Berta Sándor

Budapestre költözhet a Crytek

A Crytek gyakorlatilag az egyetlen olyan német számítógépes játékfejlesztő cég, amely világszerte ismert és elismert. Az egyre élesedő erőszakos programok miatti vita miatt azonban a vállalat elköltözhet Németországból.

A Crytek három alapítója, Faruk, Avni és Cevat Yerli nem tartja kizártnak a dolgot, sőt konkrétan közölték, hogy amennyiben annyira megváltozik a helyzet, elhagyják Németországot és a cég máshová teszi át a székhelyét. Pedig a szakemberek a közelgő Games Convention kiállítás miatt sokkal inkább a Far Cry 2 és a rendezvény kétségkívül legnagyobb érdeklődéssel várt játéka, a Crysis kapcsán szerettek volna megszólalni. Azonban az élet és a politika ezúttal is áthúzta számításaikat.


Mint ismeretes, John Riccitiello az Electronic Arts kereskedelmi igazgatója augusztus elején közleményében tudatta: a Crysist november elején jelenteti meg a kiadó. "Függetlenül attól, hogy a programot az Electronic Arts fogja forgalmazni, szeretnénk önállóak maradni és tervezzük a tőzsdén való megjelenést is. De semmire sem mondunk nemet, hiszen amennyiben megvásárolná a Cryteket az Electronic Arts, óriási marketing és kereskedelmi előnyökhöz juthatnánk."

"Hogy miért mi vagyunk csak ismert német játékfejlesztők? Nos, szerintem ez arra vezethető vissza, hogy a Crytek és a többi cég teljesen más világ. A többi fejlesztő nem figyel oda a nemzetközi folyamatokra és lehetőségekre, túlzottan magukkal és a környezetükkel vannak elfoglalva. Csak német kiadókkal dolgoznak együtt, nem is akarnak a külföldi piacon megjelenni. Ezáltal korlátozott a költségvetésük" - közölte Avni Yerli.

"Sok itteni stúdió olyan ötletek megvalósításával foglalkozik, amelyek csak Németországban lehetnek sikeresek. Ezek elsősorban PC-s stratégiai és szerepjátékok, amelyek túl bonyolultak és nehezek az emberek számára. Az FPS-ket viszont mindenki érti" - tette hozzá Faruk Yerli. "Más különségek is vannak. Számunkra fontos a nemzetköziség is. Ugyan a fő nyelv a cégen belül az angol, de 130 munkatársunk van, akik a világ 27 országából származnak" - mondta Avni Yerli. Faruk Yerli pedig leszögezte: "Nyitottak vagyunk, bármelyik munkatársunknak problémája van, odajöhet hozzánk, meghallgatjuk. Összetartunk."


A Welt munkatársai rákérdeztek arra is, hogy mi a véleménye a három szakembernek az erőszakos játékokról és azok betiltásáról? "Mik egyáltalán az erőszakos játékok? Már maga az elnevezés is rossz. Néha erőszakos vagy véres programokra alkalmazzák, néha lövöldözős játékokra. A mi termékeinkben nem jutalmazzuk a játékost az ellenfele megölését" - nyilatkozta Avni Yerli. "Ez egy generációs probléma. Az idősebbek nem értik ezeket a játékokat, nem tudják objektíven megítélni őket" - összegezte véleményét Faruk Yerli.

A kérdésre, miszerint mi lesz, ha elfogadják Németországban az erőszakos programok fejlesztőit és terjesztőit egyaránt szigorúbb büntetésekkel sújtó törvénytervezetet, a Avni és Faruk Yerli kijelentette: "Biztosan nem fogunk lovacskás programokat készíteni. Akkor elhagyjuk Németországot. Vannak más helyszínek, amelyek szóba jöhetnek. Budapest például egy gyönyörű város. (A cég nemrég nyitott itt irodát.) Ezenkívül havonta kapunk leveleket más államok, például Anglia, Skócia, Ausztria és Szingapúr gazdasági minisztériumaitól. Ezek az országok mind befogadnának minket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #22
    Hát igan. Nekem is feltűnt, hogy akár egy év késéssel jutnak el ide a magyar játékfejlesztéssel hírek. Pl. nem rémlik, hogy olvastam volna itt a Digital Reality összeomlásáról, pedig az is már több mint fél éve volt.
  • riddick22 #21
    nem tudom ki honnan vette ezt a hírt, aug 23án, hogy ideköltözhet a crytek.. hónapok óta itt vannak :P dorottya udvar... jól informáltak vagytok nagyon :)
  • craesh #20
    egyetértek. tényszerüb maradhatna. igyis ugyis szarnék a cikkre, tölem költözhet százhalombattára is, nem az miatt olvasom el, hanem a crytekröl akartam többet megtudni én speciel.

    dehát ezt már vagy százszor megjegyeztük, már egy jo ideje Blikkesedik az oldal...
  • xen #19
    Semmi bajom a cikkel, csak megjegyeztem hogy kissé bulvárlapos a cikkcím.
  • rigidus #18
    > Az egyre élesedő erőszakos programok miatti vita miatt azonban a vállalat elköltözhet Németországból.

    A legjobb hely erre pedig Magyarorszag, ahol minden devians nyugati szemetet orommel fogad a helyi diplomacia.
  • Myron #17
    akkor a Horsez pont neked való.
  • k9duli #16
    Mert mibajuk van a lovacskás programokkal?:D
    Mindig is szerettem volna a virtuális legelőmön a pacijaimat terelgetni:D
  • irkab1rka #15
    $beszél.
    A németeknek van annyi eszük, hogy ne tiltsák be, csak mert egy szélsőkeresztény áldemokrata képviselő összecsapott valami jaavaslatot. Nem tiltani fognak, hanem büntető adót vetnek ki, hogy ne érje meg megcsinálni a postal 4-et, amiről jót még én sem hallottam.
    Ha a cs-t meg bezúznák, akkor kirobban a III. és annak senki nem örülne :))))
  • TunerX #14
    Nem Tudom hogy mit keres a cikkben a Far Cry 2 amikor azt a Ubisoft Montreal fejleszti már. (ha jól tudom)
  • gyuri12 #13
    hány számítógép kocka kell egy 10 kilós súlyzó felemeléséhez?
    három