Berta Sándor

2009-ig előretör az internet-tévé

A fizetős televízióadók közül négy éven belül minden tizedik már online műsorszóró lesz, ez derül ki a brit Screen Digest piackutató cég által elvégzett felmérésből. Mindez azt jelenti, hogy az európai televíziós piac nagy változások előtt áll.

A Screen Digest tanulmánya szerint jelenleg az IP-tévék műsora Európában körülbelül 600 ezer emberhez jut el. 2009-re azonban, ha minden a tervek szerint alakul, ez a szám meghaladja majd a 8,7 millió nézőt. A piackutató szakemberek úgy vélik, az áttörés éve az idei és az ezt követő esztendők lehetnek, hiszen az internetes televíziók és a műsorok száma csak 2005-ben 200 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

A piackutató cég szerint az internetes televíziók leginkább Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban jelentenek majd nagy konkurenciát a kábeltévéknek és a műholdas adóknak. Ebben a három országban akár 16-20 százalékos piaci részesedést is szerezhetnek az online tévék. A nettévék elterjedése leginkább a szélessávú internetszolgáltatóknak jön majd jól, akik így új bevételi forrásokhoz és további előfizetőkhöz juthatnak, ráadásul ez a folyamat nagyban elősegítheti a nagy sávszélességű hálózatok további és még gyorsabban történő kiépítését is.

Franciaországban a három nagy távközlési cég, a France Telecom, a Free Telecomnak és a Neuf Telecomank már most 281 ezer nettévés előfizetője van. Olaszországban jelenleg 190 ezer, míg Spanyolországban 57 500 online tévé-előfizetőt tartanak nyilván. Érdekesség, hogy az első nettévék Nagy-Britanniában kezdték meg a működésüket, ám azóta csupán alig 30 ezer előfizetőt regisztráltak. Persze Magyarországon is számos online televízió létezik, a legismertebb talán a Fixtv, ezenkívül van online adása a Duna TV-nek, a az ATV-nek és a Zenit TV-nek is. A hazai online televíziók található még az Európa Televízió, az FLP TV, a Freetv, a kanditv, a Mad tv, a Netnewstv, a NET TV, a PartyTv, a főként vallási műsorokat sugárzó Pax, a RealDJ World TV, a Satelit, a tv4u, a Háziállat TV, a Balaton RealDJ DE, a HelikonTV.hu, a Divat.Tv és a Nóta-TV.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MeTaL #2
    hi, légyszi privibe ird már le hogy hol tudok neten tv-zni. milyen oldalakon. köszi
  • mrzed001 #1
    És talán 1,5-2x-ese lenne a hazai online TV nézők száma, ha pölö az AXN-t nem csak bizonyos T-ehetetlen előfizetők foghatnák :p