Gyurkity Péter

Dél-Korea: 32 milliós büntetés a Microsoftnak

Végre döntés született a Microsoft ellen négy évvel ezelőtt megindult vizsgálatban, amely azonban nem nyerte el a szoftvercég tetszését: 32 millió dollárra büntették a céget, és kötelezték a Windows egy butított verziójának kiadására.

A dél-koreai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vizsgálatának eredménye már olvasható a szervezet honlapján. Eszerint a szoftvercég valóban visszaélt monopolhelyzetével, megszegve az üzleti verseny szabályait, saját akaratát erőszakolva az azonnali üzenetküldőkben és médialejátszókban érdekelt egyéb vállalatokra. Éppen ezért 32 millió dollár megfizetésére kötelezik a céget, amely az eredeti mellett köteles piacra dobni a Windows operációs rendszer butított változatát is.

Emlékezhetünk arra, hogy a Microsoft novemberben megállapodott a vizsgálat korábbi kezdeményezőjével, a Daum Communications nevű internet-szolgáltatóval, amely még 2001-ben jelezte kifogásait. Ez azonban nem jelentette az ügy végét, és a vizsgálat folytatódott - ennek eredménye a jelenlegi ítélet, amely tehát az Európai Bizottság döntéséhez hasonlóan egy "butább" Windows kiadását követeli meg. Ezt a jelenlegi verzió megtartása mellett képzelik el, tehát a Microsoft egyszerre két különböző változatot lenne köteles a piacon tartani, egy változatlant, míg az újban az MSN üzenőszoftvert és a Media Player szoftvereket nélkülözve. A 32 millió dolláros büntetés az eddigi legnagyobb összeg, amit a bizottság külföldi cégre rótt ki. A szabályozó szervezet hat hónap haladékot adott a vállalatnak a felkészülésre.

A Microsoft válaszközleményében jelezte, hogy nem értenek egyet az ítélettel és mielőbb fellebbezni fognak. Nem élnek ugyanakkor korábbi fenyegetésükkel, és nem vonják ki az országból az operációs rendszert, inkább jogi úton igyekeznek meggátolni a döntés végrehajtását. Erre természetesen idén már nem lesz idő, így az ügy jövőre is folytatódik. A júniussal zárult előző üzleti évében a Microsoftot összesen 2,08 milliárd dollár terhelte a versenytársak, a felhasználók és az állami felügyeletek panaszainak jogi rendezése miatt az egy évvel korábbi 2,53 milliárd dollár helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #83
    mért pont a media playert és az msnt? A media player nagyon jó ha semmi más nincs a gépen h egyből lehet futtatni, az msn szintén, mindnekinek van msne az úgy fontos de le lehet szedni akinek nem kell, ennél nagyobb problémát jelent szerintem az, hogy az IE a "butább" verziónál is bennemarad a winfosban, azt pedig télleg macerásabb utólag eltávolítani...
  • QuippeR #82
    ezt lehetne valóban tématerelésnek nevezni. igen a Win jó programozási platform. (ki mondta, hogy nem?) igen, állati jó dolog visual studioval programozgatni. (ki mondta, hogy nem?)
    szóval ne akarjak office-t gyártani? látom nem ment át az éteren, amit mondani akartam. a Microsoft azt csinálja, amit kell, nyomatja a termékeit, árul, profitot termel, ezzel szerintem nincs is gond. azzal van gond, hogy nem akadályozzák meg az USA-ban, hogy vállalati titokra és egyéb marhaságokra alapozva, termékkapcsolások sorával teljes monopóliumot alakítson ki. ez az állam dolga lenne, és az EU meg most úgy látszik Dél-Korea is megteszik a lépéseket, amik talán gondolkodásra késztetik a Microsoftot, hogy legközelebb hogyan építse fel a termékét, hogy ne sértse a piaci versenyt. szerintem ez jó...
  • Caro #81
    Ezt írták, valamelyik CHIP-ben.
    Asszem valami media player convert for pda lehetett.(vagy ilyesmi)
  • droland #80
    "éppenséggel az eredeti fileméret kétharmadára nyomja össze."

    Ezt nem értem. Azt, hogy mekkora legyen azt ÉN döntöm el a beállítások alapján.
  • Caro #79
    Nem saját tapasztalat, olvastam hogy PDA-ra konvertál valaki wmv-be, akkor minden nagyon szép és jó lesz, csak éppenséggel az eredeti fileméret kétharmadára nyomja össze.
    És ott írták, hogy az ideális megoldás a divx/xvid lenne.
    És nem egy netes oldalon olvastam, offline.
    De azért elég megnézni amiket csináltam.
    A wmv így is rosszabb, mint a divx, de amin én is meglepődtem, hogy a theora milyen szép lett.(bár ezt a kodeket még nem használtam)
  • droland #78
    Még mielőtt folytatnánk :)

    Nekem az szúrt szemet, mikor a szarrá veri figyelmeztetés használta a Tisztelt hozzászóló, ami nem hogy nem állja meg a helyét, mint kijelentés, de SZERINTEM egyáltalán nem így van...

    Szóval érted... a szarrá veri!
  • Caro #77
    Mármint 0.8.2-vel, de érted.
  • Caro #76
    Ja, és VLC 1.8.2-vel kovertáltam.
    És mégvalami: szedd le őket, mielőtt nyitnád, nincs felfele ekkora sávszélem.
  • Caro #75
    Figyu, videóból nem vagyok teljesen láma OK?
    Mplayerrel aztán nálam is megnyílt.
    De én meg ezt ajánlom a figyelmedbe:
    ftp://balmadinet.no-ip.com/vid
    ts.avi a forrás, ebből lettek átkódolva
    t1.avi DIVX
    t2.avi WMV 2
    t3.ogg Theora
    A bitrátát azonosnak állítottam be, és egyértelműen a Theora a legjobb, mégha egy picit nagyobb is lett a másik 2-nél.
    (Ha gyors vagy lehet még nincs fenn mind, 5-10 percen belül fenn lesznek)
  • droland #74
    256megabyte lenne a mérete így, ha 2 órás lenne. PONT EZ A LÉNYEG, minnél hosszabb anyagot minnél kisebb méretre, élvezhető szinten a NETEN!

    Érted már mit akarok mondani?