Gyurkity Péter

280 milliós büntetést kapott a Microsoft

Megszületett a sokáig halasztott ítélet az Európai Bizottság kontra Microsoft vitában. A testület szigorúan ítélkezett és 280,5 millió euróra büntette a céget, amiért az elmulasztotta teljesíteni a követeléseket.

Az Európai Bizottság által kiadott közlemény szerint a szoftvercég a mai napig nem tett teljes mértékben eleget az eredeti, 2004 márciusában meghozott ítélet előírásainak, és elmulasztotta átadni riválisainak a Windows Server operációs rendszer és az abban használt technológiák pontos és teljes dokumentációját. Éppen ezért 280,5 millió euróra büntetik a céget, ami december 15-ig visszamenőleg napi 1,5 milliónak felel meg. Ezt a duplájára növelik, amennyiben Redmond továbbra sem adja be derekát.

A testület ezúttal is úgy ítélte meg, hogy a Microsoft nem tett meg minden tőle telhetőt az operációs rendszerre fejlesztő cégek kellő tájékoztatási érdekében, és nem segítette elő a teljes kompatibilitás megteremtését saját operációs rendszere, valamint a konkurensek szoftverei között. Az amerikai vállalat tehát visszaélt helyzetével, és a többször meghosszabbított határidő, vagyis 2006. június 20-ig nem teljesítette kötelezettségeit. Az elkövetkező hetekben a fő kérdés, hogy a Microsoft hogyan viszonyul a döntéshez, és ez európai oldalon milyen hatást vált ki.

A cég reagálásában továbbra is együttműködési hajlandóságukat hangoztatja, illetve kétségbe vonják a pénzbüntetés mértékét és annak jogosságát. Szerintük ugyanis az eredeti döntés túlságosan homályosan fogalmazott, ám ők ennek ellenére igyekeztek eleget tenni a kötelezettségeknek, vagyis az Európai Bizottság hibásan ítélte és ítéli meg a Microsoftot. Jelen pillanatban mintegy 300 alkalmazottjuk dolgozik, hogy időben, vagyis július 24-ig elkészüljenek az utolsó, sorrendben hetedik beadvánnyal, és mivel az előző hatot sikeresen lezárták, nem érheti szó a ház elejét. A közleményből kiderül, hogy az európai bíróságokhoz fordulnak, hogy megállapítsák, a cég milyen magatartást tanúsított a vita alatt.

Az ítélet értelmében amennyiben a cég nem teljesíti a teljes dokumentáció átadásáról szóló kitételt, vagy elfogadhatatlan feltételeket támasztva igyekszik elhalasztani az erről szóló megállapodás megkötését, július 31-től a napi büntetés mértéke 3 millió euróra ugrik, vagyis megduplázódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #130
    "A "tolás" önmagában kizáró ok."
    Erre magam is gondoltam, de nagios fejlesztői is, lehet ugy is, hogy nagios intézi a kérést, lehet értesíteni őt periódikusan(x min) vagy eseményekkor.
    40000 szolgáltatás infó percenként eléggé lenyomná a hálót.

    "Sőt továbbmegyek ez nem csak a hálózati forgalomra vonatkozik, a counterek még a helyi gépen sem szabad, hogy állandóan fussanak, mert ott meg a processzor időt (ill. a vinyót, ha logolják) pazarolja feleslegesen."
    Azért nem mindnek van számottevő erőforrás igénye sőt töbnyire nincs. szvsz.
    (halált/élesztést lehet parancsolni)

    "én egyetlen féleképpen szeretném. Úgy ahogy az a központi monitoring eszköz kezeli, ami egyszerre és egységesen kezeli az apache-t, az exim-et, a mysql-t, a php-t, a nyomtató alrendszereket, a fax szervert, a java jit-et, a hálózati alrendszereket, a memória állapotot, az adatbányász eszközöket, a lemezteljesitmény mutatókat, a levelező klienst, az integration services-t, a vmware-t stb-stb."

    Egyben nem igen találsz ilyen eszközt linuxra (egy csomag és készen vagy), csak a legó darbkáit :( amit össze kell rakni.

    Ma nem volt sok időm legózni, de még meg fogom nézegetni.
    Ha még se találnék legó darabokat igen szomorú leszek.
  • Equ #129
    "azt az infó több ezerféle képpen tovább tolhatod akárhová "

    ja mégvalami. A "tolás" önmagában kizáró ok. Gondold csak el milyen forgalmat generálna, ha az 1000 gépes hálózatod minden gépe folyamatosan küldené mind az 500 counter adatát. Gyakorlatilag csak ez elvinné a teljes sávszélességet, ráadásul semmi szükség rá. Ez csakis "pull" módszerrel működhet, azaz amikor én a központi konzolon kiválasztom, hogy xy gép z countereit kérem, csak akkor szabad hálózati forgalmat generáljon a folyamat, egészen addig mig szintén a kozolon nem nyomok egy stop-ot. Sőt továbbmegyek ez nem csak a hálózati forgalomra vonatkozik, a counterek még a helyi gépen sem szabad, hogy állandóan fussanak, mert ott meg a processzor időt (ill. a vinyót, ha logolják) pazarolja feleslegesen. Az egész folyamat a központi konzol vezérlésére kell, hogy működésbe lépjen és leálljon.

