Franczy

Mégsem lesz illatos a számítógépünk?

[ZDNET] Korábban már beszámoltunk arról a felettébb ambiciózus kezdeményezésről, mely arra irányult, hogy a személyi számítógépeket különböző illat-, illetve szagvisszajelző technológiákkal lássa el, most azonban rossz híreink vannak ezzel kapcsolatban, hiszen a tőkeerős befektető cégek a rendkívül magas fejlesztési költségekre hivatkozva a közelmúltban kiléptek a projektből.

Az új illattechnológiák kifejlesztésében jártas DigiScents cég vezetői a napokban bejelentették, hogy mivel a fő támogatónak számító Pacific Century CyberWorks és egyéb tőkeerős vállalatok cserben hagyták a projektet, újabb befektetőkre pedig eddig még nem sikerült rálelniük, le kellett állítaniuk a már elég előrehaladott állapotban levő kutatási és fejlesztési munkálatokat.
Az Oakland-i (Kalifornia) székhelyű DigiScents laboratóriumaiban eddig már több, számítógéppel összeköthető, illatanyagok előállításával kapcsolatos hardver-prototípust és ezekhez tartozó szoftvert fejlesztettek ki az elmúlt két évben, azonban ehét szerdáján bezárták az 1999-ben alapított cég kapuit.A DigiScents céget az induláskor 20 millió dolláros tőkével alapították meg, melynek egyébként több mint a felét a legnagyobb tőkés, a Pacific Century CyberWorks állta, mára azonban ez a pénz már mind elúszott, így a számítógépes illatipar a jelek szerint nem bizonyult túl jó befektetésnek. Pedig a cégnek korábban nagyra törő tervei voltak, hiszen többek között illatos internet oldalak, valamint a szaghatásokkal még valósághűbbé tett játékszoftverek is szerepeltek a cég tervei között.

A cég vezetőinek legutóbbi nyilatkozatai szerint a DigiScents-nek már több mint 5000 internetes site-tal, alkalmazás-, illetve játékszoftverfejlesztő céggel volt érvényes szerződése az iSmell platformmal kapcsolatban, melynek hardver és szoftver komponensei is már majdnem sorozatgyártás-érettek voltak, így valószínűleg a lehető legrosszabbkor jött a támogató cégek projektből való kilépése.

"Egyetlen korábbi támogatónk sem kíván már anyagilag támogatni minket." - nyilatkozta a DigiScents képviselője a Reuters-nak.
Joel Bellenson, a DigiScents vezérigazgatója elmondta, hogy a cég valószínűleg annak köszönheti a kudarcot, hogy amivel ők foglalkoznak, az nemigen sorolható be az olyan termékek kategóriájába, melyre manapság számtalan tőkeerős támogató jelentkezne. Ezek szerint tehát továbbra is szag-, illetve illathatások nélkül maradnak számítógépeink, legalábbis egyelőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)