Gyurkity Péter

Európai Bizottság: börtönt a hamisítványok terjesztéséért!

Az Európai Unió végrehajtó testülete a héten olyan javaslatot terjeszt a közösség országai elé, amely alapján súlyos börtönbüntetés járna a jogtalan másolatok, hamisítványok terjesztéséért.

A testület vizsgálata szerint az európai közösség 25 tagállamában igencsak eltérő szabályozás van érvényben a jogtalan másolatok terjesztését illetően, ami rendkívüli mértékben megnehezíti a hatékony fellépést a kalózok, csempészek ellen. Éppen ezért olyan egységes és szigorú rendelkezések bevezetésére tesznek javaslatot, amely minden eddiginél jobban sújtaná a szerzői jog tömeges megsértésével vádolt terjesztőket.

Az Európai Bizottság javaslata kizárólag a kereskedelmi méretekben tevékenykedő személyekre vonatkozik, tehát nem érinti az otthon letöltő, esetleg a tartalmakat megosztó felhasználókat. Véleményük szerint igen nagy szükség van a szigorításra, mert 1998 és 2004 között, vagyis mindössze hat év alatt 1000 százalékkal megugrott a lefoglalt hamisítványok száma az EU határain, ami a forgalom legalább ilyen arányú növekedését valószínűsíti. A javaslat szerint a kereskedelmi mennyiségben terjesztő személyeket legalább 4 éves börtönbüntetéssel, és 100-300 ezer eurós pénzbírsággal kellene sújtani, amely tovább súlyosbodhat, amennyiben emberi élet, vagy számítógépes biztonság került veszélybe.

Ehhez járulna természetesen a lefoglalt anyagok elkobzása és/vagy megsemmisítése, illetve az elítéltek eltiltása a kereskedelmi tevékenységektől. A szigorítástól elsősorban a hamisítványok számának, illetve a csempészek aktivitásának mérséklődését várják. Amennyiben a közösség elfogadja a súlyos szankciók bevezetését, az ezt elmulasztó tagországokat is büntetéssel sújthatják. A javaslat közvetve Kína ellen irányul, amelyet mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok a kalózmásolatok legnagyobb forrásának tart.

A kérdés megvitatása, a javaslat elfogadása a tagországok kormányainak és az Európa Parlament közös feladata lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fawcet #23
  Szép! Ha feleáron adják akkor megvehetem. :)
 • ReTeK #22
  ma a rádióban volt erről pár szó, van valami ritka sport autó amiből csak 6ot gyártottak, de már van egy hetedik
 • Tinman #21
  Eszerint bátran bejelenthet téged xy, hogy neked kopizott Wined van, a képeidet Adobe Photoshop 6.0-8.0-ál piszkálod, a weblapod meg Dreamweaverrel hekkelted össze, ne adja ég hobbiból van egy 3D Studio maxed is mégsem lesz semmi ugye?
  Wake up setét elf

  Mindekihez közük van akik üzleti waret használnak.

  Mellesleg azt írtam, hogy SEM a BSE sem a yardok... ki mondta, hogy a BSA FILMEK ügyben kijárna lakásra? Én is szeretem a fantasy-t, de neked elég élénk
 • bundee #20
  a cikk kicsit kavarja a dolgokat, ugyanis ez a javaslat nem elsosorban a szerzoi jog megsertese miatt szuletett, hanem a hamis TERMEKEK, ruhak, gyogyszerek, stb visszaszoritasara - ezert van szo kinarol, mint a hamisitas fellegvararol - china = fakeland :)
 • drizzt1666 #19
  "1998 és 2004 között, vagyis mindössze hat év alatt 1000 százalékkal megugrott a lefoglalt hamisítványok száma az EU határain" Itt megjegyzem, azóta jelentősen bővült ám az eu tagországainak száma...
  "Ahogy mondod, hülyeséget írtál. Ma hazánkban akkor sem megy ki hozzád sem a BSA sem a rendőrség ha havi 400-500 gigát töltesz le.
  Miért is tennék? Annyi filmet töltesz le magadnak amennyit csak akarsz" Ellenben te yrtad a legnagyobb hülyeséget. A BSA csak a kis és nagy cégekre koncentrál, h mindegyik eredeti wondowst, meg eredeti office-t használ e. Semmi közük az otthoni felhasználókhoz. Akikre te gondolsz, az az ASVA maximum.
 • loryb #18
  "...,amely tovább súlyosbodhat, amennyiben emberi élet, vagy számítógépes biztonság került veszélybe."
  Ezt nem értem többet kaphatok, mert ráejtettem a lábamra a DVD írót?
 • AgentKis #17
  Érdekes, hogy ezek a korongok 3-400 forintér a teszkóban is megvehetők... Csak ugye a teszkót nem lehet lecsukni, sőt érdemben semmit nem lehet tenni ellene...
 • fflx #16
  nem tunik ugy, hogy a hozzaszolok mindegyike elolvasta volna a cikket.

  nem akarjak pistiket lesittelni azert mert lemasolta a nox legujabb lemezet es aztan azt hallgatja unalmas szabadidejeben.

  ellenben igort es lee-t, akik uzemszeruen masoljak es hozzak be europaba a megtevesztesig hasonlatos masolatokat es itt felaron aruljak, na oket igen szeretnek.
 • Tinman #15
  "hülyaség.
  a letöltőket most is zaklatják/büntetik."

  Ahogy mondod, hülyeséget írtál. Ma hazánkban akkor sem megy ki hozzád sem a BSA sem a rendőrség ha havi 400-500 gigát töltesz le.
  Miért is tennék? Annyi filmet töltesz le magadnak amennyit csak akarsz.

  Ellenben ha van 2 írott cd-d és a "haverod" névtelenül betelefonál, már ügetnek is ki hozzád azzal a szolgálati autóval, melynek CD tárjában 10 db másol zenei CD található .

  Ez a világ már csak ilyen.
 • dirty dogg #14
  a kínaiak kötődését nem igazán értem.
  ezek szerint sok az EU ban a kínai nyelvezetű windows és office? vagy ott másolják mondjuk a német, spanyol vagy éppen magyar microsoft termékeket?
  számomra ez egy kicsit érdekesnek tűnik...