Spencer

Bemutatták a DVD konkurensét, az FVD-t

Tajvani kutatók egy olyan új optikai lemez formátumot demonstráltak a napokban, mely relatíve olcsón teszi lehetővé nagy felbontású videoanyagok tárolását.

Az FVD (Forward Versatile Disc) nevezetű technológiát a hsichui Ipari Technológiai Kutató Intézet Optoelektronikai és Rendszer Laboratóriumának munkatársai fejlesztették ki. A DVD és az EVD (Enhanced Versatile Disc) után ez immár a harmadik olyan hárombetűs optikai adattároló megoldás, melynek működése vörös lézerfényre épül, szemben például a Blu-ray-jel, mely kékszínű lézerfényt használ. A kék lézer hullámhossza rövidebb a vörösénél, ami jelentősen nagyobb adattároló kapacitást tesz lehetővé.

Yung-Sheng Liu, az említett intézmény alelnöke és egyben vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az első FVD lejátszók és lemezek várhatóan már az idei esztendő második felében meg fognak jelenni a kereskedelmi forgalomban. "Úgy gondolom, hogy az FVD sokkal versenyképesebb technológia, mint a Blu-ray. Ezt a kijelentésemet arra alapozom, hogy az FVD révén hasonló minőség érhető el, jelentősen kedvezőbb áron, mint a Blu-ray technológiával. A kéklézeres eszközök ára az elkövetkezendő években minden bizonnyal csökkenni fog, azonban a vörös lézerfényt használó FVD termékek ezzel együtt is jobb választást fognak jelenteni" - nyilatkozta Liu.

Az új optikai lemez formátum első verziója, az FVD-1 egy egyoldalas, egyrétegű lemez esetében 5,4 GB-os adattároló kapacitást tesz lehetővé, mely kapacitás egy egyoldalas, kétrétegű diszknél 9,8 GB-ra nő. Az FVD-2 névre hallgató második verzió 6 GB-os kapacitást biztosít az egyoldalas egyrétegű, illetve 11 GB-os kapacitást az egyoldalas kétrétegű lemezek esetében. A DVD-től és az EVD-től eltérően az FVD a Microsoft-féle Windows Media Video (WMV) 9 és Windows Media Audio (WMA) 9 Professional kodekeket támogatja. WMV 9 kodek használata mellett egy FVD-1 lemez 135 percnyi nagy felbontású videoanyagot képes eltárolni.

A közeljövőben többek közt a LiteOn Technology, a BenQ, a Mustek és a Quanta Storage kínálatában találkozhatunk majd FVD lejátszókkal, FVD lemezeket pedig a Ritek, a CMC Magnetics, a Prodisc Technology és a U-Tech Media cégek gyártanak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #19
    PAPÍRLYUKASZTÓ!!!!!!
  • Zocsi #18
    Elektronsugaras Technológia RLZ!
  • janos666 #17
    Hát ha 52X-esen, vagy gyorsabban lehet írni, már az első írókkal akkor leghet, hogy veszek egyet, mert esetleg a sebesség terén tudom elképzelni, hogy jobb lehet a jó öreg DVD-nél.
  • Munch #16
    Qrva élet má' ennyi formátumba...
    FLOPPY RULEZ SSSZAMEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
  • Mike #14
    majd elválik melyik lesz a nyerő
  • [HUN]PAStheLoD #8
    hajrá... ha tényleg jobb lesz mint BLu-Ray és tsai.. akkor majd beválik
  • nenad #7
    vajon mekkora lehet az a nagyfelbontas? wmv9 nagyon jol tomorit es aminosege is eleg korrekt.
  • Mage #6
    wmv...
    sosem értettem, miért használja bárki

  • Tetsuo #5
    Hát emiatt nem dobom ki a Blu-ray írómat! (cc)
  • Laslow #3
    Az fvd csak az év 2. felében jelenik meg, innen még egy csomó idő, mire minimális piaci részesedést is szerez, arról nem is beszélve, h sztm csak az fvd-1 jelenik meg idén, az fvd-2 legkorábban 1 év múlva, addigra meg már ki is megy az egyrétegű dvd a divatból. A 9 és a 11GB között sztm szintén elhanyagolható a különbség.
    A többség nem fog néhány plusz GB miatt új olvasókat/írókat vásárolni, ehhez ennél tekintélyesebb különbségre lenne szükség (mondjuk 25GB), plusz itt van még a kompatibilitás kérdése is. Nem szívesen dobjuk ki a már meglévő ilyen-olyan DVD lemezeinket, ha esetleg nem olvassa őket ez az új meghajtó.