Berta Sándor

Jóváhagyták a Microsoft büntetését

A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság meghozta az Európai Unió kontra Microsoft ügyben az első fokú ítéletét. A testület helyben hagyta a korábbi döntést, a 497 millió eurós büntetés jogos volt.

Az Európai Bizottság még 2004-ben 497,2 millió eurós pénzbüntetést szabott ki az amerikai szoftveróriásra, mondván tisztességtelen versenypiaci magatartást tanúsított és visszaélt piaci erőfölényével. A szervezet szerint a Microsoft az 1998 októbere és a határozat meghozatalának időpontja közötti időszakban megtagadta az "interoperabilitáshoz szükséges információk" versenytársak részére történő átadását és az ilyen információknak - a munkacsoportszerverekhez való operációs rendszerek piacán - a Microsoft termékeivel versenyző termékek fejlesztésére és terjesztésére való felhasználásának az engedélyezését. A bizottság korrekciós intézkedésként kötelezte a Microsoftot, hogy tegye hozzáférhetővé minden olyan vállalkozás részére, amely munkacsoportszerverekhez való operációs rendszereket kíván fejleszteni és forgalmazni, a kliens-szerver, valamint a szerverek közötti kommunikációs protokolljainak specifikációit.

A bizottság által szankcionált másik magatartás a Windows operációs rendszer és a Windows Media Player médialejátszó közötti árukapcsolás volt. A bizottság álláspontja szerint ez a magatartás befolyásolta a versenyt a médialejátszók piacán. A bizottság kötelezte a Microsoftot arra, hogy hozza forgalomba a Windows ügyfélszámítógép operációs rendszernek a Windows Media Playert nem tartalmazó változatát. A döntést azonban a Microsoft megtámadta.

A cég ugyan eleget tett az Európai Unió egyik kívánságának és piacra dobta a Media Player nélküli Windows XP operációs rendszert, azonban az gyakorlatilag senkinek sem kellett. Sikertelen egyeztetések után megkezdődött a per az Európai Bíróságon és most megszületett az első fokú ítélet (egyelőre csak angol és francia nyelven érhető el), amely gyakorlatilag teljes egészében jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi döntését.


Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságán

Az indoklás szerint alapos és jogos az EB azon követelése, hogy a cég működjön együtt a konkurenseivel és a pénzbüntetés mértéke is megfelelő. A szoftverinformációkkal kapcsolatban az ítélet indoklása kiemeli: a bizottság helyes következtetést vont le, amikor a Microsoft magatartását monopolhelyzettel való visszaélésnek minősítette. A bíróság közölte: a Microsoft érvelése több esetben követhetetlen volt és a konszern nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy szoftverei forráskódjainak átadása mennyiben korlátozná az innovációs motivációt. A médialejátszóval kapcsolatban a bírósági indoklás kitér arra: az ügy megítélése szempontjából irreleváns, hogy a Microsoft nem kért felárat a Windosba beépített Media Player használatáért, és annak használatára nem is kényszerült rá a Windows program használója. A szoftveróriásnak most két hónapja van arra, hogy fellebbezzen az ítélet ellen.

Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza azt mondta újságíróknak, hogy alaposan tanulmányozni kívánják az ítéletet, mielőtt döntenek, hogy fellebbezzenek-e. Ha léteznek olyan "kiegészítő lépések", amelyeket meg kell tenniük annak érdekében, hogy eleget tegyenek az ítéletben foglaltaknak, akkor azokat meg fogják tenni, közölte.

Az Elsőfokú Bíróság az EU második legmagasabb szintű bírói fóruma. Hatáskörébe tartoznak egyebek közt a természetes és jogi személyek által benyújtott közvetlen keresetek, amelyek a közösségi intézmények határozatai ellen irányulnak - amelynek ők a címzettjei, vagy amelyek közvetlenül és személyükben érintik őket. Ilyen például az a kereset, amelyben egy vállalkozás megtámadja azt a határozatot, amellyel a bizottság pénzbírságot szabott ki rá. Jogilag különösen bonyolult vagy jelentős ügyekben az Elsőfokú Bíróság 13 bíróból álló nagytanácsban határoz - ilyen volt a mostani Microsoft-per is.

Eközben tovább folytatódik az az ügy, amelyben az Európai Bizottság, azért, mert a szoftvercég nem tett teljes mértékben eleget az eredeti, 2004 márciusában meghozott ítélet előírásainak, 280,5 millió euróra büntette a vállalatot. Ez december 15-ig visszamenőleg napi 1,5 millió eurónak felelt meg. A döntés értelmében mivel a konszern nem teljesítette a teljes dokumentáció átadásáról szóló kitételt, tavaly július 31-től a napi büntetés mértéke 3 millió euróra ugrik. A Microsoft ugyanakkor azonnal jelezte, hogy nem egyezik bele a büntetés kifizetésébe és ismét perre megy az EU-val.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • erb #42
    Nos, ugy tunik, nekem mar nem igazan kell avman hozzaszolasaira valaszolnom :) megteszik ezt masok helyettem.
  • floatr #41
    Hogy a Sun miért indította el a StarOffice community alapú kiadását, arra csak tippjeim vannak. Lehet h télleg csak ki akart babrálni velük, lehet h ezzel ingyé fejlesztőket akart foglalkoztatni, lehet h a support-ot akarta inkább eladni, vagy esetleg a Java léjogosultságát akarták demonstrálni, nemtom.
    A wiki is elég sokmindenről említést tesz.

