Berta Sándor

Új DVD-technológia a Sonytól

Új DVD-technológiát mutatott be a Sony tárolóeszközöket fejlesztő részlege. A cég által kifejlesztett, AccuCORE névre keresztelt új technológia segítségével jelentősen javíthatók a DVD-k teljesítménymutatói.

Miközben számos cég, köztük éppen maga a Sony is már a DVD utódját keresik és fejlesztik, a japán vállalat úgy érzi, hogy van még mit javítani a DVD-n is. A vállalat szerint az új technikával előállított írható és újraírható lemezekre jóval pontosabban égethetők fel a lézersugár segítségével az adatok és az ilyen diszkek beolvasása is jóval könnyebb a DVD-író és olvasó készülékek számára. Az AccuCORE-technológiának köszönhetően jelentősen felgyorsul a DVD-korongok úgynevezett megcímzési folyamata is. E mellett a Sony mérnökei egy különleges színezőanyagot is hozzáadtak az adathordozó réteghez, aminek segítségével a "mínuszos" DVD-R és a "pluszos" DVD+R lemezeket az eddiginél könnyebben és gyorsabban fel tudják ismerni a különböző DVD-meghajtók.


A szintén az AccuCORE-technológia részét képző új lemeznyomó és lemezragasztó eljárásnak köszönhetően stabilabb és egyenletesebb lehet a DVD-írási folyamat is. A DVD-írás közben fellépő különböző hőmérséklet-ingadozások kiküszöbölésére szintén kidolgozott egy megoldást a Sony. Ennek alkalmazásával jelentősen csökkenhet az írási hibák száma és állítólag garantáltan visszaolvashatók lesznek a DVD-k még évek múlva is.

Mint azt Didier Fournier, a Sony Europe marketingmenedzsere elmondta, az elmúlt esztendőkben jelentősen megnőtt a kereslet a számítógépes és asztali DVD-olvasók és DVD-írók iránt, amivel párhuzamosan egyre több írható és újraírható DVD-lemez talál gazdára. Az AccuCORE segítségével biztosítható, hogy a felhasználók a jelenlegi legkorszerűbb DVD-technológiához jussanak hozzá.


Az új technológiával készült diszkeket egy lila színű logóról lehet felismerni. A Sony a jövőben az összes általa készített lemez gyártásánál alkalmazni fogja az AccuCORE-technológiát. Arról Didier Fournier nem akart beszélni, hogy emiatt drágulnak-e majd a Sony írható és újraírható DVD-lemezei, illetve, hogy a meglévő CD- és DVD-írók tudják-e majd kezelni az új technológiával gyártott diszkeket? (Utóbbi esetben minden bizonnyal elég lesz majd egy firmware-frissítés...)

A Sony tehát a Blu-ray fejlesztése mellett még pénzt és időt öl a leváltandó DVD-technológia továbbfejlesztésébe, tökéletesítésébe is. Tény, hiába kerülnek elvileg már az idén a boltokba az első HD-DVD és Blu-ray meghajtók és lemezek, az elkövetkező hónapokban és néhány évben a DVD-piac még mindig óriási bevételi forrást jelent majd, amiről botorság lenne lemondani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Rico_ #22
    Arról Didier Fournier nem akart beszélni, hogy emiatt drágulnak-e majd a Sony írható és újraírható DVD-lemezei, illetve, hogy a meglévő CD- és DVD-írók tudják-e majd kezelni az új technológiával gyártott diszkeket?

    ŐŐŐ, véletlenül nem akart beszélni arról, hogy a jelenlegiek tudják, vagy nem... Sejthető, ha igen akkor mondta volna, mert micsoda király lemezt gyártunk: sokkal jobb sokkal szebb, és még a cuccokat sem kell lecserélni...

    1etértek Punkerworkel:
    mielött kidobjuk az új szabványt húzzunk le még 1 bőrt a régiről...
  • _Rico_ #21
    Ezaz! Imádjuk a Princot! Multkor 1ik barátom vett 100-at, 40-et meg sem lehetett írni szvsz...
  • TeszteloPontHu #20
    Elolvastad a cikket? Miért kellene kidobni a gyűjteményed? Ezek a lemezek teljesen kompatibilisek a jelenlegi szabványokkal, írókkal, olvasókkal.
  • izb #19
    Egy haldokló cég végnapjai.........
  • [HUN]PAStheLoD #18
    gondolom ez itt valami speciális gyártási technológia és adalékanyagokról szól , amit tudnak alkalmazni CD DVD ill. majd a BluRay HD-DVD esetén is , persze sony asszem blu-ray párti ;]
  • zzebi #17
    X+1. bőr?

    Szerintem inkább örülnünk kéne annak, hogy állandóan fejlesztenek a cégek.
    Az jobban tetszett, hogy 25 évig ugyanazt a f*s VHS-t erőltették mindenkire?

    Az "5 évente kidobatják velem a filmgyűjteményemet egy új szabvány miatt" rinyálásokra meg csak annyit:
    Senki nem kötelez arra, hogy megvedd az új technikát! 10 év múlva is lehet majd DVD lemezeket kapni...
  • pemga #16
    Most már mindegy, a márkásak (tdk (?), verbatim) is bőven 200huf alatt vannak :). Hétvégén újra beolvasom a régieket (legutóbb két hónapja tettem meg, szerencsére nincs olyan sok :), de ha feleslegesen izgattatok fel... :))). Egyébként erősen olvasófüggő (toshiba-m pl. mindenre panaszkodik, pionyír meg megakadás nélkül olvassa.)
  • troc #15
    1-1,5 éves princo meg ilyen szarság lemezeim sorban mennek tönkre, van amelyiktől az egész gép megfagy, annyire nem bírja beolvasni, pedig fél évvel előtt még vígan elbodogult velük. ja, és bőven nem naponta használom őket, és anno 1xes 2xes sebességgel lettek megírva. márkás lemezekkel persze nincs gond. kifizetek pár száz forinttal többet, ha pár évig biztosan nem megy tönkre.
  • pemga #14
    princo és princo között óriási különbség van, szemmel is látható (total más színű a háta és igénytelen a szélének is a kidolgozása), de ha a header-info-ját megnézed azon is látszik. A régiek teljesen jók voltak, az újabb behozatallal már vannak gondok hallom, de én spájzoltam :). De mindegy, mert most már a Pioneer-el bajszot akasztottak és nem lehet értékesíteni. (Régen a princo egyike volt annak a 4-5 márkának, amelyik megkapta a "pioneer 4x writeable" jogosultságot.)
  • uboat #13
    A princo addig volt ja ameddig nem Lengyel selejt sz@r nem kezdtek el itthon árulni!Bezony azzal voltak gondok!