Berta Sándor

Online is nézhetők európai bírósági tárgyalások

Az Európai Emberi Jogi Bíróság (ECHR) számos tárgyalását közvetíti a jövőben a világhálón is, igaz a közvetítések nem valós időben, élőben lesznek, hanem időben eltolva.

Az ECHR weboldalán külön webcasting részt hoztak létre, ahol a meghallgatások és a tárgyalások az adott résztvevők anyanyelvén, valamint más nyelveken, elsősorban angolul és franciául is megtekinthetők. A videók mellett számos eljárásról elérhetők kiegészítő információk is. A projektet az ír kormány támogatja, a cél, hogy így több európai uniós állampolgár nyerhessen bepillantást a szervezet munkájába.

"A videoközvetítések bevezetése egy jelentős lépés, hogy az európai uniós állampolgárok megismerhessék az Európai Emberi Jogi Bíróság munkáját" - jelentette ki Jean-Paul Costa, az ECHR elnöke. "A közvetítések nem élők lesznek, hanem az adott napokon tartott tárgyalásokról készült felvételeket mindig aznap délután 14 óra 30 perctől lehet majd megtekinteni. Kizárólag a nyilvános tárgyalásokról készülnek videók, ezekből azonban minden évben csak kevés van. Tavaly például összesen 34 volt, idén eddig 14. Azonban pont ezek a legérdekesebb és a legösszetettebb ügyek" - tette hozzá Sabine Van Migem, a szervezet szóvivője.

A szolgáltatás elsősorban a jogászoknak, akadémikusoknak lehet majd hasznos, akik így utólag is tudomást szerezhetnek a meghallgatásokról és tárgyalásokról, még akkor is, ha éppen akkor nincsenek az interneten.

Úgy tűnik, hogy az EU erősíteni akarja az online jelenlétét. Erre utal, hogy július elején az Európai Bizottság elindította saját Eutube nevű csatornáját a YouTube oldalán, amelyben a fontosabb uniós ügyekkel, vitákkal kapcsolatos felvételek kapnak helyet. Az oldalon fontos politikai, gazdasági és társadalmi kérdéseket taglaló felvételek kapnak helyet. Szóba kerül itt a klímaváltozás, az energiaügyek, illetve a bevándorlás, elsősorban tudósítások, beszámolók és interjúk formájában. A tartalmak legnagyobb része angol nyelvű, de már növekszik a francia és német anyagok aránya és a jövőben további nyelvekkel szeretnék bővíteni a kínálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #1
    hm, rákattintva a linkre a legfelső, július 4-i videó egyből egy magyar üggyel foglalkozik. A bíró angol kiejtése valami katasztfófális. Egyébként mi ez a "Korbely" eset?

    Update: Aha megvan (http://www.metro.hu/itthon/cikk/111379)