Hunter

Utazás a 248. dimenzióba

Sikerült megoldani egy 120 éves matematikai rejtélyt. A valaha látott talán legkülönösebb és legösszetettebb matematikai entitás térképe hasznos lehet a tér, anyag és idő egységesített elméletén dolgozó tudósok számára.

A tudósok már több mint 100 évvel ezelőtt megállapították, hogy a három dimenzióban jelentkező szimmetriák, az (egy XIX. századi norvég matematikusról elnevezett) Lie-csoportok mellett meghatározott dimenziókban különféle sajátos szimmetriák is léteznek, amelyeket kivételes Lie-csoportoknak neveztek el. Közös jellemzőjük a szimmetria folyamatos volta, amelynek a leglátványosabb példái a kör és a golyó, hiszen amíg a szimmetria tengelye, vagy síkja a középponton keresztül fut, addig tetszés szerint forgathatóak. Ez hatszögnél, vagy kockánál már nem lehetséges, itt a tudomány diszkrét szimmetriáról beszél.

A matematika öt különböző kivételes Lie-csoportot tart számon, ezek: a G2, az F4, az E6, az E7 és az E8. Közülük az E8 a legkomplexebb, tartalmazza a többi négy csoportot, és 248 dimenziója van. A számítások - amelyeket Jeffrey Adams, a marylandi egyetem kutatója, valamint számos amerikai és európai intézetben dolgozó 17 társa végzett el - az úgynevezett magasabb dimenziójú terekben fellépő szimmetriára vonatkoznak.

A szóban forgó szerkezet a 248 dimenziós E8, amit 1887-ben fedeztek fel és egészen mostanáig senki sem reménykedett benne, hogy valaha is sikerül megérteni. Az E8 az úgynevezett Lie csoport egyik példája. A csoportot egy norvég matematikus, Sophus Lie találta fel a 19. században a szimmetria tanulmányozására. A Lie csoport azon matematikai leírások gyűjteménye, melyek segítenek egy egyenletes tárgy szimmetriájának ábrázolásában.


Az E8 alapjául szolgáló 8 dimenziós objektum 2 dimenziós ábrázolása

Egy gömb esetében például a Lie csoport leírja a gömbön elvégezhető összes matematikai műveletet, anélkül hogy megváltozna az objektum megjelenése. Számtalan ilyen egyszerű Lie csoport létezik, melyek mellett van öt "kivételes csoport is", ezek egyike az E8, amit többen a matematika legszebb alakzatának tartanak.

"A Lie-csoportok között az E8 abszolút különleges képződmény", mondta Hermann Nicolai, a potsdam-golmi Einstein Intézet igazgatója, aki szerint eddig hiányosak voltak a tudósok ismeretei erről a szimmetriáról. "A szimmetria a fizika legsikeresebb elve"-, tette hozzá az igazgató, aki más kutatókkal együtt arra számít: a Lie-csoportok központi szerepet játszhatnak abban, hogy a gravitáció és az anyagcserehatások elméletét egyesítsék egy közös kvantumgravitációs teóriává.

A most befejeződött projektet négy éve kezdték, és a legnagyobb nehézséget a programozás okozta. "Miután megértettük az alapvető matematikát, két évbe tellett, hogy lefordítsuk a számítógépnek"- mondta David Vogan, a massachusettsi műegyetem (MIT) kutatója. A következő gondot az jelentette, hogy megtalálják a megfelelő teljesítményű számítógépet, és további egy évbe tellett, hogy a számításokat optimalizálják. "Eredményeink alapvető fontosságúak mindenkinek, aki ezzel a témával foglakozik"- nyilatkozta Jeffrey Adams, a projekt vezetője

Összesen 18 matematikus és számítógéptudós dolgozott négy éven át az E8 belső működésének feltérképezésén. A térkép maga 77 órán át készült egy szuperszámítógépen, a végeredmény pedig egy 453060 x 453060-as mátrix, ami 60 gigabájtnyi adatot tesz ki. Kinyomtatva egy egész várost, körülbelül 60 négyzetkilométert fedne le, magyarázta eredményeiket a projektet vezető Jeffrey Adams, a Maryland Egyetem matematikusa. Összehasonlításként az emberi géntérkép "mindössze" 1 gigabájtot foglal.

A most kapott 205 milliárd bejegyzést tartalmazó adatbázis majdan az elméleti fizikusok számára lesz hasznos az univerzumban munkálkodó erők egy egységes elméletének kidolgozásához. Emellett az E8 és a Lie csoport ábrázolásainak megismerése és osztályozása számos más terület jelenségeinek megértésében is szerepet játszhat, többek közt az algebrában, a geometriában, a számelméletben, a fizikában és a kémiában, tehát a projekt hatalmas értéket képvisel a matematikusok és a tudósok számára, összegzett a tanulmányt értékelő Peter Sarnak, a Princeton Egyetem kutatója.

A térképet hamarosan közzéteszik a www.liegroups.org webhelyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #181
    Hát kb....
  • mogyi925 #180
    Ennek mondhatod. Értelmes indoklása nincs, eddig csak arra volt képes, hogy megállapítsa, hogy a cikkben írt felfedezés humbug, és itt ostobaságokat beszélünk. Azóta kizárólag személyeskedik, illetve időnként összemos pár elhangzott fogalmat, és számonkéri rajtunk a saját értetlenségét.
  • BiroAndras #179
    "Amúgy meg szigorlatoztam matekból"

    Ehhez képest az alapokkal se vagy tisztában. Fizikus szakon az első félévben a lineáris algebra vizsgán se mentél volna át ilyen hiányosságokkal (de még prog.terv.-en se, pedig ott sokkal egyszerűbb volt a vizsga).

