Gyurkity Péter

Email adót fontolgat az EU

Az Európa Parlament új adó bevezetését tervezi az elektronikus üzenetek és SMS-ek terén, amelytől a közösség finanszírozásának könnyítését várják. Felmerült emellett az olajcégek és a repülőjegyek megterhelése.

A Reuters tudósítása szerint az Európa Parlamentben külön munkacsoport foglalkozik a francia Alain Lamassoure által előadott javaslattal, amelyben többek között az email és a mobiltelefonos szöveges üzenetek megadóztatását is megemlítik. A támogatók szerint ezzel jócskán enyhítenének a közösség finanszírozási problémáin, ami - különösen az utóbbi időkben - igencsak súlyos vitákra adott okot.

„Ez önmagában jelentéktelen megterhelést jelentene, ám figyelembe véve a naponta elküldött üzenetek óriási számát, jelentős bevételt hozhatna” - jelentette ki a francia küldött. A tervek szerint az SMS üzeneteknél 1,5 centet, míg az emailoknál 0,00001 centet tenne ki az adó, ami valóban nem jelentene túl nagy összegeket. Mindazonáltal várható, hogy a javaslat óriási ellenkezést váltana ki, egyrészt a mobiltelefon tulajdonosok, másrészt az internetezők részéről, akik minden bizonnyal elutasítják majd az újabb adót. Némiképp érdekes elgondolás, hogy ebből (is) finanszíroznák a közösséget, hiszen itt legfőképp a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) alapú befizetések dominálnak.

A hír szerint az EU-adó bevezetése némi támogatásra talált a tagországok részéről, igaz, arról már megoszlanak a vélemények, hogy mit és kit kellene megterhelni. Olaszországban például gyorsan elvetettek egy hasonló ötletet, amely szintén az ország pénzügyi helyzetén volt hivatott javítani. Szóba került ugyanakkor az olajcégek, illetve a repülőjegyek fokozottabb megadóztatása, ugyanilyen célból.

Lamassoure azzal érvel, hogy ezzel a módszerrel könnyűszerrel és kevésbé megterhelő módon lehetnek pénzt csinálni az új technológiákból – amelyek elterjedését nem mellesleg az EU is támogatja. Így az európai polgárok gyakorlatilag az Unió előnyiért fizetnének egyfajta kompenzációt, más kérdés, hogy mit szólnak ehhez a célszemélyek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • robar #83
    Az internet mindenkiééééééé!!!!!!!!!!!!!!!
  • gordonmail #82
    LoL hát egy ultradurva aszonya 1 cent per email, meg Kotelezoen bevezetnem meg azt is, hogy a szolgaltatom figyelje, hogy havonta max. 100 EMail mehessen ki a gepemrol, igy meg ha zombie gepet is csinalna egy virus a gepembol, akkor sem lehetne hatalmas szamlat osszehozni... Adoztassak meg meg az EU-n kivulrol bejovo EMail-eket is, hogy kulfoldrol se johessen spam... há vaze egy nagyon LoL és hány szolgáltató is van? pffffff szoval ezt nyomon követni ugyse tudják
  • Yeti #81
    De, hidd el, hogy igen. Ha nem értesz hozzá, ne szólj bele.
  • Yeti #80
    Látom nem érted, egyszerűen az emailt nem arra találták ki, hogy követni lehessen a forgalmat Tulajdonképp olyan címet adsz meg küldőként, amilyet jól esik, ráadásul a spameket zombi gépek tízezreiről küldik, szóval a spammerek semmit nem fizetnének, ha bevezetnék ezt, mert ők nem olyan hülyék mint az átlagjúzer, aki nem tudja megkerülni ezt a szabályzást.
  • JTBM #79
    Nagyon pozitiv, adoztassak csak meg az EMail-eket, de jobban, legyen mondjuk 1 cent per EMail. En meg igy sem vennem eszre, hogy elkuldtem par EMail-t de a spam kuldok nagyon is eszrevennek.

    Kotelezoen bevezetnem meg azt is, hogy a szolgaltatom figyelje, hogy havonta max. 100 EMail mehessen ki a gepemrol, igy meg ha zombie gepet is csinalna egy virus a gepembol, akkor sem lehetne hatalmas szamlat osszehozni...

    Adoztassak meg meg az EU-n kivulrol bejovo EMail-eket is, hogy kulfoldrol se johessen spam...
  • vax #78
    Helyes. Egyetértek.
  • loryb #77
    De most ezt nem értem. Én úgy tudtam, hogy fizetek az SMS-ért és meg van adózva is. Vagy ez nem így van?
  • Komolytalan #76
    Szerintem az emailt megadóztatni azt érdekes lesz. Pl. nekünk (cégnek) saját POP3/SMTP szerverünk van, cég tulajdona, bent adatparkban. Majd biztos megmondom hány emailt küldtem el meg fogadtam ezen keresztül. Csak győzzék kivárni.
  • ddfg #75
    Szerintem inkabb nezzuk ugy, hogy van egy ember, aki olyan jol van fizetve, hogy raer ilyeneket kitalalni, ha sok hasonlo jolfizetett embernek tetszik, meg jutalmat is kap, persze allami alapitvanyi, stb. penzekbol. Aztan ha megvalosul a csuda vizio, megszedi magat a kivitelezo, uzemelteto szervezet, kesobb feluti a fejet, hogy nem eleg megbizhato ez a ceg, felallitanak akcios penzbol egy ellenorzoszervezetet. Az ilyen jellegu jolfizetett emberek mindig gondoskodnak rola, hogy az unokajuk is jolfizetett, hasonlo ember lehessen... Csak ha ennyi a naplopo, ki fogja eltartani oket?
  • St #74
    egy ostoba politikus ostoba előterjesztése, amely a gyakorlatban nem végrehajtható.