    Aztán olvasd el a #93-as post-odat újra. Szerintem te is tudod már, pedig a mendzsmentig el se jutottunk...
  • Equ #128
    "apache ben is van modul ami megmond mindent őszintén, azt az infó több ezerféle képpen tovább tolhatod akárhová "

    én egyetlen féleképpen szeretném. Úgy ahogy az a központi monitoring eszköz kezeli, ami egyszerre és egységesen kezeli az apache-t, az exim-et, a mysql-t, a php-t, a nyomtató alrendszereket, a fax szervert, a java jit-et, a hálózati alrendszereket, a memória állapotot, az adatbányász eszközöket, a lemezteljesitmény mutatókat, a levelező klienst, az integration services-t, a vmware-t stb-stb.

    " pl. apache ad-e magábol ki ilyen infót, ha igen akkor tolhatod tovább."

    erről beszélünk több napja. hogyan? és mi lesz a többi 100 alkalmazással, rendszerobjektummal, szolgáltatással?

    "Van egy link amit küldtem, hogy nagyválalatok igenis használnak nagiost."

    egyelőre az se derült ki, hogy bármilyen formában támogatná a countereket, csak azt nézi meg egy egyszerű pluginnel, hogy kb "ping" szinten él-e még adott szolgáltatás. Ennek semmi köze a feladathoz.

    "Más a dolg, ugyan azt a célt 1000 féleképen el lehetérni, és 1000 féleképen is oldják meg"

    jó lenne végre egyetlen megoldást látni abból az 1000-ből. de inkább megint kezdünk oda jutni, hogy tényleg 1000 megoldás van, csak sajnos programonként. Nem a valódi feladat (egységes teljesitménymutató kezelés) megoldására van 1000, hanem a feladatot szétbontják 1000 különböző (valós környezetben használhatatlan) kis részfeladatra, aminek semmi köze a központi egységes kezeléshez. (azaz mint az elején, oracle programokhoz oracle manager, apache-hoz majd apache kezelő, mysql-hez mysql, stb-stb. ez kezelhetetlen)
  • turul16 #127
    apache ben is van modul ami megmond mindent őszintén, azt az infó több ezerféle képpen tovább tolhatod akárhová (Látam már grafikonokat gyártó dolgokat hozzá). Akármilyen saját alkalmazáshoz is. Gondolom a te monitoring cummod is kezeli az apachet, megnézheted.

    Csak az a kérdés, hogy adott szolgáltatás pl. apache ad-e magábol ki ilyen infót, ha igen akkor tolhatod tovább.

    "bár nyilvánvaló, hogy az soha nem fog működni nagyvállalati környezetben és egységes alapokon, de egyelőre legó szinten sem látom a linuxos megoldásokat."
    Van egy link amit küldtem, hogy nagyválalatok igenis használnak nagiost.

    "De, ha csak pár nap az egész, akkor ugyan miért nem irta meg még senki a több tizezer open source-os fejlesztőből az elmúlt 10 évben?"
    Más a dolg, ugyan azt a célt 1000 féleképen el lehetérni, és 1000 féleképen is oldják meg, mindig az igényekhez igazodva ill. a rendszergazdi hitvalásához.
    Sok "hülye" opensourcos jobban szeret legózni.

    "Ezt tapasztalatból mondod? Kétlem...", hát valóban nem uraltam még soha több száz gépet egyszerre, ha megtettem volna tudnám a pontos válaszokat.

    ossim -et holnap azért még feltolok.
  • Equ #126
    "Úgy néz ki valóban legózni kell"

    bár nyilvánvaló, hogy az soha nem fog működni nagyvállalati környezetben és egységes alapokon, de egyelőre legó szinten sem látom a linuxos megoldásokat. Ha legalább egységes alapokon látnánk különböző szoftverekből, rendszerkomponensekből pár countert végre, akkor abból legalább el lehetne indulni...

    "Ez erős tulzás, a rendelkezésre álló eszközökkel, napokrol lehet szó inkább, és igen erősen testre szabható."

