181
  • Molnibalage
    #181
    Hát kb....
  • mogyi925
    #180
    Ennek mondhatod. Értelmes indoklása nincs, eddig csak arra volt képes, hogy megállapítsa, hogy a cikkben írt felfedezés humbug, és itt ostobaságokat beszélünk. Azóta kizárólag személyeskedik, illetve időnként összemos pár elhangzott fogalmat, és számonkéri rajtunk a saját értetlenségét.
  • BiroAndras
    #179
    "Amúgy meg szigorlatoztam matekból"

    Ehhez képest az alapokkal se vagy tisztában. Fizikus szakon az első félévben a lineáris algebra vizsgán se mentél volna át ilyen hiányosságokkal (de még prog.terv.-en se, pedig ott sokkal egyszerűbb volt a vizsga).

    Egyébként egy érdekesség csak neked:
    A Maxwell egyenletek felírható egy 4 dimenziós (Minkowski) térben is, ráadásul így sokkal egyszerűbb, logikusabb összefüggéseket kapunk. A tér és az idő, valamint az impulzus és az energia alkotnak 4 dimenziós vektorokat. Mellesleg a Maxwell egyenletekből levezethető a Lorentz tranzformáció, amiből a relativitás elmélet képletei is adódnak. És a relativitás elmélet is 4 dimenziós.
    Tehát az elektromágneses terek legegyszerűbb matematikai modellje 4 dimenziós. Azon persze lehet vitatkozni, hogy egy matematikai modell milyen viszonyban van a valósággal.
  • mogyi925
    #178
    "vagyis egy gyáva, beszari alak vagy. "
    Nem értem, hogy lett meg a szigorlatod, ha ott is ilyen stílusban beszéltél. Most elképzeltem:

    - Tétel?
    - Konvergencia metrikus térben, öcsi.
    - Kezdheti.
    - Ez egy humbug, mert metrikus terek nem léteznek.
    - Miért?
    - Mert ostobaság.
    - Gratulálok, ennyi elég is. Ötös.

    Szóval csak gratulálni tudok Neked, ha te mindenütt mindenkivel úgy beszélsz, ahogy ezen a fórumon írsz. Én meg szoktam adni a tiszteletet annak, aki megérdemli. Szerintem ettől nem én vagyok gyáva, hanem te vagy ostoba tuskó, ha nem így teszel.

    "Mivel ez a gerinctelenek jellemvonása, így befejeztem veled a vitát, öcsi."
    Akkor lefordítom neked a #157-ben idézett latin mondást:

    Vescere bracis meis! = Nyald ki a seggem!
  • BiroAndras
    #177
    Azoknak akik nehezen birkóznak meg a 3-nál több dimenziós terekkel van egy rossz hírem: a matematika ennél nagyságrendekkel furább dolgokat is magában foglal. Például a már említett fourier trafóknál végtelen dimenziós terekkel dolgozunk. Egész pontosan minden valós számnak megfelel egy dimenzió. A számítógépek persze csak véges dimenziókkal tudnak számolni, de ez az elméletet nem befolyásolja.
    Aztán van olyan polinom aminek az együtthatói is polinomok. És még gyakorlati haszna is van, konkrétan egy hatékony hibajavító kódolást lehet készíteni a segítségükkel. És ez még mindíg semmi.
  • wanek
    #176
    Bár tudnék mindenre válaszolni, de nincs értelme. Egy valami azért szemet szúrt:
    "Pontosan tudom, hogy milyen élethelyzetben, kivel szemben milyen stílust engedhetek meg magamnak" - vagyis egy gyáva, beszari alak vagy. Végül is erre tippeltem, nem ért meglepetés. Mivel ez a gerinctelenek jellemvonása, így befejeztem veled a vitát, öcsi.
  • dez
    #175
    Bezárták a sárgaházat?
  • Tetsuo
    #174
    Jóvanna, ne szívd má' mellre, csak találtam egy nevet.. ;)
  • mogyi925
    #173
    "ezt nem vettem észre. Mármint azt, hogy van mire."
    Erről nem én tehetek.

