Dojcsák Dániel

Nesze neked UPC: Itt az Antenna Hungária digitális csomagkínálata

Sajtótájékoztató keretében mutatta be az Antenna Hungária az eddigi AM Mikro szolgáltatást leváltó digitális műsorszolgáltatási portfolióját. Az átállás időpontja ugyan december 1. volt hivatalosan, de a próbaidőszak egészen január elejéig tart. A hazánkban megszokott rugalmatlan csomagok helyett mindenki egyéni igényeinek megfelelően állíthatja össze a körülbelül 100 csatornából a saját csomagját.

Már az első napokban óriási érdeklődés volt az Antenna Hungária új digitális TV szolgáltatása iránt. Nyilván az eddigi ügyfelek automatikusan váltanak, de komoly szeletet hasíthat ki a kábeles szolgáltatóktól és eddig előfizetés nélküli háztartásoknál is várható számottevő igény. Az átállás a cég szerint rendben zajlott, minimális zavar volt csak a meglévő szolgáltatásban. Hegedűs Sándor, fejlesztési és informatikai vezérigazgató helyettes szemléletes példája szerint kicserélni a Széchenyi hegyi adótornyon minden alkatrészt úgy, hogy közben szolgáltatnak körülbelül olyan, mint biciklizés közben kicserélni a hátsó kereket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A szolgáltató szerint ez az alternatív technológia sok helyen kiválthatja a kábeles televízió előfizetést, hiszen komoly többletszolgáltatásokat tudnak kínálni a digitális rendszeren. Az egyik újdonság az úgynevezett EPG rendszer, ami egy digitális műsorújságnak felel meg, segíti a következő napok műsorait akár 100 csatornán áttekinteni. Lehetséges csatornánként, idősávonként, de akár tematikusan is keresni a műsorok között.

További technológiai érdekesség, hogy egyidejűleg több hangsávot is képesek sugározni egy műsorhoz, így egyes csatornák akár 5 nyelven is futhatnak rábízva a nézőre, hogy melyiket választja. Ilyen megoldással elsőként az HBO csatornák rendelkeznek majd, ahol párhuzamosan fut majd az eredeti nyelv és a szinkron is. (Mi lesz a hétfő esti Olvasójeggyel? - sic). Szintén a prémium csatornákon várható majd elsőként a jövőben az 5.1-es hangsáv megjelenése, amire a dekóder is és a rendszer is képes. A dekóder optikai hangkimenettel van felszerelve, így könnyen csatlakoztatható a legtöbb 5.1-es hangrendszerhez. Végül egy apró érdekesség, hogy a teletext szerű szolgáltatás elérhető lesz azokon a készülékeken is, amik azt nem támogatják, hiszen a dekóder egy saját OSD menün keresztül nyújtja ezt.

Az igazi meglepetés viszont nem a technológiában, hanem a csomagok kialakításában van. Eddig megszokták a magyar TV nézők, hogy van a használhatatlan minimál csomag, egy átlagos, egy extra és ezen felül pedig méregdrága prémium csatornák. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Antenna Hungária digital csapata hosszas nyugat-európai vizsgálódás és komoly piackutatás után döntött úgy, hogy szakít ezzel a módszerrel és a felhasználóra bízza, hogyan kombinálja a tartalmakat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Alapvetően négy csomagból lehet választani, de már az induló csomag mellé is lehetséges a prémium csatornák választása, illetve az alap és a családi csomag is felxibilisen egészíthető ki a tematikus csatornákkal. A 30 csatornát tartalmazó Alap csomag 2590 forintba kerül, az 5 tévéprogramból álló Film csomag 990, a többek között három szexcsatornát tartalmazó Aktív csomag 1490 forintot kóstál. Sőt vannak egyenként választható csatornák, ezek főként a nemzetiségi (lengyel, román, héber, kínai, román stb.) adásokat fedik le, így csak azoknak lesz a képernyőjén ilyen adás, akinek tényleg igénye van rá. Az arab Al-Jazeera hírtelevízió is elérhető, s szerepel a cég tervében az is, hogy egy héber nyelvű adással bővítse a palettát. Ezekért mindössze 190 forintot kell fizetni havonta. A kínálatban ugyanakkor megtalálhatóak a prémium kategóriájú csatornák: az HBO, a HBO2, a CINEMAX, illetve a Cinemax2 adásáért 2620-3500 forint közötti összeget kell fizetni havonta.

Elhangzott, hogy az Antenna Hungária számára a 2006-os év a terjeszkedés jegyében telik majd el, de kérdésre válaszolva pontosították: ez jelenleg csupán az eddigi Budapest és környéki területeken való piacszerzést és nem földrajzi terjeszkedést takar. Ugyan elméletileg a földfelszíni digitális sugárzás útjában vidéken sem áll semmi, de sajnos a bonyolult és lassú frekvencia engedélyeztetési eljárások miatt a területi bővülésre még várni kell. Jelenleg viszont a most véghez vitt fejlesztésre koncentrálnak, ami a cégnek milliárdos költséget jelentett, hiszen az eddigi előfizetők ingyen jutottak hozzá az új dekóderhez, sőt, a decemberi hónapban a korábbival azonos díjért cserébe a teljes csatornaválasztékot nézhetik.

