Spencer

Illatozó televízió, trópusi éghajlattal - otthon

Egy indiai feltaláló pénteken bejelentette, hogy Amerikában szabadalmaztatta azt a készüléket, amely a hirdetésekhez, filmekhez, vagy akár zeneművekhez is képes illatokat generálni.

Ez önmagában már nem lenne nagy újdonság, de ha hozzátesszük azt, hogy a készülék ennél jóval többre is képes, talán érdemes odafigyelni az indiai feltaláló szerkezetére.
A 37 éves Sandeep Jaidka a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy találmánya televízióhoz, számítógéphez, vagy akár hi-fi rendszerekhez is csatlakoztatható. A készülék a zenében vagy a filmekben elrejtett digitális jeleket figyeli, és ezek alapján előállítja a megfelelő illatokat, sőt a találmánnyal lehetőség van a hőmérséklet szabályozására is, így leképezhetők az adott jeleneten tapasztalható körülmények.

"Ez a találmány a digitálisan kódolt jelek alapján fizikailag tapasztalható érzékleteket hoz létre." - mondta Sandeep Jaidka. A férfi szerint a találmány prototípusának kifejlesztése körülbelül 107,500 dollárba kerülne. Az Amerikai Szabadalmi Hivatal hivatalos kikötőjén talált adatok szerint a készülék a 6,152,829 számot viseli, a nyilvántartásba pedig 1999. május 13.-án került be.

A működési elv igen egyszerű. A digitális dekódert a megfelelő készülékekhez kötve bármilyen körülmény modellezhető. Reprodukálhatók a filmen látott helyszíneken érezhető illatok, az eső jellegzetes szaga, de a dekóder a fűtést/ hűtést is a fantáziavilág körülményeihez igazítja. Ennek köszönhetően a filmnézőket ugyanazok a külső hatások érik, mint amik a főszereplőket is.

Az eredetileg politológiát tanult Sandeep Jaidka már gyermekkora óta rendszeresen dolgozott találmányokon. Az egyik, légszennyezésre odafigyelő szenzoros készülékét 1997-ben szabadalmaztatták. Legújabb találmányát ugyan még nem tesztelték, de a feltaláló már várja a licenszre vonatkozó ajánlatokat.
"Alapjában véve az ötletet szabadalmaztattam. A találmányom nagyon egyszerű." - mondta a férfi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!