Gyurkity Péter

Újabb razzia az Intelnél

Ezúttal a dél-koreai versenyhivatal emberei tartottak rajtaütésszerű vizsgálatot az Intel helyi irodáiban, ahol elsősorban a versenyellenes stratégiát igazoló dokumentumokat kerestek.

A versenyhivatal pénteken jelentette be, hogy a hét elején razziára kerítettek sort a processzorgyártónál, miután ismét vádak merültek fel annak tisztességtelen üzletpolitikájával kapcsolatban. Elsősorban arra kíváncsiak, vajon az Intel valóban monopóliumra tört-e reklámjaival és az AMD potenciális partnereinek szánt kedvezményekkel. Pontosan ezt állítja ugyanis legfőbb vetélytársuk, amely elégtételt követel az elszalasztott üzleti lehetőségekért.

Az AMD máris közleményben üdvözölte a versenyhivatal akcióját. Ebben leszögezik, hogy támogatják a vizsgálatot, és egyben örömmel veszik tudomásul, hogy a szabályozó hatóságok világszerte egyre nagyobb figyelmet szentelnek a processzorgyártóval szembeni vádaknak. Az Intel szóvivője megerősítette, hogy valóban előre be nem jelentett látogatásra került sor, ám igyekezett hangsúlyozni, hogy hisznek üzleti praktikáik tisztaságában. "Az Intel egy kiemelkedően sikeres vállalat, és egyáltalán nem szokatlan számunkra, hogy vádakkal illetnek minket" - mondta a szóvivő.

Az ügy tavaly júniusban, Japánból indult, miután az ottani hivatal elítélte az Intel lépéseit. Azt gyanították ugyanis, hogy a vállalat megpróbálta kiszorítani versenytársait - köztük az AMD-t - és ennek érdekében jelentős összegeket ajánlott fel a PC-gyártóknak, azzal a feltétellel, hogy az esetek nagy többségében Intel processzorokra építik az új konfigurációkat. Nem sokkal később az AMD két újabb pert indított riválisa ellen, majd következett az európai razzia, amelynek keretében a cég partnereinél is vizsgálatot tartottak.

A dél-koreai versenyhivatal részéről Kim Joo-hyok nyilatkozott, aki elmondta, hogy nem találták megalapozatlannak az Intel Koreával kapcsolatos vádakat. A processzorgyártó irodái mellett több helyi vállalathoz, így az LG-hez, a Samsunghoz, a TriGemhez és a Jooyontech-hez is bekukkantottak, és több, mint valószínű, hogy büntetés lesz a vizsgálat vége, bár a Microsoft ügyéhez hasonlóan ezúttal is hosszú csatározásra számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omegared #3
    Nem az a baj, hogy olcsóbban adja.
    Hanem az, hogy csak akkor adja olcsóbban a procijait, ha az összes konkurens (AMD, Cyrix stb) termékeit kivonják kínálatukból, vagy erősen csökkentik számukat. Legalábbis az AMD ezt állítja.
    Ha ez igaz akkor ez erőviszonnyal való visszaélés, és az nem szép dolog
  • messen #2
    Áve!

    Mert a versenytársnak és a "versenyhivatalnak" nem tetszik a dolog...
  • Darth Sith #1
    " Ebben leszögezik, hogy támogatják a vizsgálatot, és egyben örömmel veszik tudomásul, hogy a szabályozó hatóságok világszerte egyre nagyobb figyelmet szentelnek a processzorgyártóval szembeni vádaknak"
    és az AMD-nél miért nem tartanak hasonló vizsgálatot?

    Mellesleg miért baj, ha az Intel néhány cégnek olcsóbban adja a procijait akkor ha csak az övét használják? Az AMD is megtehetné hogy olcsóbban adja mint az Intel, és akkor za a néhány cég csak azt venné.