Berta Sándor

Támadások kereszttüzében a Yahoo

Az elmúlt hónapokban az emberi jogi szervezetek több ízben is támadták az amerikai cégeket, a Microsoftot, a Google-t, a Cisco Systems-t és a Yahoo-t, mondván, hogy együttműködnek a kínai hatóságokkal a cenzúra fenntartásában. Az előző vihar még el sem csitult, ám ismét növekszik a felháborodás, mivel kiderült: a Yahoo rendszeresen összejátszott a kínai hatóságokkal.

A vádak szerint a Yahoo már 2003-ban adatokat adott át a kínai állami szerveknek. Ennek köszönhető, hogy 2003 decemberében a rendőrség letartóztatta Li Zhi ellenzéki politikus-aktivistát, akit még ugyanebben az esztendőben, decemberben nyolc évi börtönre ítéltek. A Riporterek Határok Nélkül nevű emberi jogi szervezet szerint Li Zhi "bűne" az volt, hogy kritikával illette szűkebb lakóhelyének, Dél-Kínának helyi politikusait.

Tavaly ősszel ismét a Yahoo került a támadások kereszttüzébe, amikor is kiderült, hogy kiadta a kínai hatóságoknak Shi Tao ellenzéki újságíró személyes adatait. Shi Tao abban hibázott, hogy a nemzetközi sajtónak kiadott egy kormányzati levelet. Tettéért "jutalma" tíz év börtönbüntetés lett. A dokumentumban egyébként a titkosrendőrség figyelmét hívták fel a Mennyei béke terén elkövetett mészárlás 15-ik évfordulója miatti esetleges veszélyekre, rendzavarásokra.

"Egy dolog szemet hunyni és egy egy másik dolog együttműködni a kínai hatóságokkal. Biztosak voltunk abban, hogy a Yahoo nem csak szemet hunyt és nem csak néhány adatot továbbított Pekingbe Shi Tao-ról. Sajnos igazunk lett, már tudjuk, hogy a vállalat rendszeres kapcsolatban állt és áll a mai napig a kínai rendőrséggel" - nyilatkozta Lucie Morillon, a Riporterek Határok Nélkül szóvivője. "Felszólítjuk a Yahoo-t, hogy az amerikai Kongresszus emberi jogi bizottságának február 15-i ülésén mutassa be azt a listát, amelyen az összes olyan személy neve szerepel, akiknek az adatait kiadta a kínai szerveknek" - tette hozzá a szóvivő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #9
    Akkor mondom másképp: létérdeke volt, amiért minden eszközt bevetett. Tegyük fel, hogy nem fekszik be, és úgy gondolja hogy neki az imázs fontosabb. Ezzel nem csak pénztől esik el, de nem lesz jelen egy olyan piacon, ahol a vetélytársa, az MS jelen van. Nem egyszerűen kurválkodásról van szó, hanem fennmaradásról, létérdeknek is lehet nevezni, ha így jobb. Ugyanis azzal, hogy ha nem ezt tenné, önmagát zárná ki, és hosszabb-rövidebb úton de aláírná a végrendeletét. Ha nem teszi meg ő, megteszi más. Amit Te mondasz, hogy imázs különféle részeit nehéz visszahozni, stb. A globalizé nevű játékban ez a fene tudja hogy működik. Én legalábbis nem tartom annyira erősnek és tudatosnak a viselkedést az imázs és a márkák felé, mint ahogy azt Te mondod. Pl. amikor az MSN egész egyszerűen törölt blogokat kormánykérésre. Volt felháborodás? Volt. Történt bármi is?!? Ezek után pedig megalakult egy szövetség, ami azt mondta, hogy ők márpedig nem fognak befeküdni Kínának. Komolyan foglalkoztat, hogy kik lehetnek vajon a tagjai...
  • Darth Sith #8
    Yahoo-t soahsem szertettem, kínai kommunistákat meg pláne nem...
  • Dr4gonlord #7
    Ott a pont. És had egészítsem ki: teljesen mondvacsinált okok miatt, vagy amiatt, hogy mondjuk Magyarországra levetítve kritizálni merted volna nyíltan az elnököt.
  • Enkil #6
    kiváncsi vagyok mit szólnátok ha a yahoo segítsége miatt benneteket ültettek volna le 10 évre
  • Commandante #5
    Azok a managerek, akik ezt leszerveztek a kinai hatosagokkal nyilvan mas premizalasi rendszerben dolgoznak, mint akik a Yahoo markanev epiteseert felelosek.
  • sonicXX #4
    Ez közel sem ennyire egyszerű, mint ahogy ezt Te most látod. És a Yahoo élő példája lesz annak, hogyan rontsa le nemzetközileg egy cég a nagy nehezen felépített márkája nevét. Ha majd a net-en az aktivisták ráizgulnak a témára és lépten nyomon abba fogunk ütközni, hogy a Yahoo kommunista, akkor Te sem ennyire egyszerűen fogod ezt nézni.
    Nagy hiba volt egy ilyen cég részéről, hogy a rövidtávú profitért beáldozta a márkájának a színvonalát, a nevét. A Yahoo kurvát csinált magából és most széttett lábakkal hever a kínai kommunista rezsim ágyán, aki a jelek szerint azóta már többször meg is hágta ahogy azt kell.

    Természetesen most lehet olyan demagóg dolgokat mondani erre, mint hogy "az üzlet kurvulás" és stb, csak azért vedd figyelembe, hogy ez egy tévhit. A nemzetközi piacon, de még kisebb piacokon is nagyon komoly üzleti tényezőnek számít a színvonal, egy márka értéke, és a Yahoo ezt eljátszotta, visszamosakodni pedig évekbe fog tellni.
  • pemga #3
    Nem értem, mi a probléma? Kína nagy lehetőség nekik (is). Ha választhatnak, hogy

    a. bemennek az országba, jelentős profitot kaszálnak, és mindezért csak együtt kell működniük. vagy
    b. nem működnek együtt, Kína kigolyózza őket onnan (pl. egyszerűen kiszűr mindent ami yahoo), és csomó pénztől elesnek ezzel.

    Akkor vajon melyiket választanák, hmm-hmm, roppant komoly dilemma. Akárhogy is nézzük, Kínában sok a netező, és még szinte senki nem használja. Meg lehet csinálni, hogy valaki azt mondja, ő erkölcsös, ez milyen csúnya dolog, meg minden. Akkor megy más, pl. az MSN, aki úgyszintén nagyon komolyan együttműködik.
  • sonicXX #2
    És mocskos Yahoo.

    Amúgyis mindig unszimpatikus volt :D

    De azért ez... hányok az ilyentől. Együttműködni ilyen államvezetéssel... hogy nem sül le a cipőtalp vastag bőr a mocskos képükről. Remélem egyszer az USA-ban is lesz kommunizmus, hadd tudják meg ők is hogy milyen.
  • Giorgiooo #1
    Mocskos kinai kommunistak.