    "Te beteg is vagy."
    Most, hogy így mondod, tényleg fáj egy picit a torkom. Szerencsére van Phlogosolom, majd öblögetek vele, az pár nap alatt rendberak. Neked egy vödör Xanaxot javaslok, bár mint mondtam, nem értek az orvosláshoz.

    "Hol írtam én azt, hogy ez kocsma? Csupán jóindulatúan figyelmeztettelek, ugyanis úgy vélem, hogy ez a fene nagy arcoskodásod mindenhol előjön, és esetleg megütöd magad..."
    Ó, köszönöm, hogy így aggódsz értem, de kocsmában egyáltalán nem szoktam ilyesmikről vitatkozni, tudod, oda inni járnak az emberek. Pontosan tudom, hogy milyen élethelyzetben, kivel szemben milyen stílust engedhetek meg magamnak.

    Meggondoltad te azt a villanykart alaposan? Pszichológia szerintem jobb választás lett volna, ha ennyire érdekel.

    "Ez már a röhejen is túltesz. Ezzel a "ki ha én nem" mentalitással elég keserű életed lesz. Ismertem sok ilyen emberkét, mint te, nem hinném, hogy kivétel vagy. Egy csődtömeg lett mindegyik, te is esélyes vagy erre."
    Ne aggódj, ha csődtömeg leszek, és koldulni fogok az utcán, te leszel az első, akitől kérek, jó?

    "BME villanykaron szerinted milyen a matek szigorlat? És tudod, én még az átkosban jártam oda, öcsi."
    Nem tudom, én ELTE-n vagyok. Az átkossal azt akarod mondani, hogy akkoriban sokkal keményebb volt a matek, vagy a koroddal akarsz villantani? Előbbi nem látszik rajtad, utóbbi pedig nem erény, hanem állapot, bácsi.

    Mellesleg nem látom, hogy érdemben a matekról vitáznánk (pedig nem egyszer próbáltam ráterelni a szót). Úgy érzem, kár rád és a veled való személyeskedő vitatkozásra fecsérelnem az időmet. Szócsatában nem tudsz leverni, matekban meg meg se próbálod.
  • wanek
    #172
    Kinyitott az óvoda?
  • dez
    #171
    Erről vitáznak, idézem wanek első és utolsó lényegi megszólalását: "Humbug." :)
  • wanek
    #170
    "Bar nem is tudom mirol vitaztok egyaltalan ilyen vehemensen." és "Az alapjan, amiket irsz, nem ugy tunik hogy tul felkeszult lennel matekbol. Illetve max kozepsuli szinten, az ide nem eleg." - ez MEGALOL!
  • dez
    #169
    Te csak annyit fogtál fel belőle, de volt abban több is.
  • Zsoldos
    #168
    Az alapjan, amiket irsz, nem ugy tunik hogy tul felkeszult lennel matekbol. Illetve max kozepsuli szinten, az ide nem eleg.

    Ott szepen belesulykolnak az emberbe egy speciális lineáris teret annak rengeteg speciális tulajdonsagait kihasznalva, hogy egyszerubben talalhato legyen. Elobb egy csomo fogalmat kell altalanositani, hogy ilyen temahoz hozzanyulhass. Kulonben valoban zavarbaejto lehet ha azt mondjak hogy "4 dimenzios". Konkret definiciok, bizonyitott tetelek, semmi szubjektiv meg misztikus nincs az egeszben.

    En meg nem neztem meg a levezetesuket, de ha hibas lenne, mar nehanyan eszrevettek volna :) Szoval ez nem igazan vita temaja. Bar nem is tudom mirol vitaztok egyaltalan ilyen vehemensen.
  • wanek
    #167
    "A vitánk állásán az a tény semmit nem változtat, hogy nagyképű vagyok, megjegyzem, van mire." - ezt nem vettem észre. Mármint azt, hogy van mire.

