. Viszont nagy szerencse, hogy a legtöbb mai játék annyira silány, hogy még letölteni sem érdemes :-D