    Egyébként egy érdekesség csak neked:
    A Maxwell egyenletek felírható egy 4 dimenziós (Minkowski) térben is, ráadásul így sokkal egyszerűbb, logikusabb összefüggéseket kapunk. A tér és az idő, valamint az impulzus és az energia alkotnak 4 dimenziós vektorokat. Mellesleg a Maxwell egyenletekből levezethető a Lorentz tranzformáció, amiből a relativitás elmélet képletei is adódnak. És a relativitás elmélet is 4 dimenziós.
    Tehát az elektromágneses terek legegyszerűbb matematikai modellje 4 dimenziós. Azon persze lehet vitatkozni, hogy egy matematikai modell milyen viszonyban van a valósággal.
  • mogyi925 #178
    "vagyis egy gyáva, beszari alak vagy. "
    Nem értem, hogy lett meg a szigorlatod, ha ott is ilyen stílusban beszéltél. Most elképzeltem:

    - Tétel?
    - Konvergencia metrikus térben, öcsi.
    - Kezdheti.
    - Ez egy humbug, mert metrikus terek nem léteznek.
    - Miért?
    - Mert ostobaság.
    - Gratulálok, ennyi elég is. Ötös.

    Szóval csak gratulálni tudok Neked, ha te mindenütt mindenkivel úgy beszélsz, ahogy ezen a fórumon írsz. Én meg szoktam adni a tiszteletet annak, aki megérdemli. Szerintem ettől nem én vagyok gyáva, hanem te vagy ostoba tuskó, ha nem így teszel.

    "Mivel ez a gerinctelenek jellemvonása, így befejeztem veled a vitát, öcsi."
    Akkor lefordítom neked a #157-ben idézett latin mondást:

    Vescere bracis meis! = Nyald ki a seggem!
  • BiroAndras #177
    Azoknak akik nehezen birkóznak meg a 3-nál több dimenziós terekkel van egy rossz hírem: a matematika ennél nagyságrendekkel furább dolgokat is magában foglal. Például a már említett fourier trafóknál végtelen dimenziós terekkel dolgozunk. Egész pontosan minden valós számnak megfelel egy dimenzió. A számítógépek persze csak véges dimenziókkal tudnak számolni, de ez az elméletet nem befolyásolja.
    Aztán van olyan polinom aminek az együtthatói is polinomok. És még gyakorlati haszna is van, konkrétan egy hatékony hibajavító kódolást lehet készíteni a segítségükkel. És ez még mindíg semmi.
  • wanek #176
    Bár tudnék mindenre válaszolni, de nincs értelme. Egy valami azért szemet szúrt:
    "Pontosan tudom, hogy milyen élethelyzetben, kivel szemben milyen stílust engedhetek meg magamnak" - vagyis egy gyáva, beszari alak vagy. Végül is erre tippeltem, nem ért meglepetés. Mivel ez a gerinctelenek jellemvonása, így befejeztem veled a vitát, öcsi.
  • dez #175
    Bezárták a sárgaházat?
  • Tetsuo #174
    Jóvanna, ne szívd má' mellre, csak találtam egy nevet.. ;)
  • mogyi925 #173
    "ezt nem vettem észre. Mármint azt, hogy van mire."
    Erről nem én tehetek.

    "Te beteg is vagy."
    Most, hogy így mondod, tényleg fáj egy picit a torkom. Szerencsére van Phlogosolom, majd öblögetek vele, az pár nap alatt rendberak. Neked egy vödör Xanaxot javaslok, bár mint mondtam, nem értek az orvosláshoz.

    "Hol írtam én azt, hogy ez kocsma? Csupán jóindulatúan figyelmeztettelek, ugyanis úgy vélem, hogy ez a fene nagy arcoskodásod mindenhol előjön, és esetleg megütöd magad..."
    Ó, köszönöm, hogy így aggódsz értem, de kocsmában egyáltalán nem szoktam ilyesmikről vitatkozni, tudod, oda inni járnak az emberek. Pontosan tudom, hogy milyen élethelyzetben, kivel szemben milyen stílust engedhetek meg magamnak.

    Meggondoltad te azt a villanykart alaposan? Pszichológia szerintem jobb választás lett volna, ha ennyire érdekel.

    "Ez már a röhejen is túltesz. Ezzel a "ki ha én nem" mentalitással elég keserű életed lesz. Ismertem sok ilyen emberkét, mint te, nem hinném, hogy kivétel vagy. Egy csődtömeg lett mindegyik, te is esélyes vagy erre."
    Ne aggódj, ha csődtömeg leszek, és koldulni fogok az utcán, te leszel az első, akitől kérek, jó?

    "BME villanykaron szerinted milyen a matek szigorlat? És tudod, én még az átkosban jártam oda, öcsi."
    Nem tudom, én ELTE-n vagyok. Az átkossal azt akarod mondani, hogy akkoriban sokkal keményebb volt a matek, vagy a koroddal akarsz villantani? Előbbi nem látszik rajtad, utóbbi pedig nem erény, hanem állapot, bácsi.

    Mellesleg nem látom, hogy érdemben a matekról vitáznánk (pedig nem egyszer próbáltam ráterelni a szót). Úgy érzem, kár rád és a veled való személyeskedő vitatkozásra fecsérelnem az időmet. Szócsatában nem tudsz leverni, matekban meg meg se próbálod.
  • wanek #172
    Kinyitott az óvoda?