A vételkörzet ugyan nem növekedett, viszont akik korábban minőségi problémákat tapasztaltak, most a digitális technikának köszönhetően örülhetnek hisz ahol van vétel ott biztosan tökéletes a minőség - cserébe ahol nincs rendben valami, ott egyáltalán nem lesz adás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GiNKaSS #56
    Budapesten mindenhol fogható egyáltalán?

    most UPC kábel előfizetésem van, nagyon jó minőség, probléma mentesen 1 éve, családi csomag, ami januártól kb. 5000 Ft.lesz.
    összeraktam magamnak 2 csomagot, az egyik kb UPC-s ár a másik + 1 kilo.Minek váltsak?
  • dez #55
    (Együttérzésem, de azért a Fashion nem olyan rossz, valódi eredeti stílusos divatműsor, mindenféle kategóriában az igazi divat világából [nem gagyi utánzat izléstelen erőltetett félrevezezés, mint néhány divatműsornak titulált szemét], plusz jó zene. Sajnos a UPC megszüntette a sugárzását, és betett helyére egy x. gagyicsatornát. Nehogy véletlenül az emberek elsőkézből származó infóhoz jussanak, mert a végén még nem lehet eladni a gagyi v. elavult göncöket a hazai gagyi boltokban horror árakon, stb.)
  • Ma2ska #54
    Nálunk Győrben továbbra is a jó kis analog kábelszolgátató lesz a maga kis inkorrekt csomagjaival horror áron /pl sport1-2 direkt a legdrágább csomagba téve hogy csak amiatt a többi szutykot is megvegyem amire a kutya se kiváncsi hallmark fashion hulladékokat/, ez nekik igy tökéletesen megfelel, majd hülyék lennének változtatni, már amikor gyanus körülmények között a legrosszabb ajánlatot tevő kapta meg a kábelt, eldőlt hogy itt fejlesztés aztán nuku. Két év alatt nem voltak képesek a városban a kábelnetet elérhetővé tenni, na persze a t-online a tulaj igy nem akar magának adsl ben konkurrenciát. Jol fel kéne nyomni a gazgasági versenyhivatalnál.
  • dez #53
    Na, most látom, hogy az Antenna Digitalhoz igényelhető kéttuneres vevőegység is. Bizonyára némi felárral, de legalább nem kell két külön vevő+előfizetés.
  • dez #52
    A UPC Direct műholdas, az AH újdonsága meg a korábbi "AM Mikro"-nak felel meg, csak digitálisan: a Széchenyi-hegyen lévő antenna jeleit kisebb parabola-antennákkal lehet fogni.
  • duke #51
    Mondjatok mar el,hogy a upc vagy az Antenna hungaria hogyan jutatja el a jelet lakasokba ? Rakapcsolodik a helyi kabel tv-re,vagy sima foldi antenakkal sugarozza,vagy muholdra kuldi(bar ez nem valoszinu) ?
  • dez #50
    Pontosabban nem feltétlenül HDTV (csak SDTV), de lehet az is, ha majd lesz ilyen csatorna, akkor tudják majd továbbítani. (A most kiosztott dekóderek viszont valószínű ezt még nem támogatják.)

    Jó ez a digitálisság (feltéve, ha nem rontják el kicsi bitrátákkal), de egyelőre én nem várom olyan türelmetlenül kábelen, mert itt az analógnak is elég jó a minősége (ami van kisebb zaj, azt leszedni a TV zajcsökkentője [fejlettebb megoldás, nem csinál motion-blurt]), de legalább egyszerre tudok valamit nézni, és mást meg rögzíteni.

    Ez nagyon nincs jól, hogy eddig kábelen egy adott összegért egyszerre több csatorna is "fogható" volt, és ezután már egyszerre csak egy lesz az, ugyanannyi pénzért.
  • vgez #49
    csak várd ki a végét fél vagy 1-2 éven belül a kábeleseknek is kell külön dekoder a digitális adáshoz
    a digitális adás nem HDTV, annak más a felbontása, az egy újabb átállás lesz
  • signs #48
    "További technológiai érdekesség, hogy egyidejűleg több hangsávot is képesek sugározni egy műsorhoz, így egyes csatornák akár 5 nyelven is futhatnak rábízva a nézőre, hogy melyiket választja."

    Ez mért olyan meglepő? Én UPC Directen most is tudom a Jetix-et (mindjárt 20 éves vagyok gihi) magyarul, angolul, és csehül nézni :)
  • signs #47
    Én is ott lakom!:)
    De nekünk UPC Direct van...
    Ez a digitális sugárzás gyakorlatilag a HDTV? Vagy ez még nem az?