Berta Sándor

Új illatfelvevő számítógépes rendszer

Vajon milyen lenne, ha egy nekünk tetsző illatot fel tudnánk jegyezni, el tudnánk tárolni és később bármikor elő tudnánk hívni, mint egy képet, egy zeneszámot vagy egy videót? Erre a kérdésre keresték a választ japán kutatók.

A Tokiói Műszaki Intézet szakemberei pont egy ilyen, illatfelvevő és -lejátszó berendezést alkottak meg. A számítógépes rendszer képes arra, hogy miután megmutattunk neki egy illatot, például egy virág vagy egy frissen elkészült kalács illatát, elraktározza és később teljesen reprodukálja azt. A japán kutatók szerint a készüléket tökéletesen lehetne hasznosítani például online bevásárlóközpontokban, ahol az emberek rákattintva egy termékre megismerhetnék az illatát vagy teljesen valósághű szimulátorok létrehozásánál.

"Az illatfelvevő- és reprodukáló eszközöket használni lehetne számítógépes és videójátékokban is, így hozva létre teljesen élethű harctereket, de a megoldás népszerűvé válhatna a televíziókban is, elég csak a főzőműsorokra és azok interaktívvá válására gondolnunk" - emelte ki az új eszköz jelentőségét Pambuk Somboon, a tokiói kutatócsoport vezetője.

Nem volt egyszerű a feladat, hiszen a számítógépet meg kellett tanítani arra, hogy érzékelje egy illat alkotóelemeit, amely olyan, mint egy színnél az árnyalatok, majd ezután raktározza el ezt az illatot és később reprodukálja. Somboonék rendszere 15 vegyianya -lekérdező mikrochipet - vagy ahogy a kutatók nevezik, elektromos orrot - használ, amelyek képesek az illatok változatos skálájának érzékelésére és újrakeverésére. Az eddigi tesztekben a számítógépes rendszer képes volt tökéletesen elraktározni és reprodukálni az alma, a citrom, a narancs, a banán és a dinnye illatát. "Ráadásul már képes megkülönböztetni egy zöld és egy piros héjú alma illatát egymástól" - mondta Pambuk Somboon.

"Érdekes belegondolni, hogy ezek után a jövőben az illatok mi mindenre lennének alkalmasak" - nyilatkozta Stephen Brewster, a Glasgowi Egyetem informatikusa. S valóban, belegondolni is félelmetes hogy egy játékban vagy egy televízió által közvetített futballmérkőzésen még a játékosok izzadságszagát is érezni fogjuk. Ezek a kutatások teljesen új távlatokat nyithatnak az élet szinte valamennyi területén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akuma #21
    "Az illatfelvevő- és reprodukáló eszközöket használni lehetne számítógépes és videójátékokban is, így hozva létre teljesen élethű harctereket"

    Hát a mustár gázba és egyéb érdekességbe inkább nem szagolnék bele, egyébként nagyon tetszik az ötlet :)
  • katarzis #20
    A jövöben majd felveszem egy lapét lószar illatát és elküldöm a kevésbé szeretett msn partnernek az msn azonnali illatküldö szolgáltatással
  • Morden23 #19
    Igen, annak számítanak (a kémiai tervrajzuk a szellemi termékek, azaz mental output-ok jogkörébe tartozik, ha jól emlékszem, Berni egyezmény, de jogból sosem voltam túl jó).

    De ha már valaki egy olyan szofisztikált kémiai laborral rendelkezik, ahol újraalkothatja az adott kotyvalékot, annak elég maga a parfüm, amit ha kell, megvesz Xezer forintért a boltban, nem kell hozzá a digitális "szagujjlenyomatot" lenynúlni.
  • MrPrise #18
    Akkor majd jönnek az illathamisítók.
    Valaki megszerzi a programot, kódot, beállítást vagy ami kell, ehhez az illatgyártóhoz amivel elő tudja állítani a drága parfümöt és már árulhatja is... A drága parfümök receptjei ipari titoknak számítanak szerintem. Nem hiszem, hogy a gyártóik belemennének egy ilyen gép használatába ami szinte felfedi a titkot, az összetevőket.
  • Morden23 #17
    Mondjuk ezeket a szövegeket én sem tudom felfogni, mármint, hogy a "tökéletes interaktivitást" az ilyen jellegű valóság-lemodellezésekben látják.

    Én meg ki fogok találni egy szerkezetet, ami minden alkalommal, amikor valaki kapurarúgást nyom, és a kapus véd, hozzácsesz a nézőhöz egy focilabdát. Úgy aztán át fogja érezni:)
  • Neerpelt #16
    "S valóban, belegondolni is félelmetes hogy egy játékban vagy egy televízió által közvetített futballmérkőzésen még a játékosok izzadságszagát is érezni fogjuk."
    Valóban félelmetes
    Minden vágyam David Beckham izzadtságszagát szagolni
  • Morden23 #14
    Parfümériába tudom elképzelni: nem kell fújkodnod a sok ketyerét, hanem megnyomsz egy gombot, és az arcodba nyomja legújabb Givangi illatot:) Persze nem sok értelme van, de civil felhasználásra mosst kb. ez jutott eszembe.

    De igazából, ez a "na ilyen szaga van a terméknek" dolog nem működhet egy szupermarketben. El tudjátok képzelni, hogy milyen szagok uralnák az így sem feltétlenül rózsakert illatú TESCO-t, ha a kíváncsi nagyiktól a gyanakvó anyukákon át egészen a szórakozni vágyó gyerekekig mindent ezerrel szagolgatnak?:)

    Laktam kollégiumban jóideig, ott nem kellett semmiféle szag-generátor egy horror-játékhoz. Ennek ellenére egyetlen procikám sem kívánná a hányás, fekália, bomló hús és egyéb klassz illatokat az otthonomba. Aki azt mondja, hogy ez jó dolog lenne, az még egyik említett szagot sem érezte :(
  • Szefmester #13
    ... vagy valaki megnézi a 7. felújított szagos verzióját és ő is elhányja agát a bűztöl ahogy azt Brad Pitt tette..biztosan izgi.. vagy egy CSI részben amikor boncolnak egy sokhetes vízihullát.. nekem nem kellene ilyen kütyü.. mer ugyan valahol biztos jó lehet, de többségében sztem csak hátrányos lenne
  • BiroAndras #12
    Sokféle felhasználása lehet ennek a technológiának, de egy se jut eszembe, amire otthon is szükségem lehetne. Azt biztosan nem akarom, hogy a TV-m, vagy a számítógépem illatozzon.