Tóth Benedek

Végleges a Google News

Két és fél év után a Google News elhagyta a "beta" jelzőt. Az oldal olyan új funkciókkal egészült ki amik, a cég vezetői szerint már elegendőek a végleges szolgáltatáshoz.

A Google News 2003 szeptemberében indult azzal a céllal, hogy egy egységes felületet adjon a különböző híroldalakon elérhető anyagok közötti tájékozódásra. Az oldalon több, mint négyezer internetes újság és jelentősebb blog anyagai között kereshetünk. A kezdőlap az elmúlt időszak legfontosabb híreit emeli ki téma szerint csoportosítva.

A rendszer indulásakor rögtön nagy vihart kavart. A szolgáltatás ugyanis sokak szerint sértette a nagyobb internetes hírportálok érdekeit, így például az AFP perrel fenyegetőzve érte el híreinek eltávolítását. Elméletben azért, mert felhasználta ezen oldalak anyagait azok beleegyezése nélkül, gyakorlatilag pedig azért, mert a cég nem biztosított prioritást ezeknek.

Az oldal azzal emelkedik ki a később megjelent versenytársai közül, hogy egyenlően kezeli az egyes hírforrásokat. Azaz lehet hogy egy kis vidéki lap összefoglalója előbbre kerül a a főoldalon, mint a CNN beszámolója, ha az jobban foglalkozik a témával. Az oldalt ugyanis teljes mértékben egy algoritmus állítja össze, amely a hírt elsősorban annak fontossága és témaköre szerint osztályozza. Ez utóbbit elsősorban az alapján állapítja meg, hogy hány különböző sajtótermék foglalkozott vele.

A most bekerült új funkciókkal azonban még ennél is tovább ment a Google. Korábbi olvasásaink alapján ugyanis a rendszer személyreszabottan állítja össze a fontosabb hírek listáját és olyan cikkeket helyez számunkra előtérbe, amik a hasonló érdeklődésűek körében népszerűek voltak. Hasonlóan a keresés során is az olyan találatok kerülnek előtérbe, amik a rendszer szerint megfelelőbbek számunkra.

A Google-nél amúgy nem szokatlan a rendkívül hosszú Beta állapot. Rengeteg más funkció is még évek után is ebben az állapotban leledzik. A cég ugyanis csak akkor hagyja el a jelzőt, ha a szolgáltatás meglátásuk szerint egy jó időre leelőzi a konkurenciát és bebizonyította, hogy jelentősebb elvi változtatásokra már nem lesz szükség a szolgáltatásban.

A Google News jelenleg 22 regionális változatban, 10 különböző nyelven érhető el. Sajnos magyarul (még?) nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saxus #10
    Ha megnézitek a mostani designeket, most a minimal-design dominál.

    Ezt követi is a Google, csak kár, hogy a Validator sokszáz error/néhányezer warning-gal dícséri a HTML kódot.
  • rudiking #9
    Jah én is utálom az agyon designolt oldalakat!(vagy inkább agyon csicsázottakat!)(lsd g-portál, az összes szar g-portálos oldal csicsás!!!)
  • GregSB #8
    Jó az kivétel :)
  • Davidus #7
    ez a google design:) a kereső is azért népszerő mert nincs teleaggatva az oldal minden szarral
  • NFP #6
    az sg saját tartalmat mutat.
    ez külső tartalmat.
    az sg-hez újságírók kellenek.
    ez automata.
  • Enkil #5
    nagyon sar 93-as évekbeli honlapokra emlékeztet
    ettől még az sg-is fény évekkel jobb
  • Alien_AM #4
    Sztem nagyon jo, egyszeru gyors atlathato.
  • Admiral #3
    Miért, a keresője sem béta, nem?
  • echo #2
    Használja valaki rendszeresen? Milyen?
  • GregSB #1
    Nahát, az első Google termék amiről levették a Beta jelzőt :))