    "Valóban hasznos tanács, de felhívnám a figyelmedet, hogy itt nem kocsmában vagyunk" - te beteg is vagy. Hol írtam én azt, hogy ez kocsma? Csupán jóindulatúan figyelmeztettelek, ugyanis úgy vélem, hogy ez a fene nagy arcoskodásod mindenhol előjön, és esetleg megütöd magad...

    "Kezded túlzásba vinni, tudod, nincs szükségem féleszű fórumkiddiekre, hogy eldöntsem, mit kezdjek az életemmel." - ez már a röhejen is túltesz. Ezzel a "ki ha én nem" mentalitással elég keserű életed lesz. Ismertem sok ilyen emberkét, mint te, nem hinném, hogy kivétel vagy. Egy csődtömeg lett mindegyik, te is esélyes vagy erre.

    "Ha csak témazárót írtatok, és a tanítónéni szigorúan osztályozta, az még nem számít szigorlatnak." - BME villanykaron szerinted milyen a matek szigorlat? És tudod, én még az átkosban jártam oda, öcsi.
  • mogyi925
    #166
    "nagyképűségből doktorátust is szerezhetsz, ha így folytatod."
    Tudom, köszönöm. A vitánk állásán az a tény semmit nem változtat, hogy nagyképű vagyok, megjegyzem, van mire.

    "Mindenesetre ezt a stílust mellőzd, ha egy kocsmába bemész, mert úgy levernek, mint vak a poharat, és egy hétig azt se tudnád, hogy merre van az előre."
    Valóban hasznos tanács, de felhívnám a figyelmedet, hogy itt nem kocsmában vagyunk, hanem elvileg egy tudományos/informatikai magazin fórumában, ahol senki nem ver le senkit, és csak azok hoznak fel egyáltalán ilyen témát, akik mással már képtelenek érvelni.

    "Azt javaslom, hogy tanulj, okosodj"
    Kezded túlzásba vinni, tudod, nincs szükségem féleszű fórumkiddiekre, hogy eldöntsem, mit kezdjek az életemmel.

    "mert tipikusan annak a félművelt -nek a benyomását kelted, aki hallott már valamiről, de azt is összekeveri, és mellesleg azt hiszi, hogy minden tudás birtokában van."
    Ha jól tévedek, nem te hívtad fel a figyelmem arra a csúsztatásra, amiért már elnézést kértem. Inkább legyek félművelt, mint műveletlen.

