Berta Sándor

Megkezdődött az FVD sorozatgyártása

Amíg az európai és az amerikai felhasználókat leköti a HD-DVD és a Blu-ray formátumok közötti harc, addig Tajvan "surranópályán" megkezdte saját utódformátumának, a Finalized Versatile Disc (FVD) lemezek a gyártását.

A hírt az Advanced Optical Storage Research Alliance nevű szervezet jelentette be. Az első meghajtókat az Idar Electronics nevű cég gyártja. A tajvani cégek azért döntöttek az FVD fejlesztése mellett, mert túl soknak találták a DVD-k után a DVD Forum nevű szakmai szervezetnek fizetendő hardver- és szoftver licencdíjakat. Az új optikai adathordozó mérete megegyezik a CD, illetve a DVD méretével, vagyis tizenkét centiméter és legfeljebb 6 GB adat tárolható rajta. Az adatok kiolvasására és égetésére az FVD-meghajtók az 650 nanométeres hullámhosszú vöröslézert használják.


Az adathordozók duplarétegű változatára körülbelül 11 GB adat fér fel, ami azt jelenti, hogy HDV formátumban, egy 1920x1080 képpontos felbontású, 135 perces filmet lehet eltárolni ezeken a lemezeken. Az alkalmazott formátumok a Windows Media Video (WMV) 9 és a Windows Media Audio (WMA) 9. Az Idar Electronics a tervek szerint havonta tízezer FVD-lejátszót fog gyártani és 2006-ig 300 ezer készüléket akar elkészíteni. Az FVD Kezdeményezés nevű szervezet úgy számol, hogy 2006 végére már közel ezer különböző film lesz hozzáférhető az új formátumú lemezeken.


Ugyanilyen, költségcsökkentő megfontolásokból hasonló optikai adattárolón dolgozik Kína is. Az Enhanced Versatile Disc (EVD) az On2 Technologies cég VP5 és VP6 videókodekjeit és az Enhanced Audio Codec (EAC) 2.0 audiokodeket használja.

Tajvan és Kína könnyen lépéselőnybe kerülhet, hiszen még a piac HD-DVD és Blu-ray lemezekkel, illetve lejátszókkal való telítődése előtt megjelenhetnek saját optikai formátumaikkal. Kérdés, hogy ez mennyiben talál kedvező fogadtatásra a nagyobb kapacitás iránt áhítózó felhasználók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #53
    hmm, sziporkazo "szakertoi" velemeny...
  • Sliders #52
    jaja divx valóban, de a jövő tv-jén elég ratyi lesz. AMikor majd olcsobb lesz a plazma meg az új gen. tévék akkor már azon élvezhetetlen lesz. Persze van HD divx de nemsokat láttam még. Mondjuk tény ha a fejlődést nehéz anyagilag birni
  • GABOR16 #51
    Miből gondolod, hogy a T-Com megint duplázni fog?
    Szóvolt róla, hogy már több duplázás nem lesz, mert a jelenlegi vonalak éphogycsak elbírják a modtani terhelést is. Nemhiszem, hogy kb fél év alatt enyit javult volna a vonalak átlagminősége. (bár enkem ez közvetlenül nem érintene, ha mégis dupláznának, csak anyiban, hogy akkor talán a Chello is emelne megint)
    Jólenne ha dupláznának, de nincsrá sok esély (szerintem).

    30GB os lemezeket én nemhiszem, hogy lefogok tölteni, mert nekem a DivX/Xvid rippek többségével sincs bajom. Nincs igényem jobb minőségre, ami meg tetszik esetlegesen, arra valahogy összekaparok pénzt, és megveszem, ami nemtetszik anyira azt minek vegyem, vagy töltsem le 'NAGY' minőségben (nemállok úgy anyagilag).
  • Sliders #50
    30Gigás filmet ki fog leszedni elég sokmindneki. Nem csaka media fejlődik a net is. T-Com most akar duplázni hamarosan újra. 400K-s netet 12e-ér utánad vágják áfásan. És 800K-s nettel durván14-15 óra alatt lenn van a cucc. a Nap nagyobbik részében melózól, suliban vagy vagy mittom én, vagy éjszaka töltöd. Faszán lenn van az. Ezért ne próblémázzál. Ja DC++ -t el kel lfelejteni max mp3. Vannak gyors jó töltési megoldások is. És ugyis meglesz baszva a blueray és a HD-DVD védelem. Mind minden népszerű cucc
  • GABOR16 #49
    Egyoldalra fér 4 réteg, a Technikai információkban is bennevan.
    Jelenleg ezt találtam: Cikk
  • Cat #48
    tekintve hogy egy réteg 25 giga, ha egy oldalra 4 réteget lehetne rakni akkor 200 gigás az elméleti kapacitás (ugye mindig két oldallal számolnak a marketingesek) - ilyet meg sehol nem olvastam
    szal vmi forrás?
  • Kornan #47
    Én úgy tudom hogy a blue raynal egy oldalon lessz 4 réteg.
  • Cat #46
    a 4 réteggel az a baj, hogy meg kell fordítani a lemezt -> akkor már egy ujat is belerakhatsz, ugyanott vagy (de árban biztosan drágább a 4 réteges mint két kétréteges)
  • kicsizoz #45
    4 rétegre gondoltam, nem a 2-re...
  • pemga #44
    Jaja, szerintem is ez "belső" használatra készül, hogy ne kelljen a többieknek tejelni a lemezek után. Kína lazán megteheti, hogy sajátmagának csinál egy formátumot, még úgy is visszajön neki, ha el se passzolja külföldön sehova. Ráadásul mivel a formátum inkompatibilis nyugodtan mondhatják a rijának meg mpjá-nak, hogy: dehát nálunk nem is lehet lejátszani a ti dvd lemezeiteket, miféle másolatokról beszéltek egyáltalán. Ezt tetézi az, hogy az Eradicate és egyéb (fegyveres) akciókkal biztosan nagyon a belopták a szívükbe magukat.

    Egyébként ezt a formátumot még anno a DVD ellen kezdték el fejleszteni, nem a BR vagy a HD-DVD ellen, ezért is van így belőve a mérete. (A 2-3x réteg szerintem utólagos patch a szabványban.) Bármennyire is úgy gondolják páran, _nem_ a magyarok a célcsoport, mi vegyük csak meg a minél drágábbat, ugyis ők gyártják azt is :)).