Berta Sándor

Internetes televíziót indít az AOL

Az amerikai vállalat online adásai 2006-tól lesznek foghatók. A tervek szerint először hat különböző tematikájú adó kezd majd működni az AOL égisze alatt, később azonban bővítik a csatornák számát.

Az AOL vezetői szerint döntésüket az indo­kolta, hogy világ­szerte egyre több országban nő a szélessávú internet-hozzáférések száma és már megéri elindítani egy ilyen vállalkozást. Évekkel ezelőtt, amikor jóval keve­sebben neteztek nagy sávszélességgel, még nem lett volna kifizetődő egy online televíziócsatorna elindítása, habár az AOL és a Time Warner 2001-es egybe­olvadásakor épp a tartalom és az hozzáférés ilyen ötvözése volt az egyik fő ígéret.

Az In2TV projekt sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy mind a hat adó ingyenesen fogható lesz. Ezt úgy érik el, hogy egyrészt reklámokból fedezik a működési költségeket, másrészt csak és kizárólag az AOL tulajdonosa, a Warner Bros. által készített sorozatokat és filmeket fogják műsorra tűzni. A tervek szerint félóránként négy, 15-30 másodperces reklám lesz a műsorokban.

A hat csatorna tematikája a következő lesz: komédia, dráma, képregény, akció, hősök és régi klasszikusok. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy a hat csatorna mellett további két adót is elindítanak majd jövőre. A hat csatornán több, mint 300 filmsorozat lesz látható, ebbőj száz (mintegy 3400 órányi játékidővel) már készen áll a vetítésre, köztük a Kungfu, a Falcon Crest vagy a Superman.

A Jupiter Research piackutató cég szerint elméletileg mind a két vállalat csak nyerhet az ügyön. Hasonlóképpen vélekedik Eric Frankel, a Warner Bros. elnöke is, aki szerint ez még mindig jobb megoldás, mintha 100 millió dollárt költenének egy új tévésorozat elkészítésére. A szakember ezzel a Róma nevű sorozatra utalt, amelynek a költségeit körülbelül 100 millió dollárra becsülik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #3

    1) lesz rajta a kung-fu, már csak ez miatt megérni nézni :)))
    Persze nem lesz akkora nézettsége, mintha az új dolgokat tennék fel, de tudok jópár olyan régebbi sorozatot, amelynek mindegy hányszor vetítik van nézettsége. A kung-fu is ilyen :)

    2) VoD lesz? Én online sugárzásnak vettem ki a cikk alapján
    Megnézem a linkeket :))

    3) forgalomkorlát: "saját fizetős tartalmuk felé terelje az ügyfeleit". Hallottál te már olyanról, aki látott már ilyet? Lényegében a JúPC nem igazán törekszik a saját kiegészítő szolgáltatások beindítására (ezzel is csak fogyna a nyereség bunkók)

    4) egyetértek, tv-n kellene jönnie az AXN-nek (az "égi" upc-n megy is), csakhát nekünk normál kábeleseknek nem adják olyan hülye ürügyekkel, hogy a röhögőgörcs majd kitört rajtam (a JúPC Direct és a JúPC két külön cég, tehát bár a direct megvette az AXN sugárzás jogát, aznemjelentihogy a normál is sugározhatná .... érted ??)
    No ezért, ha már így nem, legalább interneten jöhetne, még az a k.rva forgalom sem érdekel (de csak ezért azért nem megyek át T-egecihez)
  • shabba #2
    1. Az igérik DVD like minőség. Hogy ez pontosan mit takar az kérdés. HD biztos nem lesz(legalábbis az elején) mivel ezek mint ezer éves sorozatok amit a kínálatba pakoltak. Én nem hiszem hogy a kínálatba felsorolt sorozatok alapján túlzottan nagy érdeklődés lesz. Szerintem ezek mind olyan kikopott régi sorozatok amik egyébként sem kerülnének már sosem adásba. Itt nem azzal próbálkoznak mind az Ipodnál hogy a legújabb, legkommerszebb Lost és DH-val promotálnak. Így aztán szerintem friss WB sorozatra is kicsi az esély(Pl. Gilmore girls). Legalábbis egyhamar tuti nem lesz.

    2. Mivel VoD lesz így aztán szépen letölti offline, utána pedig megnézed. Így sebességtől függetlenül nem fog akadni.Idehaza nem hiszem hogy elérhető lesz, lásd pl. MTV Overdrive-ja ami induláskor még ment majd kis idő múlva only US-t csináltak belőle. Ráadásul teli van olyan régi sorozattal ami számunkra totál ismeretlen, épp ezért nem hiszem hogy túl nagy tolongás lenne értük.

    Egyébként P2P szerű a letöltés, ugyanazt a rendszert használják mint a BBC a saját tervezett VoD rendszerénél. Itt olvashatsz róla további részleteket:

    http://www.convergedigest.com/IPTV/iptvarticle.asp?ID=16573&ctgy=

    Itt pedig megnézheted milyen műsorkínálatra számíthatsz:
    http://television.aol.com/in2tv

    3. Nem hiszem hogy a UPC-sek erre fognak bukni. Egyébként a forgalomkorlát világszerte jó ideje terjedő trend. Egyre nagyobb teret nyer, és egy eszköz a szolgáltatók részéről arra hogy saját fizetős tartalmuk felé terelje az ügyfeleit, ne pedig külső, konkurens forrásból táplálkozzanak, legyen az akár fizetős vagy ingyen warez.

    4. A UPC-nek az AXN-t nem neten hanem a ktv műsorkínálatba kellene felvennie. Ktv esetén a triple play tv részét egyszerűbb és gazdaságosabb a meglévő és bejáratott broadcast módon eljuttatni az előfizetőhöz, ott nincs szükség olyan trükközésekre mint DSL esetén.
  • mrzed001 #1
    Végre egy normális elképzelés
    Sok csatorna, sok sorozat, és ráadásul ingyen :))
    A reklámot meg már úgyis megszoktuk, szóval ám legyen.
    Már csak pár igen bugyuta, de találó kérdés merül fel bennem:
    1) Vajon normális minőségben fogják-e adni (esetleg túljó minőségben -HDTV-, amitől a magyar sávszélek heveny röhögőgörcsben törnek ki)
    2) itt az isten háta mögötti balkáni kis hazánkban is nézhető lesz-e a minősége, lagolás, szakadozás, ... , azaz csak 1 amcsi szerver, és EU nyasgem, vagy gondoltak EU-s szerverre is?
    3) most fogják méginkább szidni a chello-sok a forgalomkorlátot (merthogy konkurencia a UPC-nek, szóval ezt tuti nem teszi a nem mért forgalmak közé a drága szolgáltatónk)
    4) ha már mindenki így benne van az internetes műsorszórásban, akkor AXN-t esetleg nem lehetne a szerencsétlen Chello-soknak is, please