Gyurkity Péter

2009-ig tarthatja magát a DVD

Több forrás is a DVD eladások lassulására figyelmeztet, amely azt jelzi, hogy a piac lassan eléri csúcspontját, ahonnan már csak lefelé vezet az út - az átállás azonban nem lesz könnyű, mivel sok a bizonytalan tényező.

Az In-Stat tegnap tette közzé legfrissebb felmérését, amelyben saját adatai alapján hasonló következtetéseket vont le. Ebben leszögezik, hogy bár a hagyományos DVD tartalmak (mozifilmek) forgalma továbbra is jól alakul, a növekedési ütem már egyértelműen lassul, és négy éven belül elérhetjük a csúcspontot. Ez nem feltétlenül pozitív, hiszen még mindig nem látni a fényt az alagút végén, és az egymással rivalizáló formátumok kavalkádja ezt egyelőre nem is teszi lehetővé.

Ezekből a formátumokból pedig van bőven, elég, ha csak a Blu-ray és a HD DVD jó ideje húzódó - és mindmáig eldöntetlen - párharcára gondolunk. Bár az elmúlt hetekben, hónapokban több filmstúdió előbbi, vagyis a Sony oldalára állt, ez még nem döntötte el a harcot, mivel a vetélytárs táborában is több nehézsúlyú támogatót találunk. És akkor még nem említettük az FVD lemezeket, amelyek sorozatgyártását nemrég jelentette be kínai fejlesztője, valamint a holografikus adattárolókat, amelyek hamarosan szintén valósággá válnak. A Maxell első példánya ugyan sem kapacitásával, sem sebességével nem nyűgöz le bennünket, de belátható időn belül jönnek a fejlettebb sorozatok, amelyek - legalábbis papíron - messze maguk mögött hagyják a már létező, vagy beígért szabványokat.


"A következő generációs, High Definition optikai lemezformátumokra történő átállás nem megy simán" - szögezte le Gerry Kaufhold, az elemzés készítője. Írásában jelzi, hogy dinamikusan terjednek a különböző letöltő és televíziós (Video On Demand) szolgáltatások, amelyek konkurálhatnak az optikai lemezek piacával. Ezek, illetve az úgynevezett set-top-boxok és a hordozható eszközök igen fontos szerepet töltenek majd be az élen járó régiókban, különösen Európában, ahol három ország is (Egyesült Királyság, Franciaország és Németország) együtt halad az élen Japánnal, Kanadával és az Egyesült Államokkal. Ez utóbbira is van példa: a Sony már októberben jelezte, hogy PSP-n is lehetővé teszik a TV adások lejátszását, míg egy holland cég nemrég mutatta be médiacenterét, amely támogatja az ismertebb fájlcserélő hálózatokat.

Az In-Stat elemzője évi 50 milliárd dollárnál húzta meg a határvonalat, ami 2009-re válhat valósággá. A következő generációs formátumok tehát legkorábban csak az évtized végén juthatnak döntő szerephez és haladhatják meg a hagyományos DVD jelentőségét - már amennyiben végre kiderül, melyiket tekinthetjük valódi utódnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • puntocsento #48
    © IoIa: különben rokkant nyugdíjjas vagyok. komolyan!
  • puntocsento #47
  • puntocsento #46
    © IoIa: egy puntom van. a puntocsento nevet a haver ragasztotta rám. de különben benne van a MAXI TUNING december számban is. egy metálkék punto
  • IoIa #45
    "az autó tuningolása se kifizetőbb. arra 1.5milliót költöttem." - egy puntocsento tuningja? :)
  • puntocsento #44
    © Hegyikecske: "Jah és én semmit ami sony..." szerintem nem lehet ezt így kijelenteni. vannak közülük jó termékek is, csak hát az nem valami olcsó. pl. amikor én a sony tv-met vettem kb. 2éve 430Eft-ért akkor nagyon sok tv-t néztünk meg, és ennél csak a phillips pixel pluszos tv-nek a képe volt szebb. de az akkor 750Eft volt, azt meg sokallottam érte, mert gondoltam, hogy mostanába 200Eft-ba fogy ezgy olyan kerűlni, és már nem nagyon lehetne azt eladni, normális áron. vagy az egyik dvd-m is sony 7éves (akkor még 220Eft volt, de minőség is, van olyan, mint az 1éves panasonic RA82 ami az akkori árhoz is nagyon drága volt, és már a pana 2x elromlott. most egy denon dvd-t szeretnék venni. a panát eladni, és a sony-t megtartani.
  • puntocsento #43
    © dez. bocsi, ezt leginkább © Hegyikecske-nem írtam!
  • dez #42
    Hát ha tellik... :)
  • puntocsento #41
    © dez: de ha már van 2 lakásom, autóm. akkor miért ne legyen egy aránylag jó házimozim? nekem kb. 2.5millióba van. persze a videókat, decket, eq-t, stb. is beleszámoltam. mondjuk az autó tuningolása se kifizetőbb. arra 1.5milliót költöttem.
  • dez #40
    (A 28"-est azért sem említettem, mert azokat nem nagyon néztem, így nem tudok róluk igazán nyilatkozni. Bár annyi, hogy abból max. 800:1 kontrasztarányút láttam eddig.)
  • dez #39
    Tévedsz, amiket én említettem, 350e körül (32"), azokon természetesen rajta van logo is. A HD-s komponens és video bemenet mellett általában HDMI is van rajtuk. Sőt, 28"-es is van ilyen 250e-ért. (Csak az már kezd kicsi lenni.)