Spencer

Önmegsemmisítő Walt Disney DVD-k

A Walt Disney cég bejelentette, hogy idén augusztusban kezdi meg azon első DVD filmjeinek a szállítását, mely lemezeket az embereknek a kölcsönzést követően nem kell visszavinniük a kölcsönzés helyére, ugyanis két nap alatt automatikusan lejátszhatatlanná válnak, vagyis kikerülnek a kukába.

A Walt Disney egyik részlege, a Buena Vista Home Entertainment munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy az augusztusban induló projekt a kezdetekben kísérleti jelleggel fog működni, és amennyiben a DVD-s "önmegsemmisítő" technológiák beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, idővel széles körben alkalmazni fogják az új kölcsönzési szisztémát.

A Buena Vista Home Entertainment képviselői a technológia működéséről is elárultak néhány részletet, így például elmondták, hogy a különböző filmeket tartalmazó DVD lemezek a gyári vákuumos csomagolást kibontva először piros színben pompáznak, azonban a levegő oxigénjével történő találkozást követően fokozatosan változik a színük. A kétnapos kölcsönzési időszak végére a diszkek színe teljesen fekete lesz, ily módon a DVD lejátszók ugyanúgy képtelenek lesznek az olvasásukra, mint ahogy például a teljesen összekarcolt, illetve egyéb módon megrongált lemezek esetében.

A vállalat vezetői az önmegsemmisítő DVD projekttől nem titkoltan azt remélik, hogy a Walt Disney filmek minden korábbinál szélesebb körben fognak elterjedni, hiszen a csak egy bizonyos ideig tartó kölcsönzésre szánt DVD lemezeket ezentúl már nemcsak kölcsönzőkben lehet majd elérni, hanem lényegében bármely kereskedésben. A speciális technológiát a General Electric alapanyagaira építkezve kifejlesztő Flexplay Technologies vezetői hangsúlyozzák, hogy az embereknek semmi okuk sincs arra, hogy idegenkedjenek az újfajta lemezektől, ugyanis teljes mértékben garantálható, hogy azok csomagolásukat kibontva két napig, vagyis negyvennyolc órán keresztül tökéletesen használhatók. A fejlesztők egyébként arra is utaltak, hogy az újfajta technológiát a különböző másolásvédelmi rendszerekkel ellentétben nem lehet feltörni, vagy működését valami módon kiiktatni, ugyanis a DVD-k csomagolásának kibontásakor egy tisztán kémiai, gyakorlatilag megállíthatatlan folyamat kezdődik. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy a környezetvédelmi szempontból nem éppen optimális újfajta kölcsönzési rendszerben alkalmazott lemezeket negyvennyolc órán keresztül éppoly könnyen le lehet másolni, mint a hagyományos DVD-ket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • daniferi #37
    Nem tudom, mi a helyzet a nagy USÁban, de nálunk elég kevés dvd-kölcsönző van. Ahol lakom, ott nem tudok olyat csinálni, hogy fogom magam, leugrom a tékába, aztán megnézek egy filmet. Elég sokat kellene mennem, hogy találjak egyet. Ott kb 500 forint plusz letéti díj, ha szerencsém van és nem kell beiratkozni. Ez nem kevés pénz. Viszont ha egy ilyen önmegsemmisítő 800Ft körül lenne, akkor inkább leugrom a tescoba és veszek egyet.
  • AtisH #35
    A kölcsönzők biztosan nem fognak örülni ennek a találmánynak. Ha mondjuk pár slágerfilmből beraktároz vagy néhány száz darabot, akkor szépen fog kinézni a raktár... De az is lehet, hogy majd a csipszek mellé fogják csomagolni.

    A tartósításhoz meg kitalálnak majd egy olyan lakkszerű folyadékot, amiben ki kell bontani a lemezt, majd onnan kivéve szépen megszárad és el is lesz így egy darabig.
    Az emberek elég találékonyak. Főleg a magyarok.
  • RelakS #23
    Következő dolog a környezetbarát lebomló DVD lesz, nem? Megveszed, berakod, megnézed, bennefelejted, és elmész mondjuk két hétre nyaralni. Két nap után nem lesz mit lejátszani, a hét végére meg lebomlik a cucc, úgyhogy nem lesz mivel lejátszani :)
  • hansregenkurt #22
    ez is mutatja, hogy valojaban mennyibe kerul egy dvd eloallitasa, ha igy is megeri nekik.
  • [HUN]PAStheLoD #21
    hát én sorozatban töröm a CDimet mert nem tudom kiszedni olló vagy valami éles cucc nélkül a hipertuti csomagolásból!
  • Bonewerkz #20
    ja, es itt figyel a koromreszelo, meg a 3 rud dinamit, detonatorral, konzervynitoval, mert megoszulok, mire kivarazsolom a cd-t a pancel alol...
  • Bonewerkz #19
    amcsikra jellemzo ez is... vakuumba csomagoljak, mint itthon a nyersanyagokat, csak itt nalunk
    1 alig lehet kibontani
    2 van rajta egy hologram, amitol 50ftal dragabb, mint mas orszagokban
    3 kibontom a cd-t es mindez megy a kukaba....
    nem vagyok egy elvetemult grimpiszes fanatikus, de azert valahol valamilyen hatart kene szabni ennek....
  • Cat #18
    szerintem a filmeknek két tipusa van
    klasszikusok, vagy az ember számára sokat jelentő filmek, pl gladiator, matrix, stb.

    az egyszer megnézhető filmek, melyre az ember ugyan kiváncsi, de nem ad ki érte 5-6000ftot a dvdért, de ennek töredékéért megnézné

    a magyar emberben van egy szinte érthetetlen gyüjtőszellem, felhalmozunk dolgokat, totál feleslegesen
    én erről már leszoktam, nincs rá helyem, letöltöm, megnézem, törlöm

    egyébként külföldön ez az egyszer megnézős szisztéma régóta megy, pay per view szolgáltatás néven; felhivod a kábelszolgáltatót vagy beutsz egy kodot, 15 percen belül kezd a film a tévéden, megnézed, és annyi.

    az árát tippelésre mondtam. Kérdés: ott vagy a tescoban, megvehetsz egy filmet 6000ftért, vagy megveheted mondjuk akkor 700ftért
    ha a film nem az "értékes" alkotások közé tartozik, de meg akarod nézni a kedvenc szinészed egyik uj filmjét, vagy egyszerüen csak vmi lazítos akciófilm elé akarsz bedögleni a tévé elé (mely azért mégiscsak minőségi, és nem szakítják meg reklámok), melyiket választod? szerintem egyértelmű
  • CSOCSO #16
    szvsz ez nem kifizetődő hogy tönkremegy a dvd...ez szarság
  • Flashy #14
    hat ha nem is valdizni de Pixar filmeket 400-ert siman megvennek ;)) azonnal atmasolni persze mer megromlik mint a parizer.