Gyurkity Péter

Folytatódik az AMD kontra Intel per

Az Intel terjedelmes dokumentumban válaszolt az AMD által benyújtott vádakra, amelyben tagadja, hogy üzletpolitikájával riválisa kiszorításával próbálkozott volna, mondván, hogy az AMD saját problémáival küzd.

Amint arról június végén hírt adtunk, az AMD beperelte vetélytársát, mégpedig a piaci versenyre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. Az általuk benyújtott dokumentumban azzal vádolták meg az Intelt, hogy illegális módszereket alkalmaz a konkurens termékek kiszorítása érdekében. Állításuk szerint a világ legnagyobb processzorgyártója ráadásul még illegális javadalmazásokat is fizet különböző cégeknek. Az Intel ily módon törvénytelen módszerekkel kényszerítette a számítógépgyártókat és a forgalmazókat, így érte el és tartja fenn monopolhelyzetét. A beadványban a társaság összesen 38 ilyen "megzsarolt" céget neveztek meg.

A kisebb gyártó mindent megpróbált, hogy szavainak érvényt szerezzen: a cég különböző amerikai újságokban elhelyezett hirdetésekkel igyekezett felvilágosítani lépéséről a felhasználókat, illetve arról, miért is volt szükség a perre. Az Intel elnöke, Paul Otellini eközben sajtóközleményben utasította vissza az AMD összes vádját. Állítása szerint cége mindig betartotta az Egyesült Államok törvényeit, és bár agresszív üzletpolitikát folytatott, mindig igyekezett tisztességes maradni a piaci versenyben. A per azonban kisebb részsikert hozott az AMD-nek, amikor a bíróság kimondta, hogy a vállalat beadványában megnevezett cégek közül harminc köteles előkészíteni a tárgyalásokig az Intellel való kapcsolatukat bizonyító minden iratot és megállapodást.

Az Intel jogászai mostanra elkészítették a gyártó teljes, 63 oldalas válaszát, amelyet máris benyújtottak a Delaware-i kerületi bíróságon. Közleményükben leszögezik, hogy üzleti praktikáik mindvégig tiszták maradtak, sőt, éppen az AMD az, amely a vádakkal piszkos eszközökhöz folyamodott. "Innováció, befektetés, a vásárlói igények figyelembevétele, valamint a kiváló termékek - ezek az Intel ismertetőjelei, amelyek a sikerhez vezettek" - jelentette ki Bruce Sewell, az Intel tanácsosa. Hozzátette, hogy az AMD saját hibáit igyekszik vetélytársa számlájára írni, hogy kiküszöbölje az azokból eredő veszteségeket.

A bíróságon benyújtott irat szerint az Intel üzleti stratégiája három pilléren alapul: a gyártás, a végtermék, valamint az ár. Szerintük az AMD nem a verseny ösztönzésére, hanem éppen annak elfolytására készül, és védeni igyekszik magát a konkurenciától. Az ügy tehát tovább folytatódik, és egyelőre nem tudni, mikorra várható akár csak egy részleges döntés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ewtoto #18
    De ha érdekel vmi olcsobban irj és mondom be tudom e szerezni ....
  • ewtoto #17
    Nem én nagykerenek adok el de ez melékes de jobb ha tudod proci ram és egyéb főkazegoriák max 6% de a verseny miatt inkább 3-5% között Nem a ***** hotel kempigskí ben kell vásárolni:D
  • [Jakuza] #16
    Lol te ugye 21k-ert hozol innen nekem 3000+ 64bites AMD-t nekem is ?
    Nevetseges nagykerarak.
    Mar ott kezdodik, hogy nagykerarat ideirsz.
    Szerinted mindenki nagykerben vasarol ?
    Eleve a cegek ratesznek kb 12% hasznot.
  • [Jakuza] #15
    A holdon es egy mas korban.
    A legolcsobb amit talaltam : http://boltbazis.hu/termek/szamitastechnika/processzor/intel-lga775/1570

    Brutto 159K.

    De te biztos tudsz felearon, ketszer akkora teljesitmennyel.
  • ewtoto #14
    http://www.dotcomp.hu/index.php?m=1&cs=10&PHPSESSID=42b990b331bd5fd9eb5ade8aaee234c8 esetleg itt +gyözödhecc te magad is
  • ewtoto #13
    De ha gondolod küldök árlistát
  • ewtoto #12
    Az általad irt Intel Intel® Pentium® 4 processzor (LGA 775) 3.8GHz 200.000 / 250.000 proceszor is 13 E ft vel olcsobb a 3800+ aosnál ugynii nettó 71000Ft mig AMD nettó 84000 Ft
  • [Jakuza] #11
    nagyonn=nagyobb
  • [Jakuza] #10
    De foleg nem lehet nevezni azonos teljesitmenynek, akkor lenyegesen nagyonn Intelt kellett volna odatenni, ami joval dragabb.

    Intel Intel® Pentium® 4 processzor (LGA 775) 3.8GHz 200.000 / 250.000
  • ewtoto #9
    AMD ATHLON64 3800+ CPU SOCKET-939 80,480.- Ft 100,600.- Ft
    INTEL PENTIUM-4 650 3,4GHZ SOCKET-775 CPU FSB800MHZ 2MB 59,120.- Ft 73,900

    ez erősen nevezhető azonos orajelnek bár sztem kisebb intelt kelett volna iderakni.

    Az intel D-8XX es és az AMD X2 eknél ez a különbség jóval nagyobb árban :(