Berta Sándor

Nem népszerű Frattini javaslata

Az eco német szakmai szervezet és a Google sem támogatja Franco Frattini európai uniós igazságügyi biztosnak a bombakészítési honlapok bezárására vonatkozó ötletét.

"Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy az illegális tartalmakat kínáló weboldalakat el kell távolítani az internetről. De ugyanilyen mértékben ellenezzük azt is, hogy cenzúrázzák az online keresőket" - jelentette ki Harald A. Summa, az eco vezetője. Mint ismeretes, Franco Frattini néhány nappal ezelőtt állt elő azzal a javaslattal, hogy gátolni kellene az Európai Unióban a pokolgépek készítésére vonatkozó internetes kereséseket.

Az uniós biztos szerint a szolgáltatóknak meg kellene akadályozniuk a hozzáférést azokhoz az internetes oldalakhoz is, amelyek a pokolgépek előállításához nyújtanak ismereteket. Frattini ez év novemberében terrorizmusellenes javaslatai keretében szándékozik ezt az indítványát a tagállamok elé terjeszteni. Frattini a Reuters kérdésre azt felelte, hogy véleménye szerint elsőbbséget élvez az abszolút jogok védelme, elsősorban az élethez való jog. Hozzátette, hogy nem korlátoznák a véleményeket, elemzéseket, vagy történelmi ismerteket, de a terroristák kiképzésére vonatkozó információt letiltanák.

"Nem vitatjuk, hogy Frattinit jó szándék vezérelte, de félreismeri az internet globális és virtuális természetét. Ez egy ugyanolyan probléma, mint a spam e-mailek kiszűrése, ahol látható, hogy ha a szűrőket egy szóra beállítják, néhány nap múlva megjelennek a szinonimái. Amennyiben betiltjuk a bomba szót, akkor a terroristák más szavakat fognak találni. Így viszont naponta bővülne a tiltott szavak listája. Ez pedig előbb vagy utóbb az internet halálát jelentené. A világháló egy globális, szabad információs platform, amely egyik kormány vagy vállalat alá sem tartozik és ez fontosabb, mint az a legfeljebb 0,1 százaléknyi tartalom, amelyet más módon is el lehet távolítani" - tette hozzá Harald A. Summa.

Hasonlóan nyilatkoztak a Google képviselői is. A konszern ausztriai vezetője, Kurt Pall a tegnap elfogott, terroristahonlap üzemeltetésével, propagandaanyagok, videók, fenyegetések és az al-Kaidáról szóló hírek közlésével vádolt osztrákok kapcsán közölte, hogy: "Mi egy kereső vagyunk, nem pedig kriminológusok. Az internet az élet részévé vált és a célja, hogy minden információ legyen hozzáférhető. Ez viszont egy olyan széles spektrumot jelent, amit nem lehet mindig ellenőrizni. Mi továbbra is a szabadság és a minden információhoz való hozzáférés mellett állunk ki. Tény, hogy el kell távolítani az illegális tartalmakat, de ez a törvényalkotók dolga. Egyébként a felhasználók maguk is jelezhetik, hogy ha egy illegális tartalomra bukkannak. Ezzel a lehetőséggel nagyon sokan élnek. A demokratikus internetnél alapkövetelmény, hogy megindul egy öntisztulási folyamat."

"Nincs olyan cenzúralehetőség, amely például a bomba szót szűrné ki. Ezzel nem segítenénk a demokráciát és az információk megtalálását. Azt is mindenki tudja, hogy az éjszaka sötétjében történnek bűncselekmények, de ettől még nincsen éjszakánként kijárási tilalom" - mondta Kay Oberbeck, a Google németországi vezetője.

Néhány cég, köztük a Google és a Yahoo ennek ellenére önkéntesekkel együtt azon dolgozik, hogy kiszűrjék az internetről például az ifjúságot veszélytető tartalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #6
    Tehát Fratttini leszavazva.
  • Ronny #5
    Azt hiszem már tényleg itt az égető szüksége a reformoknak, ez a szemét Frattini csak a pénzes barátai érdekét képviseli a mi kárunkra, a mi adónkból.
  • JTBM #4
    A netet nem lehet kordába szorítani. Még Kínában sem sikerült, pedig ott van rá ember és diktatúra is.

    Ez a félhülye és teljesen műveletlen politikus is újra megpróbálja a teljes netet ellenőrizni, amikor a teljes lemez, film és IT ipar csak az illegális letöltéseket sem tudja megállítani...

    Kb. annyi esélye van a szerencsétlennek, mintha az elsivatagosodást próbálná megállítani egy kislapáttal. ;-)))
  • turul16 #3
    Ellenzem. Baromság. Szabadság sárbatiprása..

    "Honnan fog az alkaida ezek után bomba gyártáshoz terveket szerezni??"
    Nem tudtad ? Amíg nem volt internetük addig, csak késekkel dobálóztak és a lőpor receptje is csak az internettel jutott el hozzájuk.
  • rigidus #2
    > Vicc ami itt van! Politikusok állandóan oanokrol dumálnak amiről semmit sem tudnak!

    Nyugi... ez a dolguk.
  • matt taylor #1
    Vicc ami itt van!Politikusok állandóan oanokrol dumálnak amiről semmit sem tudnak!Honnan fog az alkaida ezek után bomba gyártáshoz terveket szerezni??