Gyurkity Péter

15 cég csatlakozik az AMD-Intel perhez

Érdekes fejleménnyel folytatódott a két proceszorgyártó között kirobbant per, miután a beígért meghallgatáson az AMD újabb tizenöt vállalatot idéztetett be, mint riválisa áldozatait.

A most csatlakozók között hardvergyártók, forgalmazók és viszonteladói cégek is vannak, ami jelzi az ügy szerteágazó jellegét. Az AMD szerint ezek a vállalatok mind károsultjai voltak az Intel nagyratörő terveinek, illetve piaci manővereinek, amellyel eddig élvezett előnyös helyzetét szerette volna bebiztosítani. Michael Silverman, az AMD szóvivője leszögezte, hogy a beidézett cégeket nem perelik be, a lépéssel mindössze újabb bizonyítékok gyűjtése a céljuk.

"Az AMD az Intel manővereinek áldozataiként tekint ezekre a vállalatokra, ezért a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozva szeretné begyűjteni a szükséges dokumentumokat" - jelentette ki a szóvivő. Ezt először még júliusban kérték, akkor harminc vállalattól, ám az érintetteknek csak mostanra kellett elkészülniük a benyújtandó anyaggal. Ebben az elektronikus levelezés, illetve az Intellel kapcsolatos terveket, tranzakciókat tartalmazó papírok kapnak kiemelt figyelmet, mint lehetséges bizonyítékok.

A The Register cikke szerint az AMD többek között a Gateway, a Sony, a Toshiba, a Rackable Systems, a NEC, a CompUSA, az Office Depot, az Egenera, a Hewlett Packard, a Dell, a Sun, az IBM, a Fujitsu, a Supermicro, valamint a Circuit City Stores felelőseit szólította fel együttműködésre. A vállalatok közül a Dell némi kivételt képez, hiszen nem számít a gyártó vásárlójának, ám ők már korábban ígéretet tettek arra, hogy minden szükséges dokumentumot benyújtanak. A piacon egyedül ők tartottak és tartanak ki továbbra is az Intel mellett - együttműködési hajlandóságuk élesen szembenáll a Toshiba magatartásával, amely korábban megtagadta ugyanezt, és elzárkózott a megkeresés elől.

Az ügy tehát folytatódik, és egyelőre nem lehet tudni, mikor kerülhetünk a végleges döntés közelébe - ami már nem ártana, hiszen mindkét gyártónak megvannak a tervei a következő évre, és jó lenne, ha minden erejüket erre fordítanák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #22
  van hypertransport és van hyperthreading, még csak névben sem hasonlók ... ezzel aztán tényleg nemértem, mi a gondod :)
 • megrab #21
  Sőt ők is kitaláltak egy ht-technológiát, ha jól tudom. Mégsem lett belőle per.
 • arty #20
  én leirtam a másik topikban, hogy abszurd amit mondasz és irtam tényeket.

  (időbeli különbségek, amd bugjavitás xp alatt, stb...)

  te ezek mellett csak mind2 topikba annyit irtál: az MS az amd mögé állt :)
 • Hegyikecske #19
  hmm nagy cégek vannak benne...
 • TommyGun #18
  Felesleges győzködni. Szerintem mindenki azt hisz amit akar nehogymár azon vitázzunk kinek van igaza amikor se erre se az ellenkezőjére nincs bizonyíték. Tiszteljük egymás véleményét. Abban van valami hogy a WinXP és AthlonXP kisértetíesen érdekes :)
 • Aspirin #17
  Egyrészt nem mint tényt közöltem, másrészt nem akarok senkit sem győzködni. Aki nem hiszi, járjon utána! De, hogy ne sérüljön önérzet se becsület, győzz meg akkor te az ellenkezőjéről.
 • arty #16
  megmondtad és többen rámutattunk, hogy butaság :)

  egyetlen érvvel nem sikerült alátámasztanod, miért is állt az ms az amd mögé...
 • s1lkforrent #15
  Ne végy gépet, kíméld magad..
 • Aspirin #14
  Mielőtt rámmásztok nem XO hanem XP.
  Lehet, hogy nem írok pontosan, de nem írok hülyeséget!
  Ezzel a sok perrel, meg az árpolitikájával kezdi megközelíteni az Intelt. Kezdem nem szeretni őket.
  Most mire váltsak, Via C3-ra vagy PowePC-re?
 • Aspirin #13
  Na már miért lenne olyan hülyeség?
  Amikor kijön a WinXP megengedik az AMD-nek, hogy épp XO-t biggyasszen a prockója nevéhez, vagy amikor (még) menő volt a GeForce FX, akkor meg éppen FX-et találtak ragasztani a procijuk mellé.
  Persze más szavak rövidítéseként, de a divatos betűkombinációt!
  Mindezt zokszó nélkül tűrte a ms meg az nvidia is. Tán még örültek is. Mindezt egy olyan cég amelyik bepereli a másikat, mert ZMD a neve!