    Ezt tapasztalatból mondod? Kétlem... De, ha csak pár nap az egész, akkor ugyan miért nem irta meg még senki a több tizezer open source-os fejlesztőből az elmúlt 10 évben? Nehogy alkalmas legyen nagyvállalati környezetben a linux? Ill. hogy mindenképpen dollártizezrekért kelljen tivoli-t venni, ha valaki mégis komolyabb környezetben szeretné használni és összemérhető tudást akar kapni, mint pl a több mint fél évtizedes win2000-el? Merthogy abban ez már mind-mind benne volt out-of-the-box.
  • Equ #125
    "Első sorban arra jó ez nagios, hogy megálapítsa több tízezer szolgáltatásrol, hogy életben van -e"

    de hol vannak a counterek? Lásd #109-ben pár példát, de most szoritkozzunk apache,php,exim-re ill. iis,asp.exchange-re. Az egyes appliction-ök életét az iis önmaga karbantartja, minket az érdekel, hogy szedem össze a teljeistménymutatóit sok tucatnyi rendszerkomponensnek és alkalmazásnak központilag. (és mindez kiegészitve egy saját fejlesztéső alkalmazással, hogy az hogyan illeszthető a rendszerbe)
  • turul16 #124
    Úgy néz ki valóban legózni kell, de
    "Jaj, ne kezdük már megint el... 100x kitárgyaltuk már, linux alatt irogathatsz login scripteket meg ssh-zhatsz 500 gépre egyszerre, akkor se éred ezt el. Csak egy reporting komponens megirás több évbe telne igy és akkor még sehol se vagy..."
    Ez erős tulzás, a rendelkezésre álló eszközökkel, napokrol lehet szó inkább, és igen erősen testre szabható.
  • turul16 #123
    Forráskódot tudok csak adni doksinak, minden plug-in :) (Egyszerű plug-int írni,és ha googlinek elmagyarázod mit szeretnél nézni találsz hozzá plug-int jó esélyel)
    Első sorban arra jó ez nagios, hogy megálapítsa több tízezer szolgáltatásrol, hogy életben van -e, sok plug-in -je nem is rendszerspecifikus. (pl. u.a. kezel minden ftp servert (alap plugin))
    A plug-in bármit repoltolhat, több féle nyelven lehet megírni, pl. c,perl.
    Van egy ssh modul, aminek a segítségével ssh-n keresztül kérdezhetsz le infókat. így bármivel kiegészíthető. (Nem az ssh az egyetlen mód, van több is)
    Első sorban Breakdown-okról, és esetleges kései válaszokrol,tulterhelésekröl készít több féle grafikont reportot. (Pl. nekem: disk space: Critical csak x mb van szabadon, beszólása van)
    AS400, windowos-on ,futó jelentgető alkalmazás is van.
    Kiegészítése segítségével weben konfigurálható, mySQL DB ben tárolhatók a beálítások.

    Találtam más hasonló célu alkalmazásokat, még nem teszteltem:

    ossim Hálózati biztonság és az adatforgalmon van a hangsuly, (Elvileg észrevehet hálózaton terjengő vírust,és szolhat miatta) Nagios-t, mint részegységet említik.


    zabbix Ezt is javasolták.

    A legtöbb UNIX like rendszergazdi elsősorban egyedi scriptjeivel uralkodik manapság is, a forumok tanúsága szerint.
  • Equ #122
    ha valamelyik doksiban fel vannak sorolva a counterek, az bőven elég. Nyugodtan jöhet pluginnel is, ha csak úgy tudja.
  • turul16 #121
    Itt van egy csomó kieg hozzá

    Mire gondolsz lőjem fel ezeket a szolgáltatásokat és cseszegesem, vagy csak simán keresek doksikat, és linkeljem be a feature listákat ?

    Majd kiderül milyen külömbségek lesznek. Elvileg a disztromhoz készült javaslat szerint ez a jó monitorozó cumó ilyen célokra. Van róla egy két könyv is, lehet, hogy érdemes megnézni mit tud. Egy próbát megérhet.

    Lefordíthatok egy két cumot, néhány edig nem használt opcióval, rég nem cseszegettem servereimet (szolgaltatásokat), amik igazábol csak disznek vannak fent mostanság (Nem fejlesztek webes cumót, majd egy éve), mysql/apache2+php5../exim/squid/samba.
    A régi P1 -esemböl akartam állandó szerver-gépet csinálni, azt meg tudtam volna csinálni úgy, hogy hagyjon aludni. (firewall(NAT),apache,mail(smtp,pop3..) proxy,mysql,ftp,distcc,samba), de nem megdöglött a szemét, nem hajlandó boot mediumot keresni.

    2 géppel nem lenne tul élvezetes a dolog, nem tudok jó nagy gráfot rajzoltatni a nagiossal. (Van még tesómnak is egy gépe,de azt hagyjuk)

    Megyek körbenézek az éjszakában...