Berta Sándor

Digitális tévé: nem lesz egységes európai szabályozás?

Az Európai Bizottság szerint nincs szükség külön európai uniós szabályozásra a digitális televíziózás területén. A szakemberek úgy vélik, hogy amennyiben ilyen szabályozásra sor kerül, azt jobb, ha maguk a piaci szereplők végzik el.

Az interaktív digitális televízió tartalmaz egy olyan kiegészítő csatornát, amelyen keresztül a nézők képesek kommunikálni a műsorszolgáltatóval és így például részt vehetnek interaktív játékokban, vetélkedőkben. Ehhez azonban szükség lenne egy egységes európai szabványra, illetve az európai szakembereknek meg kellene állapodniuk egy közös formátumban. Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy egy nyíltan hozzáférhető, több rendszerrel is kompatibilis fejlesztői felületet (API-t) hozzanak létre. A testület állásfoglalása rámutatott arra, hogy ennek a megoldásnak köszönhetően az egyes tagországokban bármilyen digitális televíziós szabvány elterjedhet és a piaci igények határozzák majd meg, hogy melyik államban melyik szabvány fog érvényesülni.

"Szeretnénk a digitális televíziózás európai elterjedését felgyorsítani. A célunk az, hogy a közeljövőben minden, ezt a folyamatot elősegítő beruházást támogassunk és emellett biztosítsuk a befektetési szabadságot a vállalatoknak. Mivel egyre több az interoperabilitást támogató technikai megoldás létezik, így nem félünk attól, hogy az egymástól eltérő rendszerek inkompatibilisek lesznek egymással. Ezt bizonyítja az is, hogy Európában eddig is számos új digitális televíziós szabvány született meg, ezzel a sokszínűséggel pedig csak a fogyasztók járnak jól" - nyilatkozta Viviane Reding, az Európai Unió médiaügyekért és információs társadalmakért felelős biztosa.


Az Európai Bizottság információi szerint a kontinensen jelenleg több mint 47 millió digitális televízióadásokat dekódoló készülék (dekóder) van üzemben, ezek közül 26 millióban van gyári API, és 4 millióban a testület által is támogatott nyílt szabvány, az MHP.

Magyarországon - bár még csak készül a digitális tévézésről szóló jogszabály - az Antenna Hungária Rt. már 2004. október 12-én elindította a DVB-T szolgáltatást, vagyis a digitális földfelszíni televízió műsorszórást. A cég létrehozott egy adatbázist az egész ország területére vonatkozó címlistával, ahol bárki tájékozódhat arról, hogy lakóhelyéhez közel létezik-e már digitális műsorszórás. Jelenleg azonban vétel csak Budapesten (és annak mintegy 10 km-es körzetében) és Kab-hegyen (illetve annak körülbelül 40 km-es körzetében) van.

A cég honlapján közölt információk szerint előfordulhat, hogy kedvező vételi körülmények esetén a megadott körzetektől távolabbi településeken is fogható még a DVB-T adás, de a cég decemberi közlése szerint 2006-ban csak erre a területre koncentrálnak, a bonyolult és lassú frekvencia engedélyeztetési eljárások miatt a földrajzi bővülésre még várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #22
    Persze, mert jól összetömörgetik.. :)
  • Caro #21
    Csak annyiban jobb, hogy fix a hangminőség, és hogy 10x annyi csatornát lehet működtetni.
  • dez #20
    Attól, hogy valami digitális, nem feltétlenül jobb. Inkább csak ha rossz a vétel, stb., mert az betesz az analógnak.
  • dez #19
    Ja, azt tudtátok, hogy a legtöbb képileg analóg módon sugárzott csatorna hangja már jópár éve digitális? (D2-Mac, vagy mi.) Nem csodálkoznék, ha ez még jobb lenne, mint az mp3, ami ezután jön. (Vagy a rel. kis rátájú ac3, mindegy.)
  • Caro #18
    Én tegnap egy fél perces őrjöngésben törtem ki, mikor megláttam, hogy a zsírúj Sony Erricson telóba FM rádió van beépítve.
    AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN VAN DIGITÁLIS RÁDIÓADÁS!!!
    És ott tökéletes a hangminőség, ellenben ezzel a sz*rral!
    2012-ben úgyse lesz már más, ez megint csak lehúzás.
    Na többek között ezért nem lesz telóm. Főleg nem ilyen "high-tec".
    Sokkal jobban jártam Palm TX-el. Igaz bemenet nincsen rajta, de ami SD-n van, azt legalább mindent meg tudok rajta nézni.
    Amúgy se rajongok a minikamerákért.
  • dez #17
    Bár ha még kódoltak is lesznek az adások (mint itt), akkor erről le kell mondani. Le kell!?
  • dez #16
    Talán mert nincs a tévédban digitális tuner? Nagyon remélem, hogy ahogy jönnek befele a digitális tunerrel is rendelkező tévék, visszaáll a "régi rend", hogy nem kell 5 előfizetés csak azért, mert 5 eszközön nem ugyanazt akarjuk nézni/fogni egy időben.
  • Cat #14
    "Rollout of digital television is well advanced in the European Union and original problems of interoperability are on the way to being solved," said Martin Selmayer, a spokesman for the executive arm of the European Union.

    "Compulsory technical standards imposed by regulators are not necessary for the rollout of interactive digital TV in Europe," the Commission said.

    Reuters
  • arty #13
    szánalmas pojáca ez a politikus és lövése sincsen semmiről :(

    nem véletlen lett politikus... a barom.
  • atlagember #12
    Nálunk a T-kábel horribilis összeget kér a digitális csatornákért. Ráadásul külön bérelni kell egy dobozt is. És ami a legrosszabb, hogy nem lehet a tévén csatornát váltani, csak a dobozon, mert az AV-n jön be, úgyhogy elvileg úgy működik, mint a műholdvevő. Ráadásul a digitális csatornák sem HDTV felbontásúak, és semmivel sem jobb minőségűek az analógnál.
    Én már a 16:9-el is szívok, mert nem tud egyik tévé sem automatikusan váltani, mindíg kézzel kell kapcsolgatni. Sőt hiába állítom be a DVD-n, hogy a tv 16:9-es semmi sem változik. Szóval hiába a technika, ha az nem működik normálisan.