Gyurkity Péter

Uniós terv az e-kormányzati felzárkóztatásra

Az Európai Unió jelszava szerint senkit sem hagynak hátra, a közösség minden állampolgára ugyanolyan feltételekkel jutna hozzá az e-kormányzati szolgáltatásokhoz, amelyek jelentős megtakarítást is jelentenek.

Az Európai Bizottság, a közösség végrehajtó szerve szerint a 2010-ig kitűzött ambíciózus célok végrehajtásával elérhető, hogy az EU minden állampolgára azonos feltételek és körülmények között férjen hozzá az e-kormányzati szolgáltatásokhoz. A tervezet elsősorban az elérhetőségen igyekszik javítani és könnyíteni a beszerzéseken: előbbi esetében 100 százalékos, vagyis teljes lefedettséget ígérnek, utóbbinál pedig jelentős megtakarításokat.

"Már látjuk az e-kormányzati területen végrehajtott befektetések első gyümölcseit, de jóval aktívabb politikára van szükség, hogy nyíltabbá tegyük a folyamatot, tanuljunk egymástól és közösség-szerte egységes eljárásokat alkalmazzunk" - fogalmazott Viviane Reding, az információs társadalomért felelős európai biztos. Véleményük szerint az eddigi kezdeményezések révén is megfigyelhetők bizonyos megtakarítások - Portugália például 30 százalékot jelentett a közbeszerzések egy részének internetre vitele révén - ám a tervezet pontjainak végrehajtása esetén a teljes összeg akár az évi 300 milliárd eurót is elérheti, ami természetesen már a teljes közösségre vonatkozik.

A fontosabb pontok a következők: meg kell valósítani a teljes, 100 százalékos elérhetőséget, vagyis hogy minden állampolgár azonos feltételekkel férjen hozzá a rendszerhez, fokozni kell annak hatékonyságát, hiszen az adófizetők pénzét költik erre, a beszerzések 50 százalékát az interneten kell intézni, biztonságos hozzáférést kell biztosítani a közösség teljes területén, és támogatni kell a demokratikus eljárást a döntéshozatalban. Mindez természetesen nemcsak az e-kormányzati rendszer fejlesztését, hanem az új elektronikus azonosítók támogatását is jelenti, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek, főleg, ha sokat mozgunk az Unión belül és minden országban azonos feltételekkel szeretnénk igénybe venni a szolgáltatásokat.

A testület szerint mindezt - a rendszer fejlesztését, kibővítését, és az azonosítók megújítását - az évtized végéig kellene végrehajtani és addigra az e-kormányzat politikai játékszerből az állam és a kormány egyik legfontosabb eszközévé válhat. Az elérhetőségen van mit javítani, hiszen a legutóbbi felmérés szerint az öreg kontinensen is csak kevés ország mondhatja el magáról, hogy kedvező helyzetben van. Itthon különösen fontos lenne az aktivizálódás, hiszen Magyarország sereghajtó az internethasználatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • craesh #1
    szép szép, csak legyen is belöle valami. bár bevallom pár éve egyik ismerösöm mondta hogy pont ilyenet fejlesztenek egyfajta "e-kormányzatot" java-ban a minisztériumoknak.

    nem tom azota hol tart / mi lett belöle