JohnnyCage

Hollywood támadást indít a DVD-másoló fejlesztője ellen

A filmipar nem nézi tétlenül, hogy a közelmúltban megalakult 321 Studios szabadon forgalmazza DVD Copy Plus és DVD-Xcopy elnevezésű DVD másoló programjait.

Tegnap hét hollywoodi filmstúdió indított közös pert a 321 Studios ellen, amely a filmipar képviselői szerint megsértette a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) másolásvédelmi törvényt, amikor forgalomba hozta DVD-másoló szoftvereit.

A 321 Studios áprilisban szokatlan lépést tett, amikor maga fordult az amerikai szövetségi bírósághoz, hogy nyilvánítsa DVD-másoló szoftvereit hivatalosan is legálisnak. Az apró szoftvercég kérését arra alapozta, hogy a DVD-másoló szoftverek nem a másolásvédelmi technológia feltörésére irányulnak, hanem a felhasználók azon jogát érvényesítik, amely szerint saját célra készíthető egy biztonsági másolat a megvásárolt lemezekből.

Az elmúlt napokban aztán megtörtént, amire a 321 Studios már korábban is számított: A filmstúdiók a DVD-Xcopy piaci megjelenése után néhány héttel pert indítottak a társaság ellen. A társaság másik szoftvere, a tavalyi évben kiadott DVD Copy Plus az eredetinél rosszabb minőségű másolatokat készít.

"A 321 Studios súlyos, helyrehozhatatlan károkat okozott a filmipar képviselőinek azzal, hogy piacra dobta ezt a törvénytelen, és illegális tevékenységre ösztönző terméket" - áll a filmstúdiók vádiratában. A társaságok azt szeretnék elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a 321 Studios DVD-másoló szoftvereinek forgalmazását illetve, a szoftvercég adjon át minden olyan adathordozót és számítógépes eszközt megsemmisítésre, amely az említett két szoftver fejlesztéséhez kapcsolódik.

A filmstúdiók mostani lépése hűen tükrözi azt az aggodalmat, amely a DVD-lemezek másolását lehetővé tévő technológiákat övezik. A társaságok vádiratukban idézik az amerikai bíróság napokban hozott határozatát, amely szerint a DeCSS elnevezésű, és a DVD titkosítási rendszerét feltörő kód közzététele, valamint belinkelése megsértette a DMCA törvényt. A filmipar szerint a 321 Studios szoftverei ugyanúgyfeltörik a DVD-lmezek titkosítását, mint a DeCSS kód, és ráadásul azonnal el is készítik az illegális másolatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #17
    dehogy vesznek ezek orszagot... majd hujek lesznek:)) az allam, az orszag, anyagilag nem kifizetodo, csak a nyersanyag szempontjabol van jelentosege.. a multinacionalis nagyvallalat tobbet hoz a konyhara... ha osszehazasitjak a bankkkal, amivel mas orszagok nemzeti bankjait felvasarolhatjak, szabad az ut a vilaguralom fele... ezert kell joool odafigyelni mit csinalnak
  • RelakS #16
    oerszágot = országot
  • RelakS #15
    Nem, csak saját oerszágot venni
  • zakika #12
    "szoftvercég adjon át minden olyan adathordozót és számítógépes eszközt megsemmisítésre, amely az említett két szoftver fejlesztéséhez kapcsolódik"

    lojuk labon a haladast, titkositsunk mindent, ami elveheti a betevo falatunkat, nem is kell fejleszteni, igy a jo ahogy most van ...
  • hiba #11
    Anno a VHS video-recorderekkel is ugyan ez volt a helyzet, nem akartak hogy letezzen kereskedelmi forgalomba.
  • [HUN]PAStheLoD #9
    Háát! Ez már sok! Jobban keresnek mint 23 tucat amerikai elnök összesen és még ők pofáznak hogy "A teljesen illegális" meg "DMCA"... hehehe!
    Mi úgyis többen vagyunk :))
  • Munch #8
    Gyóó... :DDD
    Akkor így az mp3 lejáccókat is be lehetne tiltani, mivel az is hót illegális, mivel mindenki legrabbeli. >>> Perelni lehet a grabbelő progi gyártóját is. >>> Perelni lehet az mp3 kompatibilis lejáccó gyártóját. >>> Perelni lehet a kiss-t, aki a divx lejáccásra alkalmas dvd playert csinálja, mivel nincs az az állat, aki másra használná, mint filmnézés. STB............
  • Improve #5
    Becserélésre biztos nem vállalkoznának, azért nem kapnak egy fillért sem és kell adniuk egy Dvd. Csak olyasmire hajlandók, amiből szemérmetlenül nagy hasznuk van...
  • OliApa #3
    Ilyen erővel az összes VHS videómagnót összeszedhetnék, mint másolóeszközt. Vagy a DVD az más? Nem normálisak. Rólam meg csak 3 ezer dollárért közölhetnek képet. Slussz.
  • corleone #2
    detto