Gyurkity Péter

Folytatódik az MS-Google és AMD-Intel perháború

A szoftvercég és a keresőóriás a végleges döntést szeretné kikényszeríteni, míg a másik ügyben a VoodooPC alapítója az AMD mellett foglalt állást, és elítélte az Intel korábbi lépéseit.

A Microsoft és a Google pénteken volt hivatalos az újabb meghallgatásra, és mindkét fél a végleges döntés közeli megszületésében reménykedett. Ezt azonban már másképp képzelték: a Cnet szerint a Google Kaliforniában kerítene erre sort, míg a redmondiak inkább Washington államban szeretnék lefolytatni a végső tárgyalást. Nem véletlenül: itt hozták meg a korábbi döntést, amelyben ideiglenesen, a végső ítélet meghozataláig eltiltották Kai-Fu Leet új posztjának elfoglalásától.

Legutóbb szeptemberben adtunk hírt a két cég között kirobbant per fejleményeiről, és már akkor úgy tűnt, hogy a Microsoft szeretné lezárni az elhúzódó viszálykodást. A megegyezés egyetlen feltétele, hogy Kai-Fu Lee beleegyezik a tevékenységének korlátozását kimondó határozat 2006 júliusáig történő meghosszabbításába. Erre azért van szükség a Microsoft szempontjából, mert Lee korábbi kötelezettségvállalalása akkor járna le, tehát utána már nem kell tekintettel lennie egykori munkaadójának érdekeire. Cserébe a szoftvercég lemondana a további pereskedésről, és megállapodással zárná le az ügyet. Azt mindenáron szeretnék elkerülni, hogy a vállalat terveit ismerő igazgató a riválisnál hajtsa végre elképzeléseit.

A Google azonban eddig még nem válaszolt az ajánlatra, és úgy tűnik, igyekszik feloldani a korlátozásokat, hogy Lee minél hamarabb elkezdhesse a munkát. A vállalat ugyanis - amely a keresőpiac csaknem felét uralja - Kínában szeretne terjeszkedni, pont ott, ahol a Microsoft is jelentős terveket szövöget. A pénteki meghallgatáson azonban a bíróság úgy határozott, hogy az ügyet Washington államban kell lefolytatni, így nem sikerült a Google terve, hogy végleg a kaliforniai szövetségi bírósághoz irányítsa át azt.

A szemben álló felek tehát hajlanak a kiegyezésre, éles ellentétben a processzorgyártókkal, akik csak most kezdenek igazán belelendülni. Ez elsősorban az AMD-re igaz, amely láthatólag minden elkövet riválisa besározása érdekében. Ebben újabb fontos szövetségesre leltek, mégpedig a VoodooPC alapítójának személyében. Rahul Sood, a gyártó elnöke és technológiai igazgatója ugyanis szerdán úgy nyilatkozott, hogy az Intel rájuk is nyomást gyakorolt a platformváltás érdekében.

"Az Intel több alkalommal is kérte, hogy saját processzoraira építsük konfigurációinkat. Amíg támogattak minket, kiváló munkát végeztek, ám a helyzet változása igencsak érzékelhető volt" - írta Sood a Cnet magazinnak elküldött levelében. Az elnök ezzel alátámasztotta blogjában hangoztatott véleményét, miszerint az Intel manővereinek köszönhető, hogy egyes gyártók - mint például a Dell - beléptek az asztali PC-k piacára, míg mások veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni.

A perben tehát egyelőre nincs újabb fejlemény, mindössze a sárdobálás folytatódik. Úgy tűnik azonban, hogy az Intel nem veszi fel a harcot, és lassan elmerül vetélytársa igyekezetében - ennek ellenére érdekes kimenetellel zárulhat az ügy, amennyiben "Dávid" bizonyítani tudja igazát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aspirin #1
    "Dávidnak" most már csak egy jó parittya kellene. Meg kellene keresnie a Google-en!