    Mindenesetre asszem még egy ingyé bézik MS Office sem élné túl az összehasonlítást, nemhogy egy legagyított Works...
  • Wittgen #40
    Igaz, h. mostanra eléggé függünk az MS-tól - hiszen elég ügyesen elérte, h. a legtöbb országban a hivatali gépek MS szoftvereket használjanak - és én is windózt használok, viszont már tettem egy lépést (miután az office2007-et fosnak tituláltam) és már több hónapja OpenOffice-t használok. Bőven elegendő, h. a melómat esetleg otthon befejezzem, és minden egyéb másra is. Hál'isten kompatibilis az Office2003-mal (cégnél csak MS szoftverek vannak, ja meg ált Mozilla van használva nem explorer).

    Na mindegy, a függést csak nagyon nagy összefogással lehetne megszűntetni, ez meg nem hiszem, hogy pikk-pakk eljön.
  • sathinel #39
    Tudod honnan ered az openoffice? Mivel kicsit megharagudott az MS-re a SUN, ezért az addig fejlesztett progijukat nyiltá tették, és ingyen kezdték el adni. Pont azért hogy az MS amiért szórakozott velük, megfizessen. Így szórakozz egy mamutcéggel:D tehát akármit csinál az MS már látszik hogy nagyon ráfáztak hogy magukra haragították a többi céget az agresszív üzleti programjukkal.
  • floatr #38
    Uhh, most olvasom h miközben jön az új OpenOffice, az MS lépett egyet. Megjelentetik a Works egy butított verzióját otthoni felhasználásra ingyé, gondolom hasonlóan a korábbi ingyé programokhoz, mintegy konkurenciájaképpen az OpenOffice-nak.
  • floatr #37
    Én meg Kubuntu-t használok, na :)
    És bár általában elég sok alapvető dolog pöccre frankó, van még egy-két kisebb csiszolnivaló, ez nálam kézzel való reszelgetést jelent. Ez számomra azért nagy szó, mert majdnem nulláról kezdtem hozzá a váltáshoz. Erre mondtam h érteni azért még kell hozzá.
    De lelkesek az emberek, mert félévenként adnak ki új verziót
  • NEXUS6 #36
    Az biztos, hogy nagyon tud fejlődni.
    Jelenleg Fedorát használok, az 5-6-7 verzió alatt gyak egy júzer szempontjából W98 szintről eljutott, az XP-ig, mindezt kb 1 év alatt!!! Soha nem voltam nagy Linux guru, de ez már egy általános használatra az ecceri júzer agyával is használható szinten van, szerintem.

    Kíváncsi vagyok, milyen lesz a Fedora 8, de ha ezt a fejlődés ütemet tartják, akkor nagyon dúrva.
  • ivjoe #35
    Nem vágott az hozzád semmit, azt neked az állam bácsi szépen kifizette az M$-nek. -.-
  • ivjoe #34
    A linuxszal semmi gond, nincsennek kompatibilitási problémáim, minden szoftver rendelkezésemre áll, amire szükségem van, csak linuxot használok.
  • floatr #33
    Bár közgázból nem vagyok egy nagy fej, de eléggé gáz az, amikor egy irtózatosan elterjedt platformra specifikus alkalmazásokat kezdenek el fejleszteni úgy h elvileg ingyé beépítve kényelmi funkcióként, gyakorlatilag a platform fejlesztésének az árába integrálva. Ha a kizárólagos partneri szerződéseiket, stratégiai szövetségeket, a bebizonyíthatatlan összefonódásaikat, stikliket nem is nézzük, ez már önmagában is nagyon veszélyes: egy egész ágazatot egyetlen cégtől engedünk függeni, csupán amiatt h legyen szabad verseny. Ráadásul ettől az ágazattól egyre inkább függ a többi.
    Elég valószínűnek tartom, hogy a bizonyíthatatlan gázos tevékenységeik miatt akarják őket most ennyire elmeszelni, akár más indokokkal is...

    Aki ezt nem látja, az vagy hülye, vagy fizetnek neki. Ez rohadtul nem a titkárnő Gizikéről, vagy a hardcore játékos Bélukáról szól. Észre sem veszi az ember, és szépen lassan nem tud szabadulni tőlük.

    Egyébként a "Linux egy rózsaszín álom" vonalról: a saját bőrömön tapasztalom h van még vele elég sok gond, különösen ha XP-vel állítom szembe. Egyelőre még érteni kell hozzá, mint jópár évvel ezelőtt egy NT4 v win2k esetében. De ez a platform is fejlődik, méghozzá sokkal nagyobb tempóban, mint a redmondiak szeme fénye.

    ---

    Egyébként pedig
    Irodai gép kell? Nem kell sokkal többet szarakodni egy egyéb platform összeállításával
    Játékra kellene? Vegyél basszus egy rohadt konzolt!!! lassan már olcsóbb, mint egy videokari a gépbe; ha másolt játékra vágysz, azt is meg lehet oldani
    Spéci szoftvert akarsz futtatni? Hát ha valóban nincsen életképes alternatíva, akkor még mindig vehetsz windows-os gépet.

    De mindenre?!