Hunter

Egyetlen génnel lassítható az öregedés?

Kutatók egyetlen protein elvételével hosszabbították meg kísérleti egereik életét. Az egerek annak ellenére, hogy többet esznek, kisebkisebb súlyúak, mint hagyományos társaik.

A szóban forgó protein, az AC5 (5-ös típusú adenilát-cikláz) nélkül a test kevésbé hajlamos az adrenalin hormon szívritmus gyorsító hatásaira és valószínűleg a stressz több válfajával szemben is ellenállóbbá válik. A tudósok máris megtették a proteint blokkoló szerek fejlesztésére irányuló első lépéseket. Jelenleg az öregedéssel kapcsolatos kutatások elsősorban a kalóriakorlátozásra összpontosítanak, mellyel elvileg egy metabolikus "ifjúság forrását" aktiválnának. Az új felfedezés szerint egyetlen, szívvel kapcsolatos gén kiütésével is megnyújtható lehet az élettartam, miközben a szervezet még a kalóriakorlátozással kapcsolatos effektusokat is előidézi.

A Cell szaklapban publikált kutatást vezető Stephen Vatner kardiológus és kollégái kezdetben csupán azt próbálták kideríteni, hogy az AC5 kiiktatása egészségesebb szívet eredményez-e. Azt már korábbról is tudták, hogy az adrenalin jelzést blokkoló gyógyszerek jótékony hatással vannak a szívinfarktuson átesett vagy szabálytalan szívveréssel rendelkező betegekre.

2003-ban azt is sikerült kimutatniuk, hogy az AC5 nélküli egerek jóval ellenállóbbak a nyomás okozta, szívvel kapcsolatos rendellenességekkel szemben. Idővel azonban az is feltűnt, hogy a mutáns egyedek tovább élnek, mint normális társaik.

A héten láttak napvilágot az ezzel kapcsolatos eredmények, mely szerint a génkezelt egerek 30%-kal tovább éltek és nem alakultak ki náluk szív és érrendszeri rendellenességek, valamint csontkopás, ami igen gyakori velejárója az öregedésnek.

Több furcsaságot is tapasztaltak azonban a kutatók. Míg a fiatal mutánsok súlya semmiben nem tér el hagyományos társaikétól, az idősebb génkezelt egyedek kisebb súlyúak a normális egereknél, annak ellenére is, hogy több táplálékkal látták el őket. A megfigyelés egy metabolikus változásra utalhat, ami a kalóriakorlátozást utánozza, vélekedett Vatner.

Arra is jó esély van, hogy az AC5 nélküli egerek ellenállóbbak a rákkal szemben, tette hozzá a kutató. A hagyományos egerek többsége valamilyen tumor kialakulása következtében pusztul el, ezért elképzelhető hogy a mutánsok azért éltek tovább, mert megúszták a daganatos megbetegedéseket. Mindezek fényében egy AC5-gátló valóságos csodaszernek tűnhet, a dolog azonban koránt sem ilyen egyszerű.


Túlélési ráta hónapokban mérve

Az AC5 eltűnésével a mutánsok továbbra is reagáltak az adrenalinra, a hormon szívre gyakorolt hatása azonban kevésbé hangsúlyos. Az adrenalin reakció azonban igen jól jöhet a stresszes, gyors reakciókat igénylő helyzetekben, figyelmeztet Michael Bristow, a Colorado Egyetem kardiológusa a Nature hasábjain. Az AC5 egy igen komplikált útvonal része, teljes kiiktatásának szerteágazó következményei még messze nem ismertek. Emellett mentális mellékhatások is felléphetnek, figyelmeztetnek más kutatók.

Az AC5-öt nélkülöző egerek nem reagálnak olyan jól a morfinra vagy a pszichotikus tüneteket enyhítő gyógyszerekre, azt azonban Bristow is elismeri, hogy Vatner eredményei rendkívül érdekesek és egy teljesen új utat nyithatnak az öregedés kutatásában. A szakértők úgy vélik az AC5-gátló remek szívgyógyszer lehet, a hosszú életre pedig javasolják többek közt a sebességhatárok betartását, az egészségesebb táplálkozást, vagy a dohányzásról való leszokást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 00 Blue 00 #59
    uralni a világot=kinyírni a földet
  • 00 Blue 00 #58
    Véleményem szerint, nem ártana kicsit beletaposni a fékbe, ezek a dolgok olyan szinten feleslegesek!
  • uniu #57
    A hideg fej sztem nem a béta blokkoloknál kezdődik. Amúgy meg jó ha tudod, hogy impotenciát okozhat (hosszú távon okoz), mert azokat az ingereket is blokkolja...
  • unknown nick #56
    Nem mindenki blokkol le. Van akit katalizál.
  • dez #55
    A magas vérnyomásnak általában van valami oka. Jellemzően pszichoszomatikus betegség.
  • dez #54
    Még a korábbi egyszerűbb/nem egyszerűbb témára. Az új szer/génterápia segíthet a stressz hosszú távú káros testi hatásait csökkenteni. Oké. Csakhogy, ebben nem merül ki a stressz hatása. Annak idegrendszeri hatásait nem csökkenti. Az illető agyilag stresszelt marad, és semmi más oka sem lesz ezen változtatni, mint hogy mentálisan és érzelmileg minőségibb életet éljen. Itt nem az emberek igazi érdeke érvényesül, ez max. gazdasági érdek...
  • dez #53
    Az adrenalin a gondolkodást és a reflexeket is felgyorsítja. (De ez csak pár percig egészséges.)
  • NEXUS6 #52
    Ez csak extra szolgáltatás!;)
    Egycsomó előnye van.
  • Myron #51
    hát nem igazán. mert nem is emlékszem mi volt az előző életemben és nem is ugyanúgy nézek ki.
  • NEXUS6 #50
    Istennek hála ez már megvalósult, az eljárást úgy hívják: reinkarnáció!;)))