Berta Sándor

Kiszagolja a romlott halat az "elektronikus szimat"

Francia kutatók egy teljesen megbízható módszert dolgoztak ki a halak és más árucikkek frissességének a megállapítására. Az eljárás egyetlen hátránya, hogy a hozzá való készülék meglehetősen horribilis összegbe, 300 000 euróba kerül.

Ma már a világ szinte minden táján komoly problémát okoz a vásárlóknak annak a kérdésnek az eldöntése, hogy a piacokon vagy az üzletekben lévő hús friss-e vagy már régi árut próbálnak rájuk sózni a kereskedők. Francia kutatók most kifejlesztettek egy olyan eszközt, ami a vizsgált élelmiszer illatából képes megállapítani, hogy friss-e az adott termék vagy sem. A szakemberek hét esztendőn keresztül tökéletesítették a találmányukat és stílusosan eFish-nek nevezték el. A készülék első hivatalos főpróbájára a nyugat-franciaországi La Rochelle kikötőváros halpiacán került sor. Az eseményt nagy érdeklődéssel várták az eladók, a halászok és a vásárlók is.


"Az áru minősége mindig szubjektív kérdés - ez az eszköz azonban racionális" - nyilatkozta a főpróbával kapcsolatban Victor Rodriquez, a La Rochelle-i kikötő kereskedelmi főnöke. A szakemberek azért is kísérték nagy figyelemmel az eFish bemutatkozását, mert kíváncsiak voltak arra, hogy az általuk korábban alkalmazott frissesség-megállapítási módszer mennyire volt hatásos. (Korábban az árucikkeket három frissességi fokozatba sorolták.)


Az "elektronikus szimat" kamerából és hat szenzorból áll és az adott termék állagát és illatát vizsgálja meg. Az eFish egy behemót, kerekeken guruló, rozsdamentes acéljószág, ami egy láda hal esetében a szükséges vizsgálatokat három perc alatt végzi el. Pierre Loonis, a La Rochelle-i Egyetem kutatója és az eFish megalkotója szerint azonban a végleges változat már akkora lesz mint egy miniatűr számítógép. Azonban nagy hátránya az ára is: jelenleg még 300 ezer euróba kerül.


Már megkezdődtek a kutatások, amelyek az eFish további hasznosítását célozzák meg, például Malajziában azt vizsgálják, hogy alkalmas lenne-e az eszköz a jó és a beteg olajpálmák megkülönböztetésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #3
    A döglött halban elkezd szaporodni valami bomlástermék, ami a jellegzetes halszagot adja. Tudtommal létezett már olyan készülék ami ennek mérésével következtet a megboldogult uszonyos állapotára.
  • MrTressy #2
    ezt már feltalálták Richie Richben
  • Cnut #1
    Ha bombát, drogot keresne reptéreken lenne rá kereslet még ennyiért is.