    "Amúgy meg szigorlatoztam matekból, úgyhogy vegyél vissza a lendületből."
    Nem látszik rajtad. Mindenesetre csak úgy kíváncsiságból megkérdezném, mégis kb. milyen tárgyakat ölelt fel az a szigorlat? (Csak mert én nem matekszakos vagyok, aztán mégis 2 olyan szigorlatom van, ami 100% matekból áll.) Ha csak témazárót írtatok, és a tanítónéni szigorúan osztályozta, az még nem számít szigorlatnak.
  • wanek
    #165
    Bagoly mondja... Amit te ebben a topicban elkövettél, az tiszta személyeskedés volt. Én azért írtam is valamit. Írtam volna többet is, ha Tetsuo nem fogalmazza meg előttem olyan frappánsan. Refrén meg nem vagyok. Menj vissza a paneljaidhoz.
  • dez
    #164
    Hát, azért az a mindazok lesötétezése, akik a dimenziókon térdimenziókat értenek, kicsit tényleg erős volt. A sötétség azért nem itt kezdődik. (De határtalan... Na ezt a paradoxont oldjátok fel! :D)
  • dez
    #163
    Jellemző, hogy most is csak egyszerű személyeskedésbe torkolltál, mert érdemben nem tudsz vitatkozni az elhangzottakkal. (Hasonlóan a mi 1-2 vitánkhoz.)
  • Molnibalage
    #162
    Én nem kezelte le senkit, csak leírtam miről is van/lehet szó. Kezdem unni az SG-t is, olyan, mint az index, mindenki csak beleköt a másikba...
  • efelypszilon
    #161
    Semmit nem vettem egyébként magamra. Csak most cseszett fel egyébként visszaolvasva hogy valami könyvmoly kis kcsög dedós kölöknek néz. Sorry!
  • wanek
    #160
    "Konyhanyelven (amiből bizonyára felsőfokú nyelvvizsgád van)" és "ehhez némi halmaz- és csoportelméletre lenne szükség, aminek a meglétét részedről nem feltételezem" - nagyképűségből doktorátust is szerezhetsz, ha így folytatod. Mindenesetre ezt a stílust mellőzd, ha egy kocsmába bemész, mert úgy levernek, mint vak a poharat, és egy hétig azt se tudnád, hogy merre van az előre. Azt javaslom, hogy tanulj, okosodj, mert tipikusan annak a félművelt -nek a benyomását kelted, aki hallott már valamiről, de azt is összekeveri, és mellesleg azt hiszi, hogy minden tudás birtokában van.
    Amúgy meg szigorlatoztam matekból, úgyhogy vegyél vissza a lendületből.
  • mogyi925
    #159
    Nyertél, bár nem sokkal lőttem mellé. :-)
  • AranyKéz
    #158
    ""Összehordtál már pár ostobaságot. "
    Mint például? A Fourier-transzformáció? Persze, ostobaság, de ettől még szoktál MPEG filmeket nézni, JPEG-be ment a digitális fényképezőgéped, és MP3-at játszik le az iPod-od. Egyáltalán nem érdekli őket, hogy létezik-e a Fourier-transzformáció levezetéséhez használt modell a valóságban."

    Ahem, nem Fourier transzformáció, hanem DCT és MDCT. Csakhogy kötekedjek :)
  • mogyi925
    #157
    Szivarnak igaza van. Talán elkerülte a figyelmedet, hogy nem 90 fokos szöget bezáró egyenesekről beszéltem, hanem merőleges vektorokról, és mint tudjuk, a kettő nagyon nem ugyanaz. (Ugyebár két vektor akkor merőleges, ha a szorzatuk nulla, de ezt is leírtuk már páran, ha elkerülte volna a figyelmedet.)

    Nem értem továbbá, hogy miért okoz gondot neked, hogy a dimenziókat szemléletesen tulajdonságokkal ábrázoltam, hiszen a szélesség, magasság, vastagság is csak egy tulajdonság a sok közül. (Ha már itt tartunk, egymásba forgatással átvihetők.)

    Konyhanyelven (amiből bizonyára felsőfokú nyelvvizsgád van) tér alatt valóban azt a teret szokás érteni, amelyben élünk. Matematikában viszont vektorok halmazát, legyenek ezek a vektorok akárhány dimenziósak. Innentől fogva elég kemény önellentmondásba keveredsz, amikor azt kéred, lépjek át egy 4-5-6 dimenziós térbe.

    Apropó, modellek.

    "Tudod, elmélkedni, agyalni lehet sok mindenről, nem létező dologról is, és még számolni is. Pl.: 2 ördög meg 3 ördög az 5 ördög. Ja, hogy nincs egyetlen árva ördög sem?"

