Gyurkity Péter

Egy éven belül ígéri holografikus tárolóját a Maxell

A vállalat ígérete szerint egy éven belül, 2006 második felében szállítják le első holografikus adattárolójukat, amely 300 GB kapacitást kínál. Ezt belátható időn belül követnék a fejlettebb példányok.

Az elsőként megjelenő tároló sokak szemében kezdetlegesnek minősülhet, hiszen a 300 GB már a hagyományos, megfizethető áron kapható merevlemezeknél sem tűnik elérhetetlennek, az ígért 20 MB/s-os átviteli sebesség pedig már-már lassúnak mondható. Ez azonban csak az első, botladozó lépés lesz az új területen, és sikeres fogadtatás esetén rövid idő alatt újabb, fejlettebb példányok jelenhetnek meg, nagyobb kapacitással és sebességgel.

A közlemény az InPhase Technologies által kidolgozott technológia elméleti határaira helyez a hangsúlyt, amely nagyjából 1,6 TB-nál és másodpercenként 120 MB-nál helyezkedik el. Ez már valóban áttörést jelentene az adattárolás területén, és megfelelő ár esetén gyors elterjedéssel számolhatunk. A jelenlegi megoldásokhoz képest ugyanis meglehetősen alacsony költségeket vonna maga után, és 50 évre becsült élettartamával is vonzó alternatívaként jelenhetne meg a piacon. Egyetlen 5,25"-os optikai lemez a DVD kapacitásának 63-szorosát nyújtja, több formában és lézerrel (piros, kék, zöld) alkalmazható.


Az InPhase már öt éve dolgozik a háromdimenziós tároláson alapuló technológia megvalósításán. A vállalatot négy évvel ezelőtt a Lucent alapította, míg a lemezek készítésénél alkalmazott eljárás alapjait a Bell Labs dolgozta ki. Tapestry nevű tárolójuk sorozatgyártását már 2003-ben szerették volna beindítani, ám finanszírozási és technológiai gondok ezt nem tették lehetővé. Többek között ezért társultak Maxellel, és vette igénybe a New Ventures Partner és a Masstech segítségét. Áprilisban már beígérték az első lemezek 2006-os megjelenését, ám most végre bemutatták az ezt lehetővé tévő tárolót és adathordozót.

A Toshiba szintén tervezi saját megoldásának piacra dobását, igaz, ők az Optware által kifejlesztett HVD-lemezekben látják a jövőt. A cég szakemberei már tavaly decemberben három különböző holografikus adattároló kifejlesztésében állapodtak meg: ezek a 200 GB tárolókapacitású Holographic Versatile Disc (HVD), a 100 GB tárolására képes Read-only Holographic Versatile Disc (HVD) és a 30 GB-os Holographic Versatile Card (HVC). Ezenkívül létrehoznak majd egy speciális tárolót/házat a 100 GB-os HVD számára, melynek átmérője 12 cm, vagyis ugyanakkora, mint egy hagyományos CD- vagy DVD-lemez. Konkurenciában tehát nem lesz hiány, reméljük ez a megjelenés után röviddel az árakon is érezteti hatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • loga #47
    Regebben el sem tudtak kepzelni hogy majd valaha is kell nagyobb tarolo kapacitas mint par kB most meg te azt mondod h nemtod mire hasznalni a 300GB-ot.
    Errol annyit hogy nekem a 120GB szal nem ferek el
  • tvmaci #46
    Jól látom, hogy sokan azt gondolják, hogy először a kisfelhasználók (értsd: TESCO vásárlók, stb.) fogják megvenni, majd a kisvállalkozások stb. végűl a hálózat-üzemeltetők v. maga a MAXELL cég, stb. EZ nem más mint, hogy mutassák, a fejlődés nem állt le!
  • Akuma #45
    jelenleg a boltjainkban kapható legnagyobb winyó is 300gigás (ami egyébként több korongos, több oldalas), 500 gigás csak elvétve van, szóval bőven elég 1 korongon 300 giga

    nekem elég :)
  • Mike #44
    én azt szeretném, hogy 3 Tbyte egy 5 centi átmérőjü korongon vagy kockában legyen
  • Mike #43
    mert olyan kicsi? egyetértek
  • Akuma #42
    egy 10 darab férőhelyes cd-tartó táskában elfére 10*300GB, azaz 3 terabájt adat! persze ha egyoldalas :) kétoldalasnál 6 terabájt 10darab lemeznél
    mondhatnám a mobilrackes winyóknak leáldozott, amit egyébként óvni kellett ütéstől és mágneses tértől (Metro).... szal nem igazán volt hordozásra kitalálva
  • Akuma #41
    te nem tudnád mire használni, de én igen (sokan tudnák mire használni)
    adatmentésre tökéletes
  • Akuma #40
    az akkori technológia nyílván azt tette lehetővé...
    nade annak már jó 10 éve, számítástechnikában 10 év egy fényévnek számít :))
  • p00h #39
    az idő úgyis eldönti... mellesleg jó nagy kani ez a meghajtó!
  • Atkamon #38
    Nem tom. Szeintem semmi szükség nincs 300 gigabyteos cuccokra! Most én például nem tudnám mire használni...