Specker Balázs

Érzelemérzékeny számítógépek

Az amerikai és brit tudósok által fejlesztett érzelem felismerő számítógépes technika az emberi arc mimikai jelrendszeréből igyekszik következtetni a mögöttes érzelmekre.

Egy felvont szemöldök, egy kérdő tekintet vagy egy bólintás mind-mind olyan külső jelek, amelyekből a jövőben a számítógépek leszűrhetik majd, mire is gondolhatunk. "Az általunk kifejlesztett rendszer csupán egyetlen videokamera használatával képes lesz felismerni az érzelmi állapotok széles skáláját" - közölte Peter Robinson, a Cambridge-i Egyetem professzora és a kutatás egyik vezetője. "Képzeljünk el egy olyan számítógépet, amely felismeri azt a pillanatot, amikor felhasználónak vásárolhatnékja támad, egy olyan jövőt, ahol a mobiltelefonok, az autók és a weboldalak az elménket pásztázzák és reagálnak hangulatváltozásainkra" - foglalta össze a kissé bizarr jövőképet a tudós a TechNewsWorld cikkében.

A technika már most is képes felismerni a színészek által megjelenített különböző arckifejezéseket. Robinson reméli, hogy a jövőben több adatot sikerül nyerniük, így könnyebben eldönthetik, hogy valaki éppen unatkozik, érdeklődést mutat, tanácstalan, vagy éppen agresszív. A technológiát tegnap mutatták be egy londoni tudományos kiállításon, a szigetország vezetői tudósait tömörítő Royal Society szervezésében. "Kutatásaink révén a weboldalak a felhasználó hangulatához igazíthatnák a hirdetéseket és termékeiket. Például webkamera szoftverünk segítségével kiértékelhetővé válik az internetező aktuális érzelmi állapota és átküldheti azt a szolgáltatónak" - ecsetelte Roblinson a technológia alkalmazási lehetőségeit.

A találmány az online tanításban is kiválóan hasznosítható lenne, hatékonyabb visszajelzéseket adva a tanárok kezébe. "Együttműködünk egy nagy autógyártó céggel, akik terveik szerint már öt éven belül használnák járműveikben" - újságolta a tudós a BBC oldalán, hozzátéve, hogy a kamera valószínűleg a fejtámlában kapna helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #9
    Inkább olvassátok el a képzelt nagyságot. (Stanislaw Lem)
    Góliát már úton van, de előtte beugranak HAL-ért is :)
  • Neerpelt #8
    Gyerekek! Nem olvastátok az 1984-et? Ott volt egy olyan szervezet, melyet úgy hívtak: Gondolatrendőrség. Leesett? Kitünő megfigyelési eszköz lehetne számukra: mimikáinkból simán kitalálhatnák, hogy tetszik-e valami vagy nem, ezáltal könnyen sebezhető, azaz "kiszűrhetővé" válsz egy diktatúrában. Igen, efelé a jövőkép felé tartunk Naiv aki folyton azt gondolja, hogy minden ami a piacon megjelenik, csak a civil lakosságot szolgálja.
  • peca #7
    ..inkabb csinalnanak utesallo gepeket lol
  • Venom1986 #6
    Én nemtom,nekem ilyenkor mindig az a jövőkép jut eszembe hogy a végén a a robotok intelligensebbek lesznek nálunk és akkor már nem lesz ránk szükségük és.......asszem elég a túl sok sci-fiből
  • Marlosh #5
    "Együttműködünk egy nagy autógyártó céggel, akik terveik szerint már öt éven belül használnák járműveikben" - újságolta a tudós a BBC oldalán, hozzátéve, hogy a kamera valószínűleg a fejtámlában kapna helyet.
    Ahonnan jol lathato a sofor tarkoja.......(is)

  • Darth Sith #4
    "Képzeljünk el egy olyan számítógépet, amely felismeri azt a pillanatot, amikor felhasználónak vásárolhatnékja támad"
    itt van a kutya elásva.. Megint a pénzköltés..
  • waterman #3
    engem ne pásztázzon kamera.. már látom is: amikor már kezdek nyugodt lenni, egyszercsak jön egy reklám. erre mérges leszek, ekkor kicsit leáll a reklámáradat. aztán miután megnyugszok megint, jöhet más reklám.
    caro : kelendőek lesznek szerintem a steven segal poszterek:) ráállítod a fejére a kamerát: a hatás jobb mint egy erős pop-up blocker vagy az ad-block:):)
  • HUmanEmber41st #2
    Őt mindig morcosnak fogja érzékelni :) :)
  • Caro #1
    Azta, és Steven Segal-al hogy fog működni?