    Igazad van, teljesen jól látod, miről szól a matematika. Modellekkel dolgozunk, nem a valósággal. A matematikában kifejezetten megkövetelik, hogy a modell ne létezzen (abban az értelemben, hogy valami kézzel fogható-e vagy sem), hiszen absztrakt objektumokkal foglalkozik, a modellből mellőzve egy adott probléma megoldásához szükségtelen tulajdonságokat. De ha már itt tartunk, biztos vagy benne, hogy a

    2 ördög + 3 ördög = 5 ördög

    képletből kizárólag az ördög az, ami nem létezik? Ha ugyanis a 2 vagy a 3 létezik, akkor örömmel venném, ha linkelnél ide egy fényképet a kettőről. Ne egy papírról, amire rajzoltál egy görbe vonalat, alul egy szakasszal, ne is egy képet, amire ráírtad valamilyen programmal a 2 karaktert, ne két pálcikát vagy bánom is én mit ábrázoló képet, hanem csak egy egyszerű fényképet a kettőről. Nem fogsz tudni, hiszen sem a 2, sem a 3, sem az 5 nem létezik önmagában, mégis szoktál vele számolni, nem? Ugyanígy az összeadás is csak egy matematikai fogalom, ugyanúgy nem létezik, viszont jól leírja a világnak azt a tulajdonságát, hogy ha kettő és három valamit összerakok, akko öt valamim lesz (figyelem, továbbra sem definiáltuk, mit értünk az alatt, hogy kettő, három, öt - ehhez némi halmaz- és csoportelméletre lenne szükség, aminek a meglétét részedről nem feltételezem).

    "Összehordtál már pár ostobaságot. "
    Mint például? A Fourier-transzformáció? Persze, ostobaság, de ettől még szoktál MPEG filmeket nézni, JPEG-be ment a digitális fényképezőgéped, és MP3-at játszik le az iPod-od. Egyáltalán nem érdekli őket, hogy létezik-e a Fourier-transzformáció levezetéséhez használt modell a valóságban.

    Én tudom definiálni az említett ördögös képlet minden elemét (beleértve az egyenlőségjel által szimbolizált absztrakt matematikai relációt is). Amíg viszont te erre nem vagy képes, nincs miről vitatkoznunk.

    Egyébként pedig figyelmedbe ajánlok egy bölcs, latin mondást: "Vescere bracis meis".
  • szivar
    #156
    A matematikában nincs térdimenzió, csak dimenzió. A többdimenziós tereknek mondhatni hogy csak egy speciális esete a három dimenziós tér. Viszont ő csak a szemléletesség kedvéért írta le így ahogy, mert egy kicsit nehéz elképzelni a három dimenzióhoz edződött tudatunkkal a 72858344231415. dimenziót.

    Nagyjából úgy látom a jelenlegi helyzetet, hogy az elméleti fizikus egy koromfekete szobában keres egy fekete kalapot, ami nincs ott. A matematikus az ugyanezt csinálja, de meg is találja.

    Lehet sötétezni, meg hülyézni.
  • wanek
    #155
    mogyi igenis azt bizonygatta, hogy itt térdimenziókról van szó... 248 egymásra merőleges vektorokról. Az pedig ugye csak térben értelmezhető. Aztán példálózott tulajdonságokkal, mint dimenziókkal. Nagy zavar lehet a fejében.
  • szivar
    #154
    Az a gond ezzel az érveléssel, hogy itt nem térdimenziókról volt szó, hanem matematikai értelemben vett dimenziókról.

    Viszont abban egyetértek veled hogy belátható időn belül ennek a 60GB-os krixkraxnak semmi értelme sem lesz.
  • wanek
    #153
    Összehordtál már pár ostobaságot. Ráadásul kevered a valóságot a virtualitással. De tudod mit? Majd akkor nem leszel szájkaratés, ha bemutatod, hogy te igenis el tudsz menni a 3 dimenziós világból 3 dimenziós objektumként a 4.-5.-6. térdimenzióba. Ja, hogy ez nem megy neked? Ne keseredj el, próbálkozz csak életed végéig. Tudod, elmélkedni, agyalni lehet sok mindenről, nem létező dologról is, és még számolni is. Pl.: 2 ördög meg 3 ördög az 5 ördög. Ja, hogy nincs egyetlen árva ördög sem? Nem baj, de jót számoltunk vele. De az, hogy valamivel számolni tudunk, az nem jelenti azt, hogy amivel számolunk, az létezik is. Talán még te is felfogtad ezt az egyszerű példát. Capise?
  • mogyi925
    #152
    Kötünk fogadást, hogy melyik miatt fogunk előbb szívni? Atombomba, vagy benzinmotoros autó. (Megjegyzem, a géped működéséhez szükséges elektromos áram egy atomerőmű működésének eredménye.)

    "itt aki nagyon nem értett valamit, az te vagy. Oks? Pedig magyarul lett leírva."
    Ki nem értett mit? Mondj, légy oly kedves, néhány hozzászólás-számot, amiből kiderül, hogy a kezeden kívül mást is használtál a postjaid begépeléséhez. (Pl. az agyacskádat.) Szájkaraté rlz. #120-ról mi a véleményed? Szerinted is túl szájbarágós?
  • who am I 7
    #151
    hagyjad...ő is selejtes, csak nem meri bevallani magának
    NA.OFF BEFEJEZVE.alvás
  • who am I 7
    #150
    és akik érdeklődnek , lőn csoda felfedezik a hasadást majd atombomba és elpusztítja a saját népét bravo ( ha nem is teljesen, de részben ).Hiába vagy okos , ha az alapvető emberi tulajdonság felülkerekedik...gondolom, nem tudod, h mi az dr.agy
  • wanek
    #149
    "magyarán aki azért nem értette, mert nincs benne a "buli"-"pia"-"hö?" trió.:) Oks?" - itt aki nagyon nem értett valamit, az te vagy. Oks? Pedig magyarul lett leírva.
  • mogyi925
    #148
    "Te a matematikában találod meg az örömödet, ő meg a művészetekben."
    Már aki megtalálja. Amúgy a matematikusok többsége tapasztalataim szerint szereti a művészetet, egy részük alkotóként is.
  • mogyi925
    #147
    Na az például hülyeség. Mindenki tudja, hány zsebe van.
  • Neerpelt
    #146
    Ez Csaba 42-nek szól legfőképp... Nem lehet mindenki zsebszámológép.
  • Neerpelt
    #145
    Végülis ezzel is lehet pénzt keresni. Az a lényeg, mert ez NAPJAINKBAN használhatatlan. Ja, és akik ezt nem értékelik, azok nem idióták, csak ők más mentalitás szerint élnek. Te a matematikában találod meg az örömödet, ő meg a művészetekben. Kész. Mindkettőre szükség van.

    De idézek valakitől (már a nevére nem emlékszem :
    "Matematikusnak hívják azt az embert, aki megállapítja, hogy a háromszögnek három szöge van, és ezért még pénzt is kap..."


    És ezt nem bántásból mondom...
  • Csaba42
    #144
    Egyébként én amit írtam azokra az emberekre értettem (mielőtt bárki is félreértésből megint magára venné), akik azt írták, hogy "Humbug", meg ökörségnek titulálták, magyarán aki azért nem értette, mert nincs benne a "buli"-"pia"-"hö?" trió.:) Oks? Egyébként le vagyok nyűgözve pl. mogyi925 hozzászólásától. Én is programozó matematikus vagy informatikus szakra akartam volna jelentkezni először, de mivel nem bíztam az érettségimben (s így utólag látva bődületes hiba volt) most a DF-re járok. De tervezem, hogy ha szeretnék második diplomát, akkor a fentebb említett szakok vmelyikére jelentkezem... a programozás az nagyon megy, azzal nem lesz gond, bár még sokat fejlesztenem kell a matektudásom.:)
  • Csaba42
    #143
    És igaza volt?:)
  • Caro
    #142
    Egyik matektanárom mondta egyszer, hogy egy 100 dimenziós térben egy 50 dimenziós "felület" parametrizálása nem mindig triviális :)