Gyurkity Péter

Továbbra sem adja ki adatait a Google

A keresőcég formálisan is megtagadta az amerikai kormányzat azon kérelmének teljesítését, amely a felhasználók kereséseivel kapcsolatos adatok kiszolgáltatására vonatkozott. A Google egyedüliként szegült szembe a kéréssel.

A cég indoklása szerint a felhasználók nemcsak a keresések hatékonyságában, a találatok pontosságában bíznak, hanem abban is szeretnének biztosak lenni, hogy ezek az adatok nem kerülnek egy harmadik félhez. Ezek kiszolgáltatásával a beléjük fektetett bizalom veszne el, amely igencsak kellemetlen lenne a számukra, a megoldás pedig egyáltalán nem lenne praktikus.

Az amerikai igazságügyi minisztérium még tavaly augusztusban kereste meg kérelmével a Google vezetését. Akkor két hónapra kiterjedő adathalmaz átadását kérték, majd januárban szövetségi bírón keresztül ismételték meg kívánalmukat. A cél az lenne, hogy segítsenek megindokolni a legfelső bíróságon alkotmányos problémákba ütközött COPA törvényt, amelynek eredeti célja a fiatalkorúak védelme az interneten. Ennek elődje 1998-ban lépett hatályba és elsősorban az erotikus tartalmú honlapokkal foglalkozik, megszigorítva azok szabályozását. A Google azonban megtagadta az adatok átadását, amivel szembekerült a kormányzattal - egyedüliként, hiszen a Microsoft és a Yahoo már korábban eleget tett a kérésnek.

A cég ügyvédjei igyekeztek leszögezni, hogy osztoznak a kiskorúakkal kapcsolatos aggodalmakban, ám a kiszolgáltatandó anyagok egyáltalán nem nyújtanának segítséget ebben a kérdésben. Emellett jókora munkát zúdítana a vállalat programozóira, és a feladat végrehajtása legalább egy teljes hetet elvenne tőlük. Az okok között természetesen az is szerepel, hogy egy ilyen lépéssel a keresőmotor működése is ismertté válna a minisztérium előtt, márpedig ezt mindenképpen szeretnék elkerülni. Véleményük szerint a bíróság be fogja látni igazukat, mivel a kormányzat sem tudta megfelelő adatokkal alátámasztani azon állítását, miszerint ily módon értékes bizonyítékokhoz jutnának.

A Google teljes, 25 oldalas hivatalos válasza PDF formátumban letölthető a cég honlapjáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #21
    Ja, mit gondoltok, miert van kulon non-us Debian pl...
  • norti #20
    Na és honnan tudod 5 év múlva ki lesz nagyhatalom: Kína vagy az USA? Mert a kis ferdeszeműek eléggé nyomulnak a világban :) Lehet, hogy a google csak előre biztosítja magát.
  • rosemberg #19
    látom a szóismétlést nem kell figyelmeztetni már nem tudom kijavítani
  • rosemberg #18
    Hát nem tom de a google két tulajdonosa a világ leggazdagabb emberei közé tartoznak talán van egy kis befolyásuk de nemtom amerikában semmi se lehetetlen hallottunk már egy két érdekes dolgot lehet hogy tényleg van "összeesküvés elmélet"
  • Amergin #17
    Mindössze ennyi a mondanivalóm lényege: amikor a nagyhatalmi érdekről van szó fel sem merül az érdekek érvényesítőiben az, hogy mi "jogszerű" és mi nem. És tökmindegy, hogy épp az USA-ról van szó vagy másról.
    Ha Washingtonban úgy döntenek, hogy szükségük van a Google adataira akkor azt előbb-utóbb meg fogják szerezni. Persze "jogszerűen".
  • Szemi90 #16
    Már megint a szerencsétlen kiskorúakat védik.
    Nem jöttek még rá, hogy minél jobban tiltják őket a szextől, annál inkább keresni fogják?
  • Sundance #15
    Pedig ÖE-szagú volt amit leírtál....
  • Amergin #14
    Az összeesküvés elméletekben nem hiszek, nem is hoztam szóba itt, úgyhogy nem tudom ezt honnan vetted.
    És hogy higgyek el mindent?
    Hát peeeersze, én mindent beveszek gondolkodás nélkül amit olvasok, látok vagy hallok
  • Sundance #13
    A többi a hozzászólásban viszont nem :PPPPPP
    És attól még rengeteg kommunikáció folyik az USAban is így titkosítva....
  • Tetsuo #12
    LOL Ilyen szentimentális szöveget már régen olvastam. :) Erre a #6